MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
TV NEWS

Big Brother: Όταν η ελληνική τηλεόραση αναπαράγει την κουλτούρα του βιασμού – Οι αντιδράσεις

Μια απαράδεκτα σεξιστική δήλωση παίκτη του γνωστού ριάλιτι, Big Brother, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και τελικά τον απομάκρυνε από το παιχνίδι.

Monopoli Team

Δεν είναι η πρώτη φορά

Η ελληνική τηλεόραση έχει δώσει πολλές φορές το πάτημα για την διατύπωση σεξιστικών, απαράδεκτων και ρατσιστικών δηλώσεων. Μία από αυτές τις φορές ήταν στο ριάλιτι, Big Brother, με μία ανεπίτρεπτη και αδιανόητη δήλωση του παίκτη Αντώνη Αλεξανδρίδη.

Συγκεκριμένα, ο Κρητικός παίκτης, σε βίντεο που κυκλοφόρησε το απόγευμα της Κυριακής 6/9, ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά: «Πάω κάθε μέρα σε μια, να αδειάσω το πακέτο… αλλιώς έχει βιασμό». Όπως φαίνεται, αυτή η δήλωσε προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και μας άφησε όλους να απορούμε με πόση ευκολία ακούγονται τέτοια σεξιστικά, απαράδεκτα σχόλια στην ελληνική τηλεόραση. 

Η αποχώρηση του

Τα ξημερώματα της Δευτέρας  7/9, μετά από απόφαση της παραγωγής και του καναλιού, ο παίκτης  αποχώρησε από το παιχνίδι. Βέβαια, ίσως, η παραγωγή έπρεπε νωρίτερα να εξετάσει καλύτερα τον παίκτη και τις δηλώσεις του. Από την είσοδο του στο παιχνίδι,ακούσαμε αρκετές παρόμοιες προκλητικές θέσεις του, που απαραίτητο θα ήταν να ληφθούν σοβαρότερα υπόψιν. Ένα παράδειγμα ήταν η στάση του απέναντι σε ομοφυλόφιλους συμπαίκτες του: «Στην Κρήτη δεν υπάρχουν γκέι», και άλλες παρόμοιες.

Το βίντεο της αποχώρησης:

Τεράστια θύελλα αντιδράσεων – Αποχωρούν οι χορηγοί

Ο σάλος που προκλήθηκε είναι τεράστιος. Τα ποστ στα social media πάρα πολλά, ενώ πολλοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατέκριναν το γεγονός και καταδίκασαν τις δηλώσεις του παίκτη. Πολλές απόψεις, μάλιστα, ζήτησαν την παρέμβαση του ΕΣΡ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ .

Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα: «Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με διάλογο σε τηλεοπτικό ριάλιτι, με περιεχόμενο χυδαία σεξιστικό που παραπέμπει ακόμα και σε εγκληματική πράξη, έχω ζητήσει την άμεση διερεύνηση από το ΕΣΡ. Επικοινώνησα επίσης με τον τηλεοπτικό σταθμό και θεωρώ αυτονόητη την άμεση αντίδρασή του».

Από την άλλη πλευρά, θα λέγαμε αναμενόμενη και λογική, είναι και η αποχώρηση χορηγών από το ριάλιτι. Οι χορηγοί αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλον, αρνούμενοι να συνεχίζουν να στηρίζουν τέτοιου είδους περιεχόμενα και ανθρώπους.

Η σχετική ανακοίνωση των χορηγών στα social media

Η εταιρεία Rigas Furniture μετά την ενημέρωσή της για το καταδικαστέο περιστατικό που συνέβη στο Big Brother, χωρίς…

Gepostet von Rigas Furniture am Sonntag, 6. September 2020

Μετά την ενημέρωση για το σημερινό καταδικαστέο περιστατικό από συμπεριφορά παίχτη του Big Brother, η εταιρία μας…

Gepostet von Candia am Sonntag, 6. September 2020

Αξιοσημείωτο είναι και το χάσταγκ #CancelBigBrother, που δημιουργήθηκε από τον αγανακτισμένο, με τα πρότυπα που προβάλλει το συγκεκριμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα, κόσμο, που κοινοποιεί ασταμάτητα posts.

Οι αντιδράσεις του Twitter

Τι λένε οι επώνυμοι

Έλενα Ακρίτα, συγγραφέας

Το πιο δυνατό όπλο κόντρα στην κουλτούρα του βιασμού είναι η τσέπη του σπόνσορα της. Εκτός από τους χορηγούς, πρέπει να…

Gepostet von Elena Akrita am Montag, 7. September 2020

Πάνος Βλάχος, ηθοποιός

Κωνσταντίνος Μπιμπής, ηθοποιός

Χάρης Βαρθακούρης, παρουσιαστής του Big Brother

Έχω λάβει από το απόγευμα εκατοντάδες μηνύματα.Τα περισσότερα καταδίκαζαν κυρίως τη ΔΗΜΟΣΙΑ σιωπή μου.Με το που…

Gepostet von Harry Varthakouris – Χάρης Βαρθακούρης am Sonntag, 6. September 2020

Μαίρη Συνατσάκη, δημιουργός περιεχομένου

Η ανακοίνωση του ΕΣΡ

Το ΕΣΡ, μετά το σάλο που προκλήθηκε γύρω από αυτή τη χυδαία δήλωση, προχώρησε στην εξής ανακοίνωση:

«Στο Συμβούλιο έχει περιέλθει πλήθος καταγγελιών (πλέον των διακοσίων) για διάπραξη (διοικητικού) αδικήματος κατά την διάρκεια εκπομπής τηλεοπτικού σταθμού μέσω του διαδικτυακού του ιστοτόπου. Κάποιοι από τους καταγγέλλοντες διαμαρτύρονται και διερωτώνται «γιατί σιωπά το ΕΣΡ», η δε απάντηση σ’ αυτό είναι απλή: Διότι το ΕΣΡ έχει νομική υποχρέωση να σιωπά! Και τούτο επειδή, ως κρατική αρχή που κρίνει (και αποφασίζει) επί καταγγελιών (υποχρεούται να) ομιλεί -μετά από τήρηση νόμιμων διαδικασιών- μόνο με τις αποφάσεις του και όχι προκαταβολικώς, εμφανιζόμενο στην συνέχεια (και) ως αντικειμενικός κριτής θεμάτων για τα οποία ήδη έχει εκφρασθεί.»

Για το συγκεκριμένο θέμα έχει σχηματιστεί ήδη φάκελος και έχει ορισθεί εισηγητής.

Ένα γενικότερο φαινόμενο

Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα μόνο δέιγμα των προτύπων που, πολλές φορές, βλέπουμε να προβάλλει η ελληνική τηλεόραση. Πρόσφατα σε ένα άλλο ριάλιτι, το My Style Rocks, του ίδιου τηλεοπτικού σταθμού, ακούσαμε παίκτρια να δηλώνει πως μία γυναίκα προκλητικά ντυμένη μπορεί «να κερδίζει έτσι δουλειές».

Το σίγουρο είναι ότι, εν έτει 2020, δεν θα έπρεπε να διατυπώνονται τέτοιες σεξιστικές, ρατσιστικές, ομοφοβικές θέσεις και απόψεις σε ένα μέσο με τόσο μεγάλη απήχηση στο κοινό. Καιρός, λοιπόν, να αλλάξει αυτή η γενικότερη απογοητευτική εικόνα κι αυτό θα γίνει μόνο εάν ο κόσμος δείξει την ηχηρή αποχή του από τέτοιου είδους προγράμματα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ#MeKatheTouni: Η περίπτωση της Ιωάννας Τούνη που μας αφορά όλους12.09.2018

Περισσότερα από ShowBiz
VIMA_WEB3b