MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Οι Φωτογραφικές Συναντήσεις μετατίθενται για το 2021

Το ετήσιο ραντεβού νέων φωτογράφων και μελετητών της φωτογραφίας θα διεξαχθεί την άνοιξη στα Χανιά, με επιλεγμένες εκθέσεις και διαλέξεις.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Γδοντάκης
author-image Σπύρος Κακουριώτης

Από το 2002 που ξεκίνησαν, μέχρι και το 2017, όταν πραγματοποιήθηκε η 16η διοργάνωση, το ετήσιο ραντεβού των νέων, αλλά και των λιγότερο νέων, φωτογράφων δινόταν κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο στα Κύθηρα, με πολλές εκθέσεις, αλλά και το μοναδικό στην Ελλάδα ετήσιο συνέδριο για την ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας.

Κάτι οι δυσκολίες πρόσβασης στο νησί, κάτι η οικονομική στενότητα και η απροθυμία ενίσχυσης του θεσμού, οι «Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων», όπως ήταν γνωστές, εγκατέλειψαν τον τοπικό προσδιορισμό και μετακόμισαν στα Χανιά, όπου και διεξήχθησαν το 2019, την άνοιξη πια, με την αρωγή της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚινδυνεύει το αιωνόβιο «Χάι Λάιφ» του Πειραιά12.09.2018

Λόγω της πανδημίας, φέτος την άνοιξη η διοργάνωση αναβλήθηκε, με την πρόβλεψη να υπάρξει περιορισμένου εύρους εκθεσιακή δραστηριότητα τον Νοέμβριο, χωρίς τη διεξαγωγή συνεδρίου. Οι υγειονομικές συνθήκες, όμως, ανάγκασαν τους διοργανωτές να μεταθέσουν, ουσιαστικά, τις Φωτογραφικές Συναντήσεις 2020 για το… 2021.

Έτσι, οι Συναντήσεις 2020 θα εκτυλιχθούν σε δύο σκέλη. Το πρώτο περιλαμβάνει ατομική έκθεση του φωτογράφου Κωνσταντίνου Γδοντάκη στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ), στα Χανιά, με εγκαίνια εντός του Δεκεμβρίου. Η έκθεση με τίτλο «Ερμηνείες: Αναγνώσεις τουριστικών τοπίων» θα συνοδεύεται από διαδικτυακή παρουσίαση της εργασίας από τον κριτικό φωτογραφίας Μανώλη Σκούφια.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Γδοντάκης

Στα Χανιά την άνοιξη του 2021

Το δεύτερο σκέλος θα διεξαχθεί την άνοιξη του 2021, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, και θα περιλαμβάνει τις εκθέσεις «Palimpsest/Παλίμψηστο» του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Πηνελόπης Πετσίνη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, και «Νικόλαος Νικολάγιεβιτς Φιλοσοφώφ (1867-1946): Ένας ναύαρχος φαροφύλακας», σε επιμέλεια Γιάννη Σταθάτου, στη Γκαλερί South. Τις εκθέσεις θα πλαισιώσει ένα περιορισμένο πρόγραμμα διαλέξεων, εν ανάγκη διαδικτυακώς.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Γδοντάκης

Ακόμη, στη θέση του συνεδρίου που αναβλήθηκε, οι Φωτογραφικές Συναντήσεις προχωρούν στην έκδοση του συλλογικού τόμου «Φωτογραφία και συλλογικές ταυτότητες: Ελληνικές φωτογραφικές μελέτες Ι» (εκδόσεις Κουκκίδα) που παρουσιάζει 17 δοκίμια επιλεγμένα από τις διαλέξεις των Φωτογραφικών Συναντήσεων 2002-2019, οι οποίες πραγματεύονται τον ρόλο της φωτογραφίας στη διάπλαση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας. Θα είναι ο πρώτος μιας σειράς θεματικών τόμων με τις σημαντικότερες διαλέξεις των Συναντήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑOnline εκδηλώσεις, σεμινάρια, διαλέξεις: 15 προτάσεις για την εβδομάδα 16-22 Νοεμβρίου12.09.2018

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b