MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Open Plan: Δωρεάν καλλιτεχνικές δράσεις από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου διοργανώνει, για τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο, μια σειρά δωρεάν καλλιτεχνικών δράσεων, με εργαστήρια, παραστάσεις, webinars κ.α., με τίτλο «Open Plan» και πρόταγμα τη δημιουργική έκφραση για όλους.

Open Plan
Monopoli Team

«Long weekends»

Με διεθνείς καλλιτέχνες του θεάτρου και του χορού

Κύρια επιδίωξη του Φεστιβάλ είναι να λειτουργήσει ως πρότυπη κυψέλη δημιουργίας, ενθαρρύνοντας τη γνωριμία και τη συνάντηση των Ελλήνων καλλιτεχνών του Θεάτρου και του Χορού με τη διεθνή Σκηνή. Ένα πρώτο σημαντικό βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση γίνεται φέτος τον χειμώνα με τη διοργάνωση εντατικών, τριήμερων masterclasses στην Πειραιώς 260 για επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών με κορυφαίους δημιουργούς απ’ όλο τον κόσμο.

Κάθε προσκεκλημένος δημιουργός διαμορφώνει σύμφωνα με τον δικό του τρόπο δουλειάς και τις δικές του καλλιτεχνικές προτεραιότητες το πλαίσιο: Μοιράζεται με τους συμμετέχοντες (επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορογράφους, δραματουργούς κ.ά.) κλειδιά της μεθόδου του επί της καλλιτεχνικής διαδικασίας ή όψεις της έρευνάς του για τρέχοντα καλλιτεχνικά projects που τον απασχολούν. Ένα πρόγραμμα – προσφορά για την ελληνική καλλιτεχνική κοινότητα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες του Θεάτρου και του Χορού να γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν δημιουργικά με διεθνείς καλλιτέχνες μεγάλου κύρους.

*Τα «Long Weekends» θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο. Τα ονόματα των προσκεκλημένων δημιουργών θα αποκαλύπτονται σταδιακά με τη δημοσίευση ξεχωριστών open calls. 

Ο Θεός της Σφαγής, της Γιασμίνα Ρεζά σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη στο Θεάτρο Αθηνά

 Κύκλος «Layers Of Street»

Το «Layers of Street» ανακοινώθηκε τον Μάρτιο. Η πρωτότυπη αυτή ενότητα δράσεων που φέρνει στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου το hip hop και τη street dance κουλτούρα, μας καλεί να γνωρίσουμε χορευτές που διαπρέπουν στα συγκεκριμένα χορευτικά είδη. Ταυτόχρονα, μας συστήνει μια Σκηνή σε διάλογο με τη σύγχρονη δημιουργία στο θέατρο και τον χορό.

Το «Layers» («στρώματα»), στον τίτλο της ενότητας, αναφέρεται στις διάφορες όψεις της hip hop χορευτικής κουλτούρας, που συμπεριλαμβάνει: Από τα Battles, τη βασική έκφραση του hip hop χορού (Athens Festival Urban Dance Contest) έως τα live street events σε πλατείες και εξωτερικούς χώρους, αλλά και τη σκηνική έκφραση μέσα από σύγχρονες παραστάσεις στην Πειραιώς 260. Το καλοκαίρι του 2021 θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε αυτές τις δράσεις σ’ ένα ακόμα πιο εμπλουτισμένο πρόγραμμα, που ευελπιστούμε ότι θα αγκαλιάσει ιδιαίτερα το νεανικό κοινό.

Εργαστήριο χορού με τον Kader Attou και την ομάδα του, Accrorap

Το εργαστήριο χορού με τον πρωτοπόρο Γάλλο χορογράφο Kader Attou εγκαινιάζει το «Layers of Street». Ο γνωστός χορογράφος Kader Attou, διευθυντής του Εθνικού Χορογραφικού Κέντρου La Rochelle, προτείνει ένα πενθήμερο εργαστήριο τεχνικής, αυτοσχεδιασμού και ερμηνείας για επαγγελματίες χορευτές και χορεύτριες.

Πρωτοπόρος καλλιτέχνης στην εμφάνιση της hip hop κουλτούρας στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο, ο Kader Attou χορογραφεί ένα μοναδικό σύμπαν σε διαρκή κίνηση ανάμεσα στον σύγχρονο χορό, το hip hop και τις τέχνες του τσίρκου. Εκπροσωπεί τη γενιά Γάλλων καλλιτεχνών που έδωσαν στον hip hop χορό αισθητική διάσταση, συνδέοντάς τον με τη σύγχρονη σκηνή από το ξεκίνημά του, το 1989.

Σε συνεχή αναζήτηση ανανέωσης, ο Kader Attou ‒ο πρώτος διευθυντής Γαλλικού κρατικού οργανισμού που προέρχεται από τον χώρο του hip hop‒ προωθεί αυτό το χορογραφικό στυλ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τα έργα του έχουν ταξιδέψει εκτός των γαλλικών και των ευρωπαϊκών συνόρων ως την Παλαιστίνη, την Αλγερία, και τον Λίβανο κι από τη Βραζιλία και την Κολομβία ως την Κούβα και την Ινδία.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, o Kader Attou θα συνοδεύεται από τον Erwin Godard, χορευτή της ομάδας του, Accrorap. Μαζί στοχεύουν να ευαισθητοποιήσουν τους συμμετέχοντες σ’ αυτό το μοναδικό χορογραφικό ιδίωμα, χρησιμοποιώντας επιρροές τόσο από το hip hop όσο και από τον σύγχρονο χορό.

Πληροφορίες:

Αριθμός συμμετεχόντων: έως 8
Χώρος διεξαγωγής εργαστηρίου: Πειραιώς 260 – Χώρος Β
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 23 – 27 Νοεμβρίου 2020
Καθημερινή διάρκεια: 3 ώρες/μέρα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου έχει προνοήσει ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον COVID-19, ενώ τα διά ζώσης εργαστήρια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν και διαδικτυακά, εφόσον καταστεί απαραίτητο.

Η συμμετοχή σε όλες τις Οpen Plan δράσεις του Φεστιβάλ είναι δωρεάν.

Εντός των επόμενων ημερών, θα ανοίξουν οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος με αναλυτικές οδηγίες υποβολής αιτήσεων για κάθε δράση.

 

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b