MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΉ

Βαρκελώνη: Τι σημαίνει για το μέλλον της live μουσικής η πειραματική συναυλία του Primavera Festival χωρίς social distancing;

Τον προηγούμενο μήνα, το διάσημο ευρωπαϊκό φεστιβάλ Primavera Sound διοργάνωσε την πρώτη συναυλία χωρίς μέτρα social distancing και τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Φωτογραφία από το Primavera Sound Festival, το 2017
Φωτογραφία από το Primavera Sound Festival, το 2017
Monopoli Team

Τον προηγούμενο μήνα, το διάσημο ευρωπαϊκό φεστιβάλ Primavera Sound διοργάνωσε την πρώτη συναυλία χωρίς μέτρα social distancing, και τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Η συναυλία-πείραμα πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη με πάνω από 1000 επισκέπτες. Το φεστιβάλ πραγματοποίησε rapid test κορονοϊού σε κάθε επισκέπτη που κατέφτανε, ενώ οι υποψήφιοι συμμετέχοντες μπορούσαν να εισέλθουν στον χώρο της εκδήλωσης μόνο με αρνητικό αποτέλεσμα. Από τους 1000 συμμετέχοντες, οι 463 έγιναν δεκτοί στη συναυλία, ενώ οι υπόλοιποι 496 τοποθετήθηκαν σε μία “ελεγχόμενη ομάδα” που δεν είχε πρόσβαση στον χώρο.

Όλοι οι συμμετέχοντες του “πειράματος”, με τίτλο PRIMACOV, που έκαναν το rapid test την ημέρα της συναυλίας, επέστρεψαν μετά από οχτώ μέρες για ένα ακόμα τεστ. Και τα νέα είναι θετικά: Από την ομάδα που παρευρέθηκε στη συναυλία δεν αναδείχτηκε κανένα θετικό κρούσμα κορονοϊού, ενώ από την “ελεγχόμενη εβδομάδα” μόνο δύο άτομα επέστρεψαν θετικά στον covid-19. Με λίγα λόγια, η συναυλία, ακόμα και χωρίς μέτρα social distancing, δεν οδήγησε σε έξαρση του κορονοϊού.

Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της live μουσικής;

Το PRIMACOV διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Germans Trias στην Βαρκελώνη και το Ίδρυμα Αντιμετώπισης του Aids και άλλων μεταδωτικών ασθενειών. Η έρευνα για την συναυλία διεξήχθη από τους μελετητές  Boris Revollo και Josep M Llibre, οι οποίοι μάλιστα πιστεύουν ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και σε άλλες συναυλίες.

“Η συμμετοχή σε μία live συναυλία, που περιλάμβανε με μια σειρά από μέτρα ασφαλείας, όπως αρνητικό τεστ αντιγόνων για τον SARS-CoV-2 την ίδια μέρα της εκδήλωσης, δεν σχετίστηκε με αύξηση της μετάδοσης του covid-19” έγραψαν οι ερευνητές. “Ελπίζουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα θα ανοίξουν τον δρόμο για να σωθεί η live μουσική κατά τη διάρκεια της πανδημίας”.

Η συναυλία του Primavera όμως δεν είναι το μοναδικό πείραμα που στέφθηκε με επιτυχία. Τον Αύγουστο, μετά από μία ανάλογη εκδήλωση στη Γερμανία, οι ερευνητές αποφάσισαν ότι το ρίσκο να μεταδοθεί ο κορονοϊός σε χώρους που τηρούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας είναι “χαμηλό, έως πολύ χαμηλό”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤι αποκαλύπτει Γερμανική συναυλία – πείραμα, σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού12.09.2018

Όλα δείχνουν, όμως, ότι οι συναυλίες και ιδιαίτερα τα φεστιβάλ βρίσκονται μακριά από την επιστροφή στην “κανονικότητα”, παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις των ερευνών. Μία από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες εισιτηρίων, το Ticketmaster, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να ελέγχει αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο, πριν του επιτρέψει να παρευρεθεί σε συναυλία, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι μόνο το εμβόλιο θα επιτρέψει στις μεγάλες μουσικές διοργανώσεις να επιστρέψουν.

Με πληροφορίες από το Dazed Magazine

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b