MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

Στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη

Ένας αιώνας Μελίνα Μερκούρη. Κανείς δεν ξέρει αν η βραδιά απονομής της χρυσής καρφίτσας της για 14η χρονιά ήταν αφιερωμένη στην καινούργια νικήτρια – τη Δήμητρα Βλαγκοπούλου – ή στην ίδια τη Μελίνα που γιόρταζε αν και απούσα.

Δήμητρα Βλαγκοπούλου
author-image Στέλλα Χαραμή

Διανύοντας το έτος Μερκούρη και μόλις δύο ημέρες μετά την επέτειο 100 χρόνων από τη γέννηση της, το αναμνηστικό της Μελίνας αποδόθηκε στη νέα του κάτοχο, τη Δήμητρα Βλαγκοπούλου, συνεχίζοντας την αλυσίδα μνήμης με τη διάκριση νέων και ταλαντούχων ερμηνευτριών.

Η απονομή του βραβείου

Επηρεασμένη ίσως από τη φόρτιση της βραδιάς – όπου την απονομή έκανε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου και την προλόγισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη – η Δήμητρα Βλαγκοπούλου φειδωλή, ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη της παράστασης “Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας“, Έκτορα Λυγίζο (στο πλαίσιο της οποίας ξεχώρισε) καθώς και την κριτική επιτροπή.

Είχε προηγηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο ηθοποιός Μάνος ΚαρατζογιάννηςΜελίνα στοπ καρέ” με πρωταγωνίστριες όλες τις βραβευθείσες στην ιστορία του θεσμού.

Η ομιλία της Λίνας Μενδώνη

“Η Μελίνα, που σήμερα θυμόμαστε ότι γεννήθηκε πριν από εκατό χρόνια, θα ζήσει τόσα κι άλλα τόσα, γιατί πια ό,τι και να πούμε γι αυτήν γινόμαστε πιστευτοί. Ο μύθος δεν έχει αλήθεια, ούτε ψέμα. Είναι κυρίαρχος. Εχει μια σφριγηλή αιωνιότητα που περνάει από στόμα σε στόμα και φωλιάζει από μνήμη σε μνήμη. Ωσπου γίνεται μια κατάκτηση παγκόσμια” ανέφερε στην ομιλία της νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜελίνα Μερκούρη: Τα 13 καρέ της Ελληνίδας θεάς12.09.2018

Οι άλλες υποψήφιες

Η 14η απονομή στην οποία ήταν συνυποψήφιες οι Μαίρη Μηνά (για την ερμηνεία της στο έργο “Με λένε Έμμα” ) και η Ελένη Στεργίου (για την ερμηνεία της στο έργο έργο “Η απαγωγή της Τασούλας: μια ποιητική μυθιστορία”) προλογίζει ίσως την πιο δύσκολη περίοδο στην σύγχρονη ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Για το οποίο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού και μέλος της κριτικής επιτροπής Δημήτρης Λιγνάδης υπενθύμισε “πως δεν θα πεθάνει ποτέ”.

Το Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη

Το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην ομότεχνή της που διακρίνεται την επόμενη χρονιά.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b