MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κανέλλος μάς μιλά για το έργο «Το Ξεκατίνιασμα του Ολύμπου»

Με αφορμή το ανέβασμα του έργου «Το Ξεκατίνιασμα του Ολύμπου», μία σάτιρα εμπνευσμένη από τη μυθολογία και την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, στο θέατρο Olvio, συνομιλήσαμε με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Κανέλλο.

Ευδοκία Βαζούκη | 19.10.2020

Μετρώντας ήδη πολλά χρόνια στο θέατρο, στο διπλό ρόλο του ηθοποιού και σκηνοθέτη, ο Δημήτρης Κανέλλος επιλέγει ένα εξαιρετικό καστ 12 ηθοποιών και ανεβάζει το «Ξεκατίνιασμα του Ολύμπου» της ΑβγίΠαπ. Ένα σατιρικό έργο που δεν είναι απλά καθρέφτης της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και η διαχρονική σημειολογία της ιστορίας μας, δοσμένη με άφθονο, καυστικό και τολμηρό χιούμορ!

Τι ήταν αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον στο έργο «Το Ξεκατίνιασμα του Ολύμπου» της ΑβγίΠαπ;

Ο υπέροχος έμμετρος λόγος του, το χιούμορ που βρίσκεται πίσω από κάθε ατάκα, η γνώση που προσφέρει!

Μιλήστε μας για την ιστορία και τους ήρωες που θα δούμε επί σκηνής.

Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου σε υπουργικό συμβούλιο, πανάρχαιες και διαχρονικές ιστορίες! Η μυθολογία, ο Όμηρος και όλη η Ελληνική ιστορία μέσα από τα προσωπικά συμφέροντα των κυβερνώντων.

Με ποιον τρόπο η κωμωδία αυτή γίνεται ο καθρέφτης της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας και με ποια πρόσωπα αυτής θα μπορούσαμε να παραλληλίσουμε σήμερα τους 12 θεούς του Ολύμπου;

Έχουμε μπροστά μας την κυβέρνηση. Σήμερα, χθες, πριν 20, πριν 100, πριν 1.000 και 2.000 χρόνια.

Ποια είναι η δική σας προσέγγιση στο έργο και τι είναι αυτό που θέλετε να περάσετε στο κοινό;

Να δούμε ένα καθρέφτισμα της κοινωνίας μας και του ίδιου μας του εαυτού και να συν-κινηθούμε! Και ίσως μετα-κινηθούμε!

Μεταφέρετέ μας κάτι που ανακαλύψατε σε σχέση με το έργο ή με τον εαυτό σας, κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του.

Με τους κατάλληλους συνεργάτες, ένα έμμετρο κείμενο μπορεί να γίνει ο πιο ωραίος καμβάς δημιουργίας! Με αλήθεια και φαντασία! Και πολλή ελευθερία!

Πώς θα περιγράφατε με 3 λέξεις το έργο;

Παρωδία, κωμωδία, τραγωδία!

Έχετε κάποιο αγαπημένο απόσπασμα από το κείμενο; Μπορείτε να το μοιραστείτε μαζί μας;

Τα λόγια της Εστίας: Βρίζουν, αλαζονεύονται και κομπορρημονούν. Θα φτιάξουν Παρθενώνα και θα στο κοπανούν. Δι’ αυτόν τον Παρθενώνα, θα ζούνε μες την πρόκληση κι απ’ όλη την Υφήλιο θα απαιτούν υπόκλιση!

Πώς μοιάζει το κείμενο της παράστασης με τις σημειώσεις σας, μετά από μέρες προβών;

Τι προσδοκάτε από τη νέα θεατρική σεζόν; Πιστεύετε ότι οι θεατές θα επιστρέψουν στις αίθουσες;

Οι καιροί που ζούμε είναι ό,τι χειρότερο έχουμε βιώσει σαν κοινωνία, μετά τον πόλεμο, την κατοχή και βέβαια τον εμφύλιο! Μετά από πολλά χρόνια μνημονίων ήρθε η πανδημία να πιέσει, να συνθλίψει και να καταθλίψει το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών! Είναι ευτυχία για εμας που ασχολούμαστε με το θέατρο να έχουμε δουλειά, τα θέατρα να λειτουργούν, να έρθουν θεατές! Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και σε πολλές περιπτώσεις την απαξίωση του επαγγέλματος της τέχνης, κάνουμε κάτι τόσο σημαντικό που πρέπει να το μοιραστούμε! Χωρίς τέχνη και καλλιέργεια, ο άνθρωπος είναι ελλιπής! Οι θεατές θα μπουν στα θέατρα! Ειδικά οι νέοι! Είναι νομοτελειακό!

Με ποιο επιχείρημα θα πείθατε εσείς κάποιον να έρθει στην παράστασή σας;

Το τραγελαφικό της παράστασης! Γέλιο-γέλιο-γέλιο! Και την ασφάλεια του συγκεκριμένου θεάτρου! Το θέατρο OLVIO, καλύπτει και με το παραπάνω τα ζητούμενα για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο Ξεκατίνιασμα του Ολύμπου, της ΑβγίΠαπ στο θέατρο Olvio12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Δημήτρης Κανέλλος σκηνοθετεί την παράσταση «Το Ξεκατίνιασμα του Ολύμπου», της ΑβγίΠαπ, που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, από τις 19 Οκτωβρίου στο θέατρο OLVIO.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b