MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
27
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αυστηρότερα μέτρα και αναστολή των πολιτισμικών εκδηλώσεων προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νέα πιο αυστηρά μέτρα που αφορούν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις συναθροίσεις στην περιφέρεια Αττικής, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νέα μέτρα
Monopoli Team

Περισσότερα μέτρα στο τραπέζι

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και Σωτήρη Τσιόδρα, όπου αναφέρθηκε πως η περιφέρεια της Αττικής βρίσκεται στο επίκεντρο του κορονοϊού λόγω των κρουσμάτων, που συνεχώς αυξάνονται.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Συνέχισε λέγοντας: «Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να αποφασιστούν και σήμερα, εφόσον το αποφασίσουμε και να τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα για να είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι». 

Μέτρα για πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού μίλησε με την Επιτροπή Εμπειρογνώμων, ανακοίνωσε με βεβαιότητα πως η κυβέρνηση θα λάβει νέα πιο αυστηρά μέτρα που θα αφορούν τις δημόσιες συναθροίσεις και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις για ένα διάστημα 14 ημερών. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, τα μέτρα αυτά έχουν στόχο την ενθάρρυνση της τηλεργασίας σε δημόσιο αλλά και σε ιδιωτικό τομέα, ώστε να μην υπάρχουν άσκοπες μετακινήσεις.

Αυτό το οποίο τόνισε είναι πως η ελληνική οικονομία αλλά και κοινωνία, πλέον, δεν αντέχουν πιο αυστηρά μέτρα που θα επιβαρύνουν την οικονομία της χώρας.Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν».

Επιτακτική η χρήση μάσκας

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως οι πολίτες οφείλουν να εφαρμόσουν τα μέτρα που βρίσκονται παροντικά σε ισχύ, όπως η χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς. «Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε καλά, πρέπει καταρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μέτρων» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση των κρουσμάτων, το κέντρο της Αθήνας αποτελεί το επίκεντρο και οι ευπαθείς πολίτες οφείλουν να προσέχουν ιδιαίτερα. Όπως δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας: «Στον χάρτη θετικότητας, η Αττική ξεπερνά το 5%. Έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί». 

Ολόκληρη η εισήγηση του πρωθυπουργού

Ποια θα είναι τα νέα μέτρα και πότε θα τεθούν σε ισχύ

«Να πούμε καταρχάς ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένα ζήτημα στην Αττική το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις.

“Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να αποφασιστούν και σήμερα, εφόσον το αποφασίσουμε και να τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα για να είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι. Και νομίζω ότι είναι πάρα-πάρα πολύ σημαντικό να επαναλάβουμε όλοι μας στο δημόσιο λόγο ότι το μέλημά μας πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο από ό,τι ήταν πριν από μια εβδομάδα ή από έναν μήνα, η προστασία των ηλικιωμένων, των ευάλωτων.”

Η κατάσταση του Συστήματος Υγείας-Έκκληση στους ηλικιωμένους

«Το Σύστημα Υγείας -θα μας τα πει και ο Υπουργός- είναι σε καλά χέρια. Αυξάνεται μεν ο αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά δεν υπάρχει κάποια πίεση, κάποιο πρόβλημα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα. Αλλά προφανώς οι διασωληνωμένοι είναι πρωτίστως άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και μεγάλης ηλικίας. Και κάνω και πάλι μια έκκληση, ειδικά στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα, σε αυτούς που θα είναι πιο επιρρεπείς δηλαδή να αρρωστήσουν πιο βαριά, να είναι διπλά προσεκτικοί.»   

Ακόμα επιτακτική η χρήση μάσκας και η εφαρμογή νέων μέτρων

“Έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση για τη μάσκα: που είναι υποχρεωτική και που δεν είναι υποχρεωτική. Θέλω να εστιάσουμε στην εφαρμογή της μάσκας εκεί που έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να είναι υποχρεωτική και με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.”

“Και θέλω πάλι να τονίσω ότι τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, ο μη γένοιτο, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν.”

«Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά. Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε καλά, πρέπει κατ’ αρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μέτρων.» 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛίνα Μενδώνη: Tα χειμερινά θέατρα θ’ ανοίξουν κανονικά με μάσκες και μειωμένη πληρότητα12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b