MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
26
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Από τον Τσαρλς Ντίκενς έως τον Μαρκ Τουαίην: Περιηγηθείτε ψηφιακά στα σπίτια έξι σπουδαίων συγγραφέων

Από τον Τσαρλς Ντίκενς έως τον Μαρκ Τουαίην…περιηγηθείτε διαδικτυακά στα σπίτια έξι σπουδαίων συγγραφέων και δραματουργών και γνωρίστε τον τόπο όπου «γεννήθηκαν» μερικοί από τους σημαντικότερους λογοτεχνικούς και θεατρικούς ήρωες.

Online
Το εσωτερικό του σπιτιού του Μαρκ Τουαίην, στο Χάρτφορντ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αριστούλα Ζαχαρίου

Τσαρλς Ντίκενς, Τζέιν Όστεν, Λέων Τολστόι, Άντον Τσέχωφ, Μαρκ Τουαίην, Εντμόν Ροστάν… Έξι σπουδαίες προσωπικότητες του χώρου των γραμμάτων και των τεχνών, οι οποίοι μέσα από τα δημιουργήματά τους μας συγκίνησαν, μας ενθουσίασαν, μας έκαναν να ονειρευτούμε, να ταξιδέψουμε σε άλλες εποχές, να ταυτιστούμε, να κλάψουμε… Κατάφεραν να ανατρέψουν την κοσμοθεωρία μας, μας προβλημάτισαν και μας θύμισαν, ακόμη και στις δυσκολότερες στιγμές μας, πόσο συναρπαστικό, πόσο μεγαλειώδες είναι να κρατάς στα χέρια σου ένα βιβλίο ή να παρακολουθείς μια ωραία θεατρική παράσταση.

Τα έργα τους πέρασαν στην αθανασία και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να μαγεύουν και να εμπνέουν, με τις αλήθειες, τις ελπίδες ακόμη και τις απογοητεύσεις που κρύβονται πίσω από τις γραμμές τους. Πόσοι από εμάς, όμως, αναρωτηθήκαμε για τις συνθήκες και το περιβάλλον όπου γράφτηκαν τόσα και τόσα σπουδαία έργα. Πόσοι αναρωτηθήκαμε για το πως ζούσαν εκείνοι που ίσως και να είχαμε ξεχάσει την θνητή τους υπόσταση…

Οι παρακάτω 6 προτάσεις, λοιπόν, έρχονται να λύσουν τυχόν απορίες μας και να μας αποκαλύψουν ψήγματα από τη ζωή των αγαπημένων μας συγγραφέων, μέσα από διαδραστικές online περιηγήσεις στα σπίτια όπου έζησαν και μεγαλούργησαν.

Μουσείο Τσαρλς Ντίκενς στο Λονδίνο Online

Το Μουσείο Τσαρλς Ντίκενς στο Λονδίνο ιδρύθηκε το 1925 και περιέχει, έως σήμερα, την μεγαλύτερη συλλογή αντικειμένων, συνδεδεμένων, με τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Βρετανού συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς (1812-1870). Τοποθετημένο στην οδό 48 Doughty, στο Λονδίνο, αποτέλεσε την κατοικία της οικογενειας Ντίκενς από το 1837 έως το 1839. Εκεί ο συγγραφέας έγραψε τα κλασικά, πλέον, μυθιστορήματά του «Οι περιπέτειες του Όλιβερ Τουίστ» και «Η ζωή και οι περιπέτειες του Νίκολας Νίκλεμπυ», ενώ φιλοξένησε παράλληλα σημαντικές προσωπικότητες της εποχής.

Μπορείτε να εξερευνήσετε online το σπίτι του συγγραφέα, μέσα από μια διαδραστική 360ᵒ περιήγηση, η οποία περιλαμβάνει το γραφείο όπου μεγαλούργησε ως μυθιστοριογράφος, το καθιστικό, την τραπεζαρία, τα υπνοδωμάτια της οικογένειας κ.α. Επιπλέον, μπορείτε να δείτε τα ψηφιοποιημένα αρχεία της συλλογής του μουσείου, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς και περιέχει αντικείμενα της οικογένειας όπως φωτογραφίες, γράμματα, πίνακες ζωγραφικής, χειρόγραφα, καθημερινά αντικείμενα κ.α.

*Απολαύστε την περιήγηση εδώ. Δείτε την ψηφιοποιημένη συλλογή εδώ.

Το σπίτι της Τζέιν Όστεν στο Chawton (Hampshire) Online

Το Σπίτι της Τζέιν Όστεν είναι ένα μουσείο, με έτος ίδρυσης το 1949, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο μιας εκ των σημαντικότερων συγγραφέων του 19ου αιώνα. Αποτέλεσε κατοικία της σπουδαίας μυθιστοριογράφου από το 1809 έως τον θάνατό της το 1817. Εκεί η Τζέιν Όστεν (1775-1817) έγραψε όλα τα διάσημα μυθιστορήματά της «Λογική και ευαισθησία» (1811), «Περηφάνεια και Προκατάληψη» (1813), «Mansfield Park» (1814), «Έμμα» (1815), «Το Αββαείο του Νορθάνγκερ» (1817) και «Πειθώ» (1817).

Εξερευνήστε online το σπίτι και τους κήπους, μέσα από μια 360ᵒ περιήγηση, στην οποία μπορείτε να δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή αντικειμένων που σχετίζονται με την Τζέιν Όστεν, όπως γράμματα, πορτρέτα, κοσμήματα, οι πρώτες εκδόσεις των έργων της, φορέματα, έπιπλα και άλλα προσωπικά αντικείμενα. Παράλληλα, μέσα στον ιστότοπο του οργανισμού, μπορείτε να περιηγηθείτε σε διαδικτυακές θεματικές εκθέσεις, εμπνευσμένες από τα εκθέματα του Μουσείου.

*Απολαύστε την περιήγηση εδώ. Δείτε τις διαθέσιμες διαδικτυακές εκθέσεις εδώ.

Το Σπίτι του Λέων Τολστόι στην Yasnaya Polyana

Το Σπίτι του Λέων Τολστόι, στην Yasnaya Polyana της Ρωσίας, αποτελεί ένα μουσείο (έτος ίδρυσης 1921) προς τιμήν της μνήμης ενός εκ των σπουδαιότερων μορφών της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του Λέοντος Τολστόι (1828-1910). Ιδιοκτησία της οικογένειας του Τολστόι, ο οποίος γεννήθηκε και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε αυτήν. Εκεί έγραψε, επίσης, τα δύο εμβληματικά μυθιστορήματά του, το «Πόλεμος και Ειρήνη» (1862-1867) και την «Άννα Καρένινα» (1873-1877). Από το σπίτι αυτό πέρασαν σημαντικές προσωπικότητες της Ρωσίας όπως ο Άντον Τσέχωφ και ο Μαξίμ Γκόρκι.

Περιηγηθείτε, online, στους χώρους του σπιτιού και στους κήπους, μέσω της εφαρμογής Google Arts & Culture. Εξερευνήστε το γραφείο όπου μεγαλούργησε, την βιβλιοθήκη, το σαλόνι όπου διασκέδαζε μαζί με τους διάσημους φίλους του κ.α. Δείτε τη συλλογή με προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας: έπιπλά, φωτογραφίες, σπάνια βιβλία, χρηστικά αντικείμενα κ.α. Την περιήγηση συνοδεύει και σχολιασμός για τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του εμβληματικού συγγραφέα, καθώς και επεξήγηση με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για επιλεγμένα εκθέματα.

*Απολαύστε την περιήγηση εδώ.

Μουσείο Α. Π. Τσέχωφ στο Melikhovo Online

Ιδρυμένο το 1940, το Μουσείο Α. Π. Τσέχωφ, στο Melikhovo της Ρωσίας, υπήρξε κατοικία του σπουδαίου συγγραφέα και δραματουργού από το 1892 έως το 1899. Εκεί ο Άντον Τσέχωφ (1860-1904) έγραψε τα αριστουργηματικά θεατρικά του έργα «Ο Γλάρος» και «Ο Θείος Βάνιας», καθώς και αμέτρητα διηγήματα και σύντομες ιστορίες. Έχοντας εξέχουσα θέση στην τοπική κοινωνία, εκπόνησε τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, κτίζοντας σχολεία και εξετάζοντας, ως γιατρός, αρρώστους δωρεάν.

Μέσω της πλατφόρμας Google Arts and Culture μπορείτε να περιηγηθείτε στην οικεία, διαδικτυακά, δωμάτιο προς δωμάτιο και να δείτε ψηφιοποιημένα αρχεία της συλλογής του μουσείου. Τα εκθέματα, τα οποία εμπλουτίζονται συνεχώς, συνδέονται άμεσα με τον διάσημο συγγραφέα και συλλέχθηκαν από συγγενείς της οικογένειας Τσέχωφ ανά την ρώσικη επικράτεια. Περιλαμβάνουν χειρόγραφες σημειώσεις, γράμματα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έπιπλα, φωτογραφίες, έργα τέχνης, μουσικά όργανα κ.α.

Απολαύστε την περιήγηση και την συλλογή του μουσείου εδώ.

Σπίτι και Μουσείο του Μαρκ Τουαίην στο Χάρτφορντ Online

Το σπίτι υπήρξε κατοικία του Samuel Langhorne Clemens, διάσημου με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Μάρκ Τουαίην (1835-1910), από το 1874 έως το 1891. Το τριώροφο κτίσμα, το οποίο περιλαμβάνει 25 δωμάτια, κτίστηκε για λογαριασμό του σπουδαίου συγγραφέα και της συζύγου του Olivia. Αρχιτέκτονας ήταν ο Edward Tuckerman Potter, ενώ την εσωτερική διακόσμησα του γοτθικής εμπνεύσεως οικήματος, ανέλαβε η εταιρεία Louis C. Tiffany & Co., ιδιοκτησία του γιου του διάσημου κοσμηματοπώλη. Το 1962 ανακηρύχθηκε από την κυβέρνηση τον Η.Π.Α. Εθνικό Ιστορικό Τοπόσημο.

Online

Εκεί ο Τουαίην έγραψε μερικά από τα θρυλικότερα μυθιστορήματά του όπως «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» (1876), «Ο Πρίγκηπας και ο Φτωχός» (εκδ.1881), «Χάκλμπερι Φιν» (1884 εκδ.) κ.α. Μπορείτε να εξερευνήσετε το μουσείο, online, μέσω μιας διαδραστικής 360ᵒ περιήγησης δωμάτιο προς δωμάτιο. Από την τραπεζαρία και την βιβλιοθήκη έως τα υπνοδωμάτια και την αίθουσα μπιλιάρδου. Επιπλέον, μέσα από τον ιστότοπο του μουσείου, μπορείτε να ενημερωθείτε για τα πάνω από 16 χιλιάδες αντικείμενα της συλλογής.

*Απολαύστε την περιήγηση εδώ. Μάθετε για τη συλλογή εδώ.

Villa Arnaga του Εντμόν Ροστάν
Online

Φωτογραφία: Nicolas Thibaut

H Villa Arnaga υπήρξε, από το 1906, το σπίτι του Γάλλου ποιητή και δραματουργού Εντμόν Ροστάν (1868-1918) και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Ερωτευμένος με την περιοχή (γαλλική Χώρα των Βάσκων), ο Ροστάν αποφάσισε να κτίσει ένα σπίτι για την οικογένεια του εκεί, όπως ακριβώς το είχε ονειρευτεί, σχεδιάζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια. Αρχιτέκτονας ήταν ο Joseph-Albert Tournaire, ενώ στην εσωτερική διακόσμηση συμμετείχαν φημισμένοι καλλιτέχνες της εποχής όπως ο Georges Delaw και η Clementine-Hélène Dufau.

Ο δραματουργός ήθελε το εσωτερικό να θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Εκεί ο Εντμόν Ροστάν έγραψε το περίφημο θεατρικό του έργο «Σαντεκλαίρ» (1910). Μέσα από τον ιστότοπο του μουσείου μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια online 360ᵒ περιήγηση σε επιλεγμένους χώρους του σπιτιού, όπως το γραφείο, η τραπεζαρία, οι μεγάλες σάλες με τα εντυπωσιακά έργα τέχνης, ο κήπος κ.α. Επίσης, μπορείτε να μάθετε πληροφορίες για την ιστορία του σπιτιού, της οικογενείας, για τα έργα τέχνης και τα υπόλοιπα εκθέματα, αλλά και για κάθε δωμάτιο ξεχωριστά.

*Απολαύστε την περιήγηση από εδώ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Περισσότερα από Επίκαιρα