MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΉ

Sophie: Ολόκληρη η δισκογραφία της πρωτοπόρας μουσικού που έφυγε νωρίς

Μέσα σε λίγα χρόνια, η Sophie, που έφυγε από τη ζωή το Σάββατο, κατάφερε να φέρει την “επανάσταση” στην underground dance και pop μουσική μέσα από ένα σύντομο, αλλά σπουδαίο έργο.

Monopoli Team

Η είδηση του θανάτου της avant-garde μουσικού Sophie το πρωί του Σαββάτου προκάλεσε τεράστια θλίψη στους θαυμαστές της σε όλο τον κόσμο. Η μουσική παραγωγός, που ζούσε στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα, ήταν μόλις 34 ετών, όταν έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω της ένα σύντομο, αλλά σπουδαίο έργο.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η μουσικός, με καταγωγή από την Σκωτία, είχε συνεργαστεί με ονόματα, όπως η Madonna, η Lady Gaga, η Charli XCX, ο Vince Staples και άλλοι, ενώ με την σόλο δουλειά της έφερε την “επανάσταση” στην underground dance και pop μουσική.

Επαναπροσδιορίζοντας συνεχώς την ηλεκτρονική μουσική, η Sophie πειραματιζόταν με κάθε ήχο, ενώ οι δημιουργίες της ήταν δεκαετίες μπροστά από την εποχή μας. Παράλληλα, ως μία ανοιχτά transgender γυναίκα βοήθησε αμέτρητους θαυμαστές της ανά τον κόσμο να ανακαλύψουν την ταυτότητα τους και να είναι ο εαυτός τους, χωρίς φόβο.

Το πρωτοποριακό έργο της Sophie

Κάνοντας την αρχή με την πρώτη της solo δουλειά, το άλμπουμ με τίτλο “Oil of Every Pearl’s Un-Insides”, η Sophie γρήγορα βρέθηκε στην “πρώτη γραμμή” της underground ηλεκτρονικής μουσικής. Μάλιστα, το διάσημο περιοδικό Rolling Stone αποκάλεσε το άλμπουμ της ένα “διαμάντι” της avant-garde pop μουσικής, βαθμολογώντας το με 4 στα 5 αστέρια.

Το απίστευτα συγκινητικό, ομώνυμο lead single του άλμπουμ, με τίτλο “It’s Okay to Cry” ήταν και το πρώτο κομμάτι, στο οποίο ακούσαμε τη φωνή της Sophie, ενώ στο βίντεο κλιπ είδαμε για πρώτη φορά το πρόσωπο της δημιουργού, που τα προηγούμενα χρόνια επιθυμούσε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Αυτό το βίντεο κλιπ θεωρήθηκε από πολλούς το “coming out” της μουσικού ως trans γυναίκας, το οποίο στη συνέχεια και επιβεβαίωσε η ίδια η καλλιτέχνις. “Είμαστε όλοι σκεπτόμενα όντα με αισθήματα σε έναν πολύ περίπλοκο κόσμο, και θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και τις πληροφορίες γύρω μας για να προσαρμοστούμε στον κόσμο αυτό. Πρόκειται για την εξέλιξη” είχε δηλώσει.

Αυτή, όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που η Sophie βρέθηκε στο επίκεντρο της ποπ κουλτούρας. Πολύ πριν το 2018, ο πειραματικός ήχος της “έντυνε” διαφημιστικά, όπως το “Lemonade” για τα McDonald’s ή το “VYZEE” για την εφαρμογή VOXI. Μάλιστα, η ίδια η Sophie θεωρούσε ότι “η mainstream μουσική δεν θα έπρεπε να είναι ελιτιστική” και αυτό ακριβώς προσπαθούσε να καταφέρει μέσα από την μουσική της.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι χωρίς τη Sophie, δεν θα είχαμε δει αυτή τη ξαφνική δημοφιλία της “hyper-pop”, αυτή την παγκόσμια σκηνή καλλιτεχνών που έκαναν την εμφάνιση τους στο διαδίκτυο και σήμερα επηρεάζουν τον ήχο διάσημων ράπερ, όπως είναι ο Playboi Carti και ο Future.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧάρι Στάιλς: Οι πιο αξέχαστες gender fluid στιγμές μόδας του διάσημου pop star12.09.2018

Ακούστε ολόκληρη τη δισκογραφία της Sophie σε μία playlist

Αν, λοιπόν, θέλετε κι εσείς να ανακαλύψετε το έργο της μουσικού δεν έχετε παρά να ακούσετε αυτή την playlist του Spotify, που περιλαμβάνει κάθε τραγούδι που δημιούργησε η Sophie μέχρι το 2019. Από το πρώτο και μοναδικό άλμπουμ της, μέχρι και τα πρώτα single της, “Lemonade”, “Hard” και “BIPP”, καθώς και μερικές από τις πιο σημαντικές δουλειές της ως παραγωγός (για παράδειγμα το “Out of My Head” της Charli XCX”) βρίσκονται σε αυτή την playlist.

Στην playlist αυτή, με τίτλο “every SOPHIE produced song on this damn site” ακούμε και το τελευταίο της single, με τίτλο “Unisil”, ένα κομμάτι που ήταν μέρος των live της για χρόνια, και κυκλοφόρησε επίσημα μόλις λίγες μέρες πριν τον θάνατο της.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b