MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
29
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Μορφωτικό Ίδρυμα Δήμου Αθηναίων: Κέντρο μελέτης και ανάδειξης των θησαυρών της Αθήνας

Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο της ανάδειξης της ιστορίας και της πνευματικής κληρονομιάς της πόλης, δημιουργεί το «Μορφωτικό Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων», μια συλλογή πολύτιμων τεκμηρίων στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Μορφωτικό Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων
Το Δημαρχείο Αθηνών και η πλατεία Κοτζιά (1951).
Monopoli Team

Η Αθήνα, 186 χρόνια από την επίσημη ανακήρυξή της ως πρωτεύουσας της Ελλάδας και την ίδρυση, την ίδια χρονιά, του Δήμου Αθηναίων (1834), αποκτά, ένα αυτόνομο κέντρο μελέτης και ανάδειξης των υλικών και άυλων θησαυρών της. Ένα θησαυροφυλάκιο μνήμης αντάξιο της ιστορίας της. Το «Μορφωτικό Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων».

Μορφωτικό Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων

Τα παλαιά ανάκτορα (σημερινή Βουλή των Ελλήνων) και η πλατεία Συντάγματος, γύρω στα 1888.

Το «Μορφωτικό Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων» δημιουργήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Ελευθέριου Σκιαδά και έχει ως κύρια αποστολή του τον εντοπισμό, τη διάσωση, τη μελέτη, την προβολή και την ανάδειξη της ιστορίας, της κληρονομιάς και της ταυτότητας της πόλης και του Δήμου Αθηναίων. Το Ίδρυμα πρόκειται να αξιοποιήσει τον τεράστιο όγκο πάσης φύσεως γνωστών και άγνωστων, ως σήμερα, τεκμηρίων που καθόρισαν την ιστορική διαδρομή της πόλης.

Μορφωτικό Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων

Αποκαλυπτήρια της προτομής Δ. Καμπούρογλου από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κ. Κοτζιά (19 Απριλίου 1936).

Θεματοφύλακας της ιστορίας και της πνευματικής παρακαταθήκης της πόλης

Πολύτιμα κειμήλια, λησμονημένα και στοιβαγμένα, ως τώρα, σε -κατά τεκμήριο- ακατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους, θα αποδοθούν πλέον σταδιακά στον κόσμο της επιστημονικής έρευνας, σε ελληνικούς και διεθνείς ακαδημαϊκούς – ερευνητικούς οργανισμούς, αλλά και στους πολίτες και τους επισκέπτες της Αθήνας.

Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, όπως τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, αλλά και το σύνολο των φορέων που δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα, επιδιώκει να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας αλλά και διαχειριστής της αρχειακής και πνευματικής παρακαταθήκης της Αθήνας.

Μορφωτικό Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων

Αυτοκίνητο της καθαριότητας του Δ. Α. για το πλύσιμο των δρόμων, τέλη 19ου αιώνα.

Έδρα του θα είναι το κτίριο του Δημαρχιακού Μεγάρου στην οδό Αθηνάς και με μεθοδικά βήματα σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το «Μουσείο Δήμου Αθηναίων». Βασικοί στόχοι του είναι ακόμη, η επανίδρυση και λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου καθώς και  η συντήρηση και ο εμπλουτισμός των πάσης φύσεως αρχείων και ιστορικών τεκμηρίων του Δήμου. Η αξιοποίηση του υλικού και πνευματικού πλούτου της πόλης των Αθηνών θα ενισχύσει καθοριστικά την διεθνή εικόνα και την αναμφισβήτητη πνευματική επιρροή της πόλης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Χάρτης των Αθηνών συνετάγη απο τον Γ.Η Μπίρη (1930)

Επιπλέον δράσεις

Επιπλέον, με την έναρξη της λειτουργίας του, το «Μορφωτικό Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων», θα επικεντρωθεί στην προστασία και ανάδειξη της δημόσιας γλυπτικής και των μνημείων της πόλης. Επίσης στους σκοπούς του περιλαμβάνονται η οργάνωση δικτύων ξεναγήσεων και η δημιουργία εκδοτικής σειράς με την ονομασία «Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη», ώστε να καταστεί σύντομα η λειτουργική κιβωτός της πνευματικής και ιστορικής παρακαταθήκης της πρωτεύουσας.

Είναι μια σύγχρονη και πολυεπίπεδη, πνευματική κυψέλη, με προοπτική να αναθερμάνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας για την Αθήνα, να  πυκνώσει τα δίκτυα συνεργασίας με φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, ενισχύοντας αποφασιστικά την ταυτότητα, τη σύγχρονη εικόνα πρωτεύουσας της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο Vinyl Market επιστρέφει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων12.09.2018

 «Η ιστορία αυτής της πόλης, μας δείχνει, όχι μόνο τον πολιτιστικό και τον πολιτισμικό μας πλούτο, αλλά και το δρόμο για να προχωρήσουμε στην Αθήνα που θα είναι περήφανη και για το μέλλον της, τη σύγχρονη ζωή της. Μοναδικός τρόπος για να επιτύχουμε τον στόχο μας, είναι να κρατήσουμε τους θησαυρούς της διαδρομής της, ζωντανούς. Να τους αναδείξουμε και να γίνουν κτήμα όλων  των πολιτών» δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Περισσότερα από Στην Πόλη
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
«Εκείνος κι Εκείνος» στο Θέατρο Αργώ, η Αλεξάνδρα Γκράβας στο Μέγαρο – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Όσα θα κάνουμε σήμερα - 28η Οκτωβρίου - στην πόλη
Εκδηλώσεις
Free City: Όσα θα κάνουμε δωρεάν αυτή την εβδομάδα (27-31/10)
Εκδηλώσεις
Το "Misery" του Στίβεν Κινγκ στο Άνεσις, η Van Gogh: The Immersive Experience στην Αθήνα - Όσα μάς περιμένουν σήμερα
Ιστορίες
Η Αθήνα τη Νύχτα: Εκπομπή στο Beton7 Art Radio και dry martini στο KAIN
Αγορές
Woolrich: Νέα συλλογή Cloud Series για φθινόπωρο-χειμώνα
ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
Όλα όσα μας άρεσαν (ή μας χάλασαν) αυτή την εβδομάδα
Εκδηλώσεις
Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: Όσα θα κάνουμε αυτό το ΣΚ (25-26/10) στην πόλη
Εκδηλώσεις
Free City: Τι μπορούμε να κάνουμε δωρεάν αυτό το ΣΚ στην Αθήνα
Εταιρικές Δράσεις
Conrad Corfu: Το νέο πολυτελές resort της Hilton υπόσχεται την απόλυτη απόδραση στο Ιόνιο
Εκδηλώσεις
«Dracula» του Θάνου Παπακωνσταντίνου, η ΚΟΑ τιμά τον Ελύτη – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ: 3ο Meeting Event στη Θεσσαλονίκη με νέες δράσεις και συνεργασίες