MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σπάνιος πίνακας του Μποτιτσέλι αναμένεται να αγγίξει τα 80 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία

Ένα έργο του Μποτιτσέλι, με τίτλο “Νεαρός άνδρας που κρατά μία εικόνα”, θα παρουσιαστεί σε μία δημοπρασία όπου υπολογίζεται ότι θα πουληθεί για περισσότερα από 68 εκατομμύρια ευρώ.

Σάντρο Μποτιτσέλι, Young Man Holding a Roundel, 15ος αιώνας ©Julian Cassady, Sotheby's
Σάντρο Μποτιτσέλι, Young Man Holding a Roundel, 15ος αιώνας ©Julian Cassady, Sotheby's
Monopoli Team

Ένα έργο του Μποτιτσέλι, που περιγράφεται ως ένας από τους σπουδαιότερους πίνακες της Αναγέννησης που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών, θα παρουσιαστεί σε μία δημοπρασία όπου υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 68 εκατομμύρια ευρώ (80 εκατομμύρια δολάρια).

Πρόκειται για το πορτρέτο ενός πλούσιου, νεαρού άνδρα, με τίτλο “Νεαρός άνδρας που κρατά μία εικόνα”, και δημιουργήθηκε πριν από 550 χρόνια.

Ο μεγάλος οίκος Sotheby’s δήλωσε ότι το ποσό των 68 εκατομμυρίων ευρώ είναι το υψηλότερο που έχει δει ποτέ για πίνακα ενός από τους “κλασικούς”, κάτι που αντανακλά την σπανιότητα και την σημασία του πίνακα.

Σύμφωνα με τον Christopher Apostle, Διευθυντή στο Sotheby’s στην Νέα Υόρκη, υπάρχουν μόνο 12 γνωστά πορτρέτα του Μποτιτσέλι, γι’  αυτό και είναι τόσο σπάνιος αυτός.

Ο οίκος δημοπρασιών θεωρεί ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά πορτρέτα που έχουν ποτέ πωληθεί, μαζί με το πορτρέτο της Adele Bloch-Bauer II από τον Κλιμτ και το πορτρέτο του Δρ. Γκασέ από τον Βαν Γκογκ.

Νεαρός άνδρας που κρατά μία εικόνα, Σάντρο Μποτιτσέλι, 15ος αιώνας

Νεαρός άνδρας που κρατά μία εικόνα, Σάντρο Μποτιτσέλι, 15ος αιώνας

Η ιστορία του σπάνιου πίνακα

Έχει καταγραφεί ότι το πορτρέτο του “Νεαρού άνδρα που κρατά μία εικόνα” ήταν στην συλλογή του Λόρδου του Newborough της Ουαλίας την δεκαετία του 1930. Θεωρείται ότι αγοράστηκε από τον πρόγονό του Σερ Τόμας Γουιν, τον πρώτο Λόρδο του Newborough, όσο ζούσε στην Τοσκάνη.

Όπως φαίνεται βρισκόταν κρεμασμένο σε ένα σαλόνι, παραμένοντας άγνωστο στον έξω κόσμο, η σημασία του μη αναγνωρισμένη.

Τελικά αγοράστηκε από έναν έμπορο τέχνης που στη συνέχεια το πούλησε σε έναν ιδιώτη συλλέκτη, του οποίου οι κληρονόμοι το πούλησαν στον σημερινό του ιδιοκτήτη το 1982 για 800 χιλιάδες λίρες.

Τα τελευταία 50 χρόνια έχει φιλοξενηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και την Εθνική Πινακοθήκη της Γουάσινγκτον.

Σύμφωνα με ειδικούς, το πρόσωπο του νεαρού ενσαρκώνει την ιδανική ομορφιά της Αναγέννησης, ενώ τα κυματιστά μαλλιά του ήταν στην μόδα τότε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜποτιτσέλι: Το μυστήριο γύρω από την «Άνοιξη» του διάσημου ζωγράφου της Αναγέννησης12.09.2018

Η ταυτότητα του νεαρού είναι άγνωστη, ενώ η εικόνα που κρατά απεικονίζει έναν άγιο που μάλλον περιλαμβάνει μερικά -μη γνωστά ακόμα- κωδικοποιημένα στοιχεία.

Τα τελευταία χρόνια έχει υπονοηθεί ότι ο νεαρός άνδρας μπορεί να είναι ο  Giovanni de’ Medici, αδερφός ενός χρηματοδότη του Μποτιτσέλι.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b