MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη στο Lumiere Film Festival της Λυών

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση της Μελίνας Μερκούρη, το Lumiere Film Festival προβάλλει τρεις ταινίες προς τιμήν της Ελληνίδας ηθοποιού.

Μελίνα Μερκούρη
Μελίνα Μερκούρη
Monopoli Team

Το ετήσιο Lumiere Film Festival που διεξάγεται στη Λυών της Γαλλίας κάθε Οκτώβρη, πραγματοποιεί φέτος ένα Hommage στη Μελίνα Μερκούρη, τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή της. Στο πλαίσιο του αφιερώματος προβάλλονται τρεις σημαντικές ταινίες της καριέρας της.

Σχετικά με το Lumiere Film Festival

Το φεστιβάλ κινηματογράφου της γαλλικής πόλης αποτίει φόρο τιμής στους αδερφούς Ωγκύστ και Λουί Λυμιέρ, που εφήυραν το σινεμά στη Λυών. Όμως δίνει βήμα και σε νέους δημιουργούς που θέλουν να παρουσιάσουν την δουλειά τους. Το φετινό φεστιβάλ διεξάγεται από τις 10 έως τις 18 Οκτωβρίου με διαφορετική μορφή λόγω της πανδημίας. Το κοινό είναι περιορισμένο ενώ στο πρόγραμμα εντάχθηκαν 23 ταινίες που είχαν επιλεγεί για το Φεστιβάλ των Καννών.

Αφιέρωμα στη Μελίνα

Τμήμα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη Μελίνα Μερκούρη. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, η Μελίνα Μερκούρη αναφέρεται ως “μια Ελληνίδα ηθοποιός με τεράστια γοητεία”. Επίσης γίνεται αναφορά στην πολιτική της πορεία και την ανάμειξή της με την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Nα σημειώσουμε ότι πρόεδρος της τιμητικής επιτροπής για το αφιέρωμα είναι ο πρώην υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας και νυν Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αραβικού Κόσμου στο Παρίσι, Τζακ Λανγκ (Jack Lang), ο οποίος θα είναι και ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προς τιμής της Μελίνας Μερκούρη την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.

Οι ταινίες που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του αφιερώματος είναι οι εξής:

Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη (1955)

Πρόκειται για την πρώτη της ταινία στην οποία ενσαρκώνει μια τραγουδίστρια που ζει την ζωή όπως εκείνη επιθυμεί και μαζί με το ερωτικό δράμα στο οποίο και εμπλέκεται, αναδύεται η φεμινιστική πλευρά της και εντείνεται η τραγικότητα της ιστορίας.

Στέλλα

Στέλλα

Ποτέ την Κυριακή του Ζυλ Ντασέν (1960)

Η χαρούμενη Ίλια ζει ευχάριστα την ζωή της στον Πειραιά ώσπου γνωρίζει τον Όμηρο, έναν Αμερικανό ερασιτέχνη φιλόσοφο ο οποίος έχει καταφθάσει στην Ελλάδα. Για τον ρόλο της σε αυτήν την ταινία, η Μελίνα Μερκούρη απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στις Κάννες το 1960.

Ποτέ την Κυριακή

Ποτέ την Κυριακή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜελίνα Μερκούρη: Τα 13 καρέ της Ελληνίδας θεάς12.09.2018

Μηχανικά Πιάνα του Χουάν Αντόνιο Μπαρδέμ (1965)

Είναι μια ισπανική ταινία στην οποία η Μερκούρη υποδύεται την Τζένη, μια ιδιοκτήτρια μπαρ στην Caldeva της Ισπανίας, την οποία ερωτεύεται ο Βίνσεντ, ένας Γάλλος τουρίστας που επισκέπτεται το μικρό αυτό χωριό.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b