MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
08
ΜΑΪΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

  Θεματικές και ψηφιακές ξεναγήσεις από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

  Ξεναγήσεις με θέματα βασισμένα στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και ψηφιακές ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

  Monopoli Team

  Οι ξεναγήσεις

  «Το Αίνιγμα της Κέρου: Μύθος ή πραγματικότητα»

  Η Κέρος είναι σήμερα ένα άγονο, ακατοίκητο νησί ανάμεσα στην Αμοργό και τα Κουφονήσια, στις Νοτιοανατολικές Κυκλάδες. Κατά τη διάρκεια της 3ης χιλιετίας όμως, αποτελούσε το σπουδαιότερο ίσως κέντρο του Αιγαίου πελάγους, μέσα σε ένα τεράστιο δίκτυο επικοινωνίας και πολλαπλών δραστηριοτήτων. Στο δυτικό άκρο του νησιού, το οποίο ήταν ενωμένο με τη γειτονική νησίδα Δασκαλιό, έχει βρεθεί πολύ μεγάλος αριθμός σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων και αγγείων, αλλά και πήλινων σκευών της 3ης χιλιετίας π.Χ. Η μελέτη του αινιγματικού συνόλου έδειξε ότι τα κομμάτια αυτά δεν συνανήκουν και ότι ο κατακερματισμός τους έγινε σκόπιμα στην αρχαιότητα. Μεγάλο μέρος του περίφημου αυτού «Θησαυρού» στεγάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

  Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει 5.000 χρόνια πίσω και να μάθει για το τελετουργικό της εναπόθεσης των σπασμένων ειδωλίων στο αρχαιότερο ναυτικό ιερό του κόσμου. Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου συνομιλούν με τους επισκέπτες για τη σημασία του μυστηριώδους συνόλου, τον ρόλο του συμπλέγματος Κέρος – Δασκαλιό κατά την 3η χιλιετία και τις κυκλαδικές κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού.
  Κάθε Κυριακή 12.30 (ελληνικά). Διάρκεια 50΄- 60΄
  Κάθε Παρασκευή 13.00 (αγγλικά). Διάρκεια 45΄
  Eίσοδος και συμμετοχή στην ξενάγηση: 15€, Μειωμένο: 10€

  «Κρασί: Το δώρο του Θεού Διονύσου»

  Το κρασί θεωρείται βασικός φορέας και δείκτης  πολιτισμού, αφού προσφέρει απόλαυση, αναψυχή, συλλογική ταυτότητα ή πολιτικό κύρος. Αποτέλεσε ισχυρό όπλο στα χέρια εκείνων που όριζαν την παραγωγή και τη διακίνηση του. Οι ρίζες της αμπελουργίας εντοπίζονται στην αγροτική επανάσταση της Νεολιθικής Εποχής (5.000 π.Χ.), ενώ κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. ο θεσμός του Συμποσίου στάθηκε το σπουδαιότερο μέσο κοινωνικοποίησης. Αγγεία υψηλής τέχνης και αισθητικής δημιουργήθηκαν για το πολύτιμο δώρο του θεού Διονύσου.

  Στη διάρκεια της ξενάγησης, ο επισκέπτης θα γνωρίσει την πορεία  του οίνου ανά τους αιώνες, την μακρόχρονη ιστορία της αμπελουργίας, την εξέλιξη της στον ελλαδικό χώρο από την εποχή του Χαλκού έως την κλασική αρχαιότητα και τον καθοριστικό ρόλο του σε θρησκευτικά και τελετουργικά δρώμενα.
  Κάθε Σάββατο 12.30 (ελληνικά). Διάρκεια 50΄- 60΄
  Κάθε Τετάρτη 13.00 (αγγλικά). Διάρκεια 45΄
  Eίσοδος και συμμετοχή στην ξενάγηση: 15€, Μειωμένο: 10€

  «Ξεναγήσεις στα highlights των Μόνιμων Συλλογών»

  Εξερευνήστε μια από τις πληρέστερες συλλογές κυκλαδικών αρχαιοτήτων παγκοσμίως. Οι αφηρημένες μορφές των μαρμάρινων ειδωλίων επηρέασαν βαθιά πολλούς σύγχρονους καλλιτέχνες, όπως οι Constantin Brancusi και Amedeo Modigliani, κυρίως εξαιτίας του ανθρωποκεντρικού τους χαρακτήρα. Ανακαλύψτε αιώνες ιστορίας μέσα από τη συλλογή της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ.

  Μία από τις σημαντικότερες συλλογές Κυπριακών Αρχαιοτήτων στον κόσμο στεγάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και περιλαμβάνει προϊστορικά ειδώλια, γλυπτά, χρυσά κοσμήματα, επιγραφές και κεραμικά που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία έως τα Μεσαιωνικά χρόνια σε μια διαδραστική έκθεση.
  Κάθε Πέμπτη, 13:00 (αγγλικά). Διάρκεια 45′
  Είσοδος και συμμετοχή στην ξενάγηση: 10€

  «Ψηφιακές Ξεναγήσεις»

  Στις ψηφιακές ξεναγήσεις περιλαμβάνονται επιλεγμένα εκθέματα και από τις τέσσερις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να σαρώσει τον κωδικό ταχείας απόκρισης QR που θα βρει στην είσοδο του μουσείου και έξω από τις εκθέσεις, να κατεβάσει δωρεάν την εφαρμογή Clio Muse Tours στο smartphone ή το tablet του και να περιηγηθεί στις μόνιμες συλλογές, διαβάζοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες για επιλεγμένα εκθέματα, τα οποία υποδεικνύονται με αριθμημένες σημάνσεις στις λεζάντες των αντικειμένων.
  Διαθέσιμο σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά στις συλλογές του Μουσείου.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Νέος ψηφιακός τρόπος ξενάγησης στις μόνιμες συλλογές του12.09.2018

  Περισσότερα από Εικαστικά
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast