MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
11
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Πάπας Φραγκίσκος γίνεται ο πρώτος πάπας που στηρίζει ανοιχτά τα ομόφυλα ζευγάρια

Για πρώτη φορά στην ιστορία του παπισμού, πάπας στηρίζει ανοιχτά την πολιτική ένωση των ομόφυλων ζευγαριών.

Πάπας Φραγκίσκος
Πάπας Φραγκίσκος
Monopoli Team
Σε ένα νέο ντοκιμαντέρ, με τίτλο “Fransesco” ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε για διάφορα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την καθολική Εκκλησία, από την μετανάστευση και το περιβάλλον, μέχρι και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Συγκεκριμένα, ο πάπας Φραγκίσκος έδωσε για πρώτη φορά την ανοιχτή υποστήριξη του στο δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στις πολιτικές ενώσεις, κάτι που έρχεται αντιμέτωπο με τις επίσημες διδασκαλίες της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

“Αυτό που πρέπει να δημιουργήσουμε είναι ένας νόμος για τις πολιτικές ενώσεις” λέει ο πάπας στο ντοκιμαντέρ. “Έτσι, θα είναι νομικά καλυμμένοι”.

“Είναι όλοι παιδιά του Θεού και έχουν το δικαίωμα στην οικογένεια συνέχισε ο πάπας στην συνέντευξή του με τον κινηματογραφιστή Evgeny Afineevsky. “Κανείς δεν θα έπρεπε να νιώθει διωγμένος ή να νιώθει άσχημα εξαιτίας αυτού”.

Πρόκειται φυσικά για ένα πολύ σημαντικό βήμα, αφού αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του παπισμού, που κάποιος πάπας στηρίζει ανοιχτά τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε εκφράσει και παλαιότερα την στήριξή του στους πιστούς που ανήκουν στην LGBT κοινότητα. Τα προηγούμενα σχόλια του όμως αποτελούσαν περισσότερα μία ένδειξη κατανόησης, παρά κάποια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.

Σημαντικό βήμα για την Καθολική Εκκλησία

Σύμφωνα με τις επίσημες διδασκαλίες της καθολικής εκκλησίας, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι “διαταραγμένες”. Μάλιστα, ο προηγούμενος πάπας, ο Βενέδικτος XVI, είχε αποκαλέσει την ομοφυλοφιλία “ενδογενές ηθικό κακό”. Ενώ το 2003, το Βατικανό είχε εκδώσει ένα μακροσκελές έγγραφο που εξηγούσε “το πρόβλημα με τις ομοφυλοφιλικές ενώσεις”. Στο έγγραφο αναφερόταν ότι “η νομική αναγνώριση των ομοφυλοφιλικών ενώσεων ή η εξίσωση τους με τον γάμο” θα ενθάρρυνε την “αποκλίνουσα συμπεριφορά”.

Είναι λοιπόν η πρώτη φορά που ένας πάπας κάνει μία δήλωση, τόσο διαφορετική από εκείνη του επίσημου δόγματος, και παράλληλα δίνει την στήριξή του στην νομική αναγνώριση των ενώσεων των ομόφυλων ζευγαριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAthens Home For All: Ένα φιλμ μικρού μήκους στην Αθήνα, γίνεται διεθνής καμπάνια για την αποδοχή12.09.2018

Ίσως τα λόγια του ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας να μπορέσουν να αλλάξουν τις απόψεις μερικών ακολούθων της. Μπορεί μερικοί καθολικοί παπάδες να αποδέχονται ήδη τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, σε κάποιες άλλες χώρες όμως η ομοφυλοφιλία παραμένει παράνομη.

Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι που σημείωσαν ότι υπάρχουν “περιθώρια βελτίωσης”, αφού ο πάπας δεν μίλησε για θρησκευτικό γάμο, αλλά μόνο για πολιτικές ενώσεις.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b