MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
24
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Γνωρίστε 18 ελληνικά μνημεία που ανοίγουν… αλλιώς

Αν η παραμονή σας στην ελληνική περιφέρεια παρατείνεται, έχουμε 18 προτάσεις για αντισυμβατικές επισκέψεις σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Στέλλα Χαραμή | 18.08.2020

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Όσο το καλοκαίρι παραμένει ακόμα κραταιό και οι εκδρομείς διασκορπισμένοι στις περιφέρειες της Ελλάδας, ηπειρωτικές και νησιωτικές, οι αρχαιολογικοί χώροι θα συνεχίσουν να δέχονται επισκέπτες με μια καλή αφορμή παραπάνω. Το πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού «’Ολη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός» ανοίγει μνημειακούς χώρους – αρχαία θέατρα, κάστρα, φρούρια, παλάτια – και τα μετατρέπει σε σκηνογραφίες μουσικών, θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων. Είναι ένας άλλος τρόπος επαναγνωριμίας με τους ιστορικούς τόπους. Τους περιδιαβαίνουμε (με πληροφορίες από το site του ΥΠΠΟ και το Διάζωμα).

Αρχαία Θέατρα

Αρχαίο Θέατρο ΄Ηλιδας

Ανάμεσα στην ορεινή Ηλεία και στην παραλία της χτίστηκε τον 4ο π.Χ. η πρωτεύουσα της ομώνυμης πόλης-κράτους παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα κατοίκησης που διήρκεσε ως και το τέλος της πρωτοβυζαντινής εποχής (7ος αι. μ.Χ.). Εντός της πόλης, στα βόρεια της αρχαίας αγοράς, πλάϊ στον Πηνειό ποταμό, προβάλλει και το αρχαίο θέατρο της. ‘Εχει υποστεί πολλές μετασκευές (λόγω φυσικών καταστροφών κυρίως) αλλά παρουσιάζει την σπάνια ιδιομορφία ενός χωμάτινου κοίλου. Η λίθινη κατασκευή της σκηνής του σώζει ένα από αρχαιότερα προσκήνια. Το θέατρο ανακάλυψε εγκαταλειμμένο ο περιηγητής Παυσανίας ο οποίος επισκέφθηκε την Ήλιδα στο δεύτερο μισό του 2ου μ.Χ. αιώνα. Έναν αιώνα αργότερα ολόκληρη η περιοχή μετατράπηκε σε νεκροταφείο.

Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

Σε ανάμνηση της νίκης του επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ., ο Οκταβιανός Αύγουστος χτίζει τη Νικόπολη. Στο κέντρο της ρωμαϊκής πόλης, στη νοτιοδυτική ΄Ηπειρο, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα και καλύτερα διατηρημένα – παρά τις λεηλασίες – μνημεία της Νικόπολης, το Ρωμαϊκό Ωδείο: Ένα στεγασμένο θέατρο, με χωρητικότητα 1000 ατόμων. Ακολουθώντας τη λογική των ρωμαϊκών θεάτρων της περιόδου, διέθετε διώροφη σκηνή, επιμελημένη πρόσοψη, ημικυκλική ορχήστρα (καλυμμένη από πολύχρωμα γεωμετρικά μαρμαροθετήματα) και κοίλο, χωρισμένο σε δύο διαζώματα. Η ανακάλυψη 403 χάλκινων νομισμάτων που βρέθηκαν κατά τις εργασίες αποχωμάτωσης ενισχύουν την θεωρία χρήσης του έως και το β΄ μισό του 3ου αιώνα μ.Χ.

Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

Στο νομό Ροδόπης, στην θέση «Καμπάνα» εντοπίζεται το αρχαίο θεάτρο της Μαρώνειας, μέσα στον οχυρωματικό περίβολο. Η αποκάλυψη της αρχαίας πόλης έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ’60
φέρνοντας στο φως το θέατρο, ένα Ιερό- πιθανόν του Διονύσου – μια μεγάλη κατοικία ελληνιστικής εποχής με ψηφιδωτό δάπεδο και δύο μεγάλα κτηριακά συγκροτήματα, πιθανότατα δημόσια. Το θέατρο ελληνιστικής εποχής, φέρει ίχνη ρωμαϊκών μετασκευών και σήμερα σώζονται τρεις σειρές από το λίθινο κοίλο του. Ωστόσο, η αρχική χωρητικότητα του άγγιζε τους 1200 θεατές.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Art & Culture
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
«Η ΔΕΗ συναντά την τέχνη» και οι εικαστικοί συνομιλούν με την ιστορία της
Art & Culture
Καραμπέτη και Χρυσικόπουλος μιλούν για τη «Φόνισσα»
Art & Culture
Η Άννα Καρένινα διεκδικεί την αλήθεια σ’ έναν ψεύτικο κόσμο
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Μικρές ταπεινώσεις»
Art & Culture
“Χωρίς μπλε, δεν υπάρχει πράσινο”: Η Γη έχει κάτι να μάς πει και η Μαρία Φραγκουδάκη τής δίνει φωνή
Art & Culture
Η Νεφέλη Μαϊστράλη και ο Θανάσης Ζερίτης πιστεύουν ότι στη γενιά τους δεν ανήκει τίποτα
Art & Culture
Ένας αιώνας Cahiers d’art στο Μουσείο Μπενάκη
Art & Culture
Ήταν όλοι εκεί! Το party για τα 30 χρόνια Monopoli σε 100 φωτογραφικά κλικ
Αφιέρωμα
30 Xρόνια Monopoli: Όσα ζήσαμε, όσα μοιραστήκαμε
Art & Culture
Στην πρόβα: “Γκλόρια” στο Θέατρο Χορν - Εργασιακός κανιβαλισμός με φόντο ένα glam περιοδικό (video)
Art & Culture
Ο «Χρυσός Δίσκος» της Δανάης Λιοδάκη στέλνει στο Διάστημα κραυγές της Παλαιστίνης
Art & Culture
Ο πολιτισμός ως εμπειρία: Η νέα στρατηγική Hellenic Heritage