MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
XMAS

Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ’ όλο τον κόσμο

Μπορεί φέτος – εξαιτίας της πανδημίας – χριστουγεννιάτικα έθιμα, όπως μαζικοί εορτασμοί και κατ΄οίκον επισκέψεις να μοιάζουν απαγορευτικά, ωστόσο εμείς πραγματοποιούμε ένα «ταξίδι» στον χρόνο και στον κόσμο, όταν και ο πλανήτης έδειχνε το πιο χαρούμενο-γιορτινό του πρόσωπο.

Αριστούλα Ζαχαρίου

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια οικουμενική γιορτή, με τη γέννηση του Θεανθρώπου να γιορτάζεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Φέτος, σε μια από τις δυσκολότερες και σκοτεινότερες εποχές για την ανθρωπότητα, ίσως πιο πολύ από ποτέ χρειαζόμαστε λίγα από την λάμψη και την μαγεία των Χριστουγέννων να φωτίσει την καθημερινότητά μας και να μας εμπνεύσει δύναμη και κουράγιο.

Μπορεί τα διαφορετικά χριστουγεννιάτικα έθιμα και παραδόσεις, που χρωματίζουν αυτή τη γιορτή σε κάθε χώρα, με ιδιαίτερο τρόπο, κάνοντας την παράλληλα να φαντάζει μοναδική, να θεωρούνται στην πλειοψηφία τους απαγορευτικά πλέον, ωστόσο, φέρνουν μαζί τους όμορφες αναμνήσεις, οι οποίες μας κάνουν να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Μας δίνουν ελπίδα ότι θα έρθει η στιγμή πάλι όπου, έχοντας ξεπεράσει τις δυσκολίες, θα ξαναγιορτάσουμε όλοι μαζί τα Χριστούγεννα, με χαμόγελο, κατάνυξη , αγάπη και αλληλεγγύη.

Για τον λόγο αυτό παρακάτω πραγματοποιούμε ένα ταξίδι στον χρόνο και σας παρουσιάζουμε πως γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, υπό κανονικές συνθήκες, σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Αιθιοπία

Η Αιθιοπία υπήρξε από τις πρώτες αυτοκρατορίες που υιοθέτησαν τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους τον 4ο αι. μ.χ. Η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία ακολουθεί το δικό της ημερολόγιο και τα Χριστούγεννα στην χώρα («Genna») εορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου, κατόπιν νηστείας 43 ημερών, την οποία αποκαλούν «Η νηστεία των προφητών» («Tsome Nebiyat»).

Χριστούγεννα στη Λαλιμπέλα

Ιδιαίτεροι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί πραγματοποιούνται στην Λαλιμπέλα (Lalibela), πόλη που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας. Διάσημη για τις 11 μονολιθικές εκκλησίες της, οι οποίες είναι λαξευμένες εντός των βράχων και οι οποίες έχουν ανακηρυχθεί από την Unesco ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αυτή η πόλη του 13ου αιώνα, «Η δική μας Ιερουσαλήμ» όπως την αποκαλούν, προσελκύει κατά τη διάρκεια των εορτασμών των Χριστουγέννων χιλιάδες προσκυνητές, από διάφορα σημεία της χώρας, ντυμένους με παραδοσιακές λευκές φορεσιές. Η λειτουργία των Χριστουγέννων ξεκινάει τα μεσάνυχτα της παραμονής και ολοκληρώνεται το επόμενο πρωί ανήμερα. Ιερείς, ντυμένοι με λευκά τουρμπάνια και πολύχρωμους μανδύες, κρατώντας μεταλλικά σέιστρα (κάτι σαν μουσικά όργανα), ψέλνουν όλοι μαζί.

Εορταστικό γεύμα & παραδοσιακό παιχνίδι

Το αιθιοπικό χριστουγεννιάτικο γεύμα περιλαμβάνει το παραδοσιακό πιάτο «Doro Wat», βραστό κρέας, συνοδευόμενο από λαχανικά, πικάντικο τσίλι («berbere»), αιθιοπικό παραδοσιακό ψωμί («injera») και 12 βραστά αυγά που συμβολίζουν την αιωνιότητα. Στην εξοχή, επιπλέον, οι Αιθίοπες έχουν ως έθιμο να παίζουν ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο παιχνίδι, το οποίο αποκαλούν «Ye Genna Chewata» και είναι παρόμοιο με το χόκεϊ επί χόρτου.

«Doro Wat»

Τέλος, 12 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, στις 19 Ιανουαρίου, οι Αιθίοπες γιορτάζουν τα Θεοφάνια, με εορτασμούς («Timkat»), οι οποίοι διαρκούν τρεις ημέρες.

Αυστραλία

Στο νότιο ημισφαίριο ο Δεκέμβριος αποτελεί καλοκαιρινό μήνα και έτσι τα Χριστούγεννα για τους Αυστραλούς, αν και εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά έθιμα, έχουν τροποποιηθεί για να ταιριάζουν με τις καιρικές συνθήκες. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα κάλαντα και ο Άγιος Βασίλης συνυπάρχουν με δραστηριότητες εξωτερικού χώρου, μπάρμπεκιου, μαγιώ, σαγιονάρες και υψηλές θερμοκρασίες.

Η ημέρα των Χριστουγέννων

Το χριστουγεννιάτικο γεύμα των Αυστραλών περιλαμβάνει, συνήθως, μπάρμπεκιου σε εξωτρικό χώρο και αποτελείτε από κρύα, κυρίως, πιάτα, στα οποία κυριαρχεί ο αστακός και η καραβίδα. Για επιδόρπιο σερβίρεται πάβλοβα επικαλυμμένη με φρέσκα φρούτα. Επιπλέον, πολλοί παιρνούν την ημέρα αυτή στην παραλία, κάνοντας σέρφ, πικνίκ και φορώντας αγιοβασιλιάτικους σκούφους. Τα δώρα τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης, ο οποίος δεν έρχεται με ταράνδους, αλλά, με καγκουρό.

Αυστραλιανά Έθιμα

Τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα των Αυστραλών περιλαμβάνουν κάλαντα από τοπικές μπάντες ή χορωδίες, σε εξωτερικούς χώρους υπό το φώς των κεριών και χριστουγεννιάτικες εορταστικές παρελάσεις, με άρματα, Αγιούς Βασίληδες και κάθε είδους διασκεδαστές. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, τα καταστήματα προβαίνουν σε τεράστιες εκπτώσεις, ενώ παράλληλα, διεξάγονται και δύο ετήσιες εορταστικές αθλητικές εκδηλώσεις, ένας αγώνας κρίκετ μεταξύ εθνικών ομάδων στη Μελβούρνη και ο ετήσιος αγώνας ιστιοπλοΐας από το Σίδνεϊ στο Χόμπαρτ.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b