MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΈΑ

Κωνσταντίνος Αδρακτάς: Έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς, ο Έλληνας εφευρέτης του πρώτου σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου, του Enfield 8000.

Monopoli Team

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς, ο Έλληνας εφευρέτης του πρώτου σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου, γνωστού ως Enfield 8000, που αποτέλεσε δική του επινόηση την δεκαετία του ’70. Επρόκειτο για το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μπήκε σε παραγωγή.

Η όλη ιδέα του ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν κατάφερε να προχωρήσει στη χώρα μας εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Υπήρξαν διάφορες πολιτικές πιέσεις σχετικά με την φορολόγηση του ηλεκτρικού  κινητήρα. Έτσι, η ιδέα εγκαταλείφθηκε.

Ποιος ήταν ο δημιουργός του Enfield 8000

Ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς αποφοίτησε από το MIT με σπουδές στην αστρονομία και την αστροναυτική, δούλεψε για την ΝASA και έγινε ο δημιουργός του πρώτου σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου στον κόσμο. Με την Enfield Automotive με έδρα το Isle of Wight της Μ. Βρετανίας, κατάφερε να κατακτήσει ένα σημαντικό συμβόλαιο για την παραγωγή 100 περίπου αυτοκινήτων.

Τον περασμένο Ιούνιο, σε μια εκδήλωση στο Γκάζι σχετικά με την Πράσινη Συμφωνία για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης, το αυτοκίνητο αυτό είχε την τιμητική του δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγή: energyregister.gr

Την είδηση του θανάτου του Κωνσταντίνου Αδρακτά έκανε γνωστή μέσα από ανάρτηση του, ο Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλου του Ιατρικού Ομίλου Αθηνών, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πριν λίγο διάστημα έφυγε αθόρυβα από κοντά μας ένα σπουδαίο ελληνικό μυαλό. Ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς, ο εφευρέτης μεταξύ άλλων του πρώτου σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου Enfield το 1972 (κάποτε ίσως εξιστορίσω το πως τα οικονομικά συμφέροντα το έθαψαν).Ο εκλιπών υπήρξε φίλος του πατέρα μου, στη συνέχεια δικός μου και γείτονας μου στο Λονδίνο τα φοιτητικά μου χρόνια. Είχαμε μια εξαιρετική σχέση συμπάθειας και εκτίμησης. Απόφοιτος του MIT στην αστρονομία και αστροναυτική δούλεψε για τη NASA και προσωπικά τον αξιολογώ ως τον άνθρωπο με το υψηλότερο IQ που έχω γνωρίσει. Καλή ανάπαυση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚ. Μητσοτάκης: Κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με όφελος έως και 10.000€12.09.2018

Περισσότερα από Τι Νέα;
VIMA_WEB3b