MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΈΑ

Καλλιτέχνης στο Λονδίνο δημιουργεί ένα έργο με… 32 τόνους καρότα και γίνεται viral

Η εγκατάσταση του Pérez Evans αποτελείται από 32 τόνους καρότα, τα οποία… πέταξε έξω από το Πανεπιστήμιο Goldsmiths.

Monopoli Team

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι μαθητές στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου παρακολουθούσαν ένα φορτηγό να ρίχνει 32 τόνους φρέσκα καρότα έξω από το κτίριο της σχολής τους. Πολλοί φυσικά υποπτεύθηκαν ότι πρόκειται για κάποια… φάρσα, τελικά όμως αποδείχθηκε πως είναι έργο τέχνης, που μάλιστα έγινε viral!

Αυτό είναι το τελευταίο έργο του Rafael Pérez Evans, υποψήφιος διδάκτορας στη φημισμένη σχολή τέχνης, του οποίου οι εγκαταστάσεις επικεντρώνονται στις εντάσεις που διαπερνούν την αστική ζωή, αλλά και τις πολυπλοκότητες της αγροτικής ζωής. Το έργο του, με τίτλο “Grounding”, μιμείται τo «dumping», ένα μέσο διαμαρτυρίας που χρησιμοποιoύσαν οι Ευρωπαίοι αγρότες για να δείξουν στους καταναλωτές και στις κυβερνήσεις πόσο σημαντική είναι η υποτιμημένη εργασία τους.

Το Grounding έγινε viral την Τετάρτη, όταν ο George Greenwood, δημοσιογράφος στους Times, δημοσίευσε μια εικόνα από την εγκατάσταση στο Twitter. Από το απόγευμα της Πέμπτης, το tweet του Greenwood είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 67.000 like. Καθώς άλλοι άρχισαν να εικάζουν για το τι θα μπορούσε να σημαίνει ο σωρός των καρότων, το Πανεπιστήμιο Goldsmiths απάντησε με μια διευκρίνιση ότι ήταν μέρος του έργου τέχνης. Σε ένα tweet, το Goldsmiths είπε: «Ο Rafael έχει κανονίσει να αφαιρεθούν τα καρότα στο τέλος της έκθεσης και να δωρίζονται σε ζώα εκτροφής.»

Το viral έργο του Evans

Το viral έργο του Evans

Μεγάλοι σωροί προϊόντων απορρίπτονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο

Το έργο του Evans έχει ως στόχο να σχολιάσει τους μεγάλους σωρούς προϊόντων που απορρίπτονται σε αστικές περιοχές, μερικές φορές έξω από κυβερνητικά κτίρια ή σε πολυσύχναστες διασταυρώσεις, σχηματίζοντας οδοφράγματα.

Το 2009, μετά από καταγγελίες από τους Ευρωπαίους γαλακτοπαραγωγούς να παγώσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής εν μέσω πτώσης των τιμών, οι διαδηλωτές στο Βέλγιο έχυσαν τρία εκατομμύρια λίτρα γάλακτος σε αγρούς στη χώρα. Οι διαδηλώσεις συνέχισαν αργότερα στην πρωτεύουσα των Βρυξελλών, καθώς το γάλα χύθηκε στους δρόμους και τα αυγά πετάχτηκαν έξω από την έδρα της ΕΕ.

Τα καρότα που χρησιμοποιήθηκαν στο Grounding ήταν μεταξύ άλλων αυτά που θεωρήθηκαν ακατάλληλα για πώληση από τους διανομείς τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του καλλιτέχνη. Το 2018, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ανέφερε ότι πάνω από 50 εκατομμύρια τόνοι προϊόντων που καλλιεργούνται στην Ευρώπη, απορρίπτονται κάθε χρόνο, εν μέρει αφού θεωρούνται υπερβολικά άσχημα για πώληση σε παντοπωλεία.

Για να αντισταθμίσουν την απώλεια, οι αγορές κάνουν συχνά συμφωνίες με τους αγρότες ώστε να αναπτύξουν περισσότερα προϊόντα από ό, τι αναμένεται να πουλήσουν.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b