MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Art Athina 2020: Από το Ζάππειο στο… Διαδίκτυο

Ψηφιακοί εκθεσιακοί χώροι θα φιλοξενήσουν το πρόγραμμα της ετήσιας φουάρ τον Οκτώβριο, που θα συνδυαστεί με μια βδομάδα αφιερωμένη στις ελληνικές γκαλερί, με φυσική παρουσία των έργων τέχνης και των θεατών τους.

Αrt Athina
author-image Σπύρος Κακουριώτης

«Μετακομίζει» εκτάκτως στους εικονικούς χώρους του Διαδικτύου η Αrt Athina, η ετήσια φουάρ τέχνης, καθώς η πορεία της πανδημίας αναγκάζει τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης να εγκαταλείψει τα σχέδια για διεξαγωγή της στο Ζάππειο Μέγαρο, τουλάχιστον για φέτος.

Αφήνοντας πίσω της ένα χώρο που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, δείχνοντας να ικανοποιεί τόσο τους διοργανωτές όσο και τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες, η Αrt Athina μεταπηδά σε μια ψηφιακή πλατφόρμα ανοιχτή προς όλους, την Αrt Athina Viewing Rooms, που θα παρουσιαστεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και θα βρίσκεται on line έως το τέλος του ίδιου μήνα.

Αrt Athina

Art Athina Week τον Οκτώβριο

Όμως η ψηφιακή παρουσία δεν θα είναι η μοναδική για τον μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό θεσμό στην Ελλάδα, καθώς η διοργάνωσή του θα συνδυαστεί με την Art Athina Week, μια εβδομάδα δράσεων για τις ελληνικές αίθουσες τέχνης, η οποία θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 15 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχουσες γκαλερί θα μπορούν να εκθέσουν στους φυσικούς χώρους τους τα έργα που θα παρουσιάσουν διαδικτυακά και να υποδεχθούν το κοινό, τηρώντας, βεβαίως, τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Αrt Athina

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Art Athina Viewing Rooms

Viewing Rooms: Οι αίθουσες τέχνης θα παρουσιάζουν το ψηφιακό τους περίπτερο μέσα από μια εύχρηστη πλατφόρμα, που θα επιτρέπει στα έργα των καλλιτεχνών τους να επικοινωνήσουν με το κοινό, εντός και εκτός συνόρων. Η πλατφόρμα θα χαρακτηρίζεται από ευκρίνεια και θα επιτρέπει στον επισκέπτη να μεγεθύνει στις λεπτομέρειες των έργων και να αντλεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά. Η πλατφόρμα θα υποστηρίζει επίσης και την αναπαραγωγή video, ηχητικών εγκαταστάσεων και έργων ψηφιακής τέχνης.

Talks: Οι ομιλίες των Art Athina Viewing Rooms θα έχουν την δική τους πλατφόρμα, συνδεδεμένη με την κεντρική ιστοσελίδα και με δυνατότητα ζωντανής αναπαραγωγής σε όλους τους διαύλους επικοινωνίας της έκθεσης. Το πρόγραμμα θα επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Φωκίδη.

Στο πρόγραμμα Talks, θα παρουσιαστούν «ζωντανά» συνομιλίες, με τη δυνατότητα ερωταπαντήσεων και συμμετοχής του κοινού. Στις ομιλίες θα κληθούν διεθνείς επιμελητές, ιστορικοί τέχνης, στελέχη μουσείων, καλλιτέχνες για να συζητήσουν με τους έλληνες συναδέλφους τους και να μοιραστούν εμπειρίες και προβληματισμούς γύρω από τη σύγχρονη τέχνη μέσα από το πλαίσιο της νέας πραγματικότητας.

Performance: Υπό την επιμέλεια της Mαρίνας Φωκίδη, το πρόγραμμα Performance του Art Athina Viewing Rooms φιλοδοξεί να παρουσιάσει νέες παραγωγές καθώς και ιστορικές performances.

Independent: Ανεξάρτητοι χώροι τέχνης θα κληθούν να παρουσιάσουν διαδικτυακά projects αποκλειστικά για το Art Athina Viewing Rooms.

Video: Στην ψηφιακή πραγματικότητα το πρόγραμμα Video επιστρέφει στον ψηφιακό κόσμο από όπου προέρχεται. Θα περιλαμβάνει βίντεο καλλιτεχνών επιλεγμένα σε συνέργεια με άλλα διεθνή ιδρύματα και φορείς (Deste, Serpentine, Daata Editions, Prada Foundation κ.ά.), αίθουσες τέχνης, ανεξάρτητους χώρου τέχνης, καθώς και ανεξάρτητους έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Αthina, Σταματίας Δημητρακοπούλου.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b