MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
01
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΕΠΙΚΑΙΡΑ

  Εστίαση στην Ελλάδα: Ενδεχόμενο lockdown από τους καταστηματάρχες -Τι απαιτούν

  Οι καταστηματάρχες εστίασης απειλούν με ενδεχόμενο lockdown, από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

  Monopoli Team

  Ενδεχόμενο για προσωρινό κλείσιμο

  Με τα νέα δεδομένα και μέτρα της πανδημίας, ο τομέας της εστίασης έχει πληγεί σοβαρά. Οι αγανακτισμένοι καταστηματάρχες ζητούν άμεση λήψη μέτρων και ικανοποίηση αιτημάτων, για την ανακούφισή τους. Συγκεκριμένα, ο ΠΑΣΚΕΔΙ (Πανελλήνιο σωματείο καταστημάτων και καταναλωτών εστίασης και διασκέδασης), ανακοίνωσε τα αιτήματα αυτά. Μάλιστα, δήλωσε πως εάν δεν ικανοποιηθούν, οι καταστηματάρχες θα προχωρήσουν σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

  Τα αιτήματά τους
  • Απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων. Επίσης ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι δήμοι μέχρι σήμερα, ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους, προσέχοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διέλευση αμαξιδίων ΑΜΕΑ, καροτσιών. Παράλληλα απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας πέραν της 24.00, επαναπροσδιορισμός των μέτρων λειτουργίας εσωτερικών χώρων, catering, αιθουσών δεξιώσεων γάμων, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων κλπ. Επαναπροσδιορισμός των μέτρων για τους όρθιους πελάτες, ούτως ώστε να επιτρέπεται ο χορός και ταυτόχρονα η ύπαρξη συνεργασίας με μουσικούς, καλλιτέχνες και dj’s.
  • Μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου. Δεν γίνεται να υποχρεούμαστε να χρησιμοποιούμε το 50% των τετραγωνικών που ενοικιάζουμε και να πληρώνουμε το 100% αυτού, και αντίστοιχα φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εστίασης στο ίδιο ποσοστό %.
  • Μείωση του ΦΠΑ σε 6% σε φαγητό και καφέ, κάτι που βασίζεται άλλωστε σε προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας κυβέρνησης. Παράλληλα, οι φορολογικοί συντελεστές το 2020-2021 για το φορολογικό έτος 2019 να είναι σε όλες τις επιχειρήσεις 10% χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους.
  • Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους (ασφαλιστικές εισφορές, τηλεοπτικά και μουσικά δικαιώματα, ΔΕΚΟ, NOVA, COSMOTE TV κτλ). Επίσης όλες οι οφειλές σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να έχουν δυνατότητας αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη, από 1/1/2021.
  • Να μπουν στις υποχρεώσεις προς αναστολή όλες οι ΔΕΚΟ που είναι σύμφωνες σε χρονοδιαγράμματα με την παραπάνω ρύθμιση.
  • Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους Ο.Τ.Α. για τους επόμενους επτά (7) μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων
  • Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης.
  • Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 5% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 10.000€.
  • Δανειοδότηση από τράπεζες με 12 μήνη άτοκη αποπληρωμή, με ενίσχυση του εκδότη μετά από διαπιστωμένη αδυναμία αποπληρωμής με κριτήριο πότε την έκδωσε και λήξη από το διάστημα 28/2 έως και 2 μήνες μετά την λήξη των έκτακτων μέτρων. Ως έκτακτη λύση, σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 1/1/2021 (μία διαδικασία μεταξύ των επιχειρηματιών) με νομοθετική ισχύ.
  • Ένταξη του κλάδου της Εστίασης σε προγράμματα ΕΣΠΑ.
  • Ένταξη του κλάδου της Εστίασης στον ΕΟΤ.
  • Κατάργηση προκαταβολής φόρου στο 100%.
  • Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (ΚΥΑ) για την παραχώρηση αιγιαλού και δραστική μείωσης των μισθωμάτων κατά 50% τουλάχιστον με ειδικότερες ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στην υγειονομική κρίση και επαναπροσδιορισμός των μέτρων λειτουργίας, όσον αφορά την επισκεψιμότητα.
  • Ειδικά μέτρα στήριξης για τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις (πχ επιδότηση ενοικίου).
  • Καταβολή έκτακτου επιδόματος 800€ ανά κατάστημα και όχι ανά ΑΦΜ, μιας και πλήττονται συνεπείς επιχειρηματίες που επέλεξαν να έχουν το ίδιο ΑΦΜ σε διαφορετικές δραστηριότητες.
  • Αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος της χρονιάς.
  • Μείωση 50% στα τραπεζικά έξοδα συναλλαγών.
  • Θέσπιση ειδικού ταμείου «ανεργίας – αποζημίωσης» για τους επαγγελματίες που θα βάλουν οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά και για εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους.
  • Σε περίπτωση που ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενταχθεί σε καραντίνα λόγω κρούσματος κορονοϊού, να ισχύουν αυτόματα τα ευεργετικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων και το 20% του μισθού τους, προκειμένου να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος, μέχρι να επέλθει η κανονικότητα.

  Πανελλήνιο κάλεσμα συμμετοχής

  Ο σύλλογος καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν σε αυτή την κίνηση, για την αξιοπρέπειά τους και τη φιλοξενία που είναι συνυφασμένη με τον κλάδο τους, καθώς όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι «η εστίαση αξίζει καλύτερη αντιμετώπιση και ήρθε η ώρα να την διεκδικήσουν».

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ“Η Ελλάδα είναι πιο ασφαλής από την Βρετανία”: Βρετανοί τουρίστες αντιδρούν στα νέα μέτρα για τα ελληνικά νησιά12.09.2018

  Περισσότερα από Επίκαιρα
  VIMA_WEB3b