MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξανά το κοινό στους χώρους της με ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων και συναυλιών για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Φωτογραφία: A. Simopoulos
Monopoli Team

Μουσικό θέατρο: «ΗΠΑΡ»

Φωτογραφία: A. Simopopoulos

Πρώτη παρουσίαση / Συμπαραγωγή με το Ensemble ICTUS / Βέλγιο

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ
4, 5, 6 Δεκεμβρίου 2020
Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.00)

Λίγα λόγια για το έργο

Το βροχερό και ζεστό βράδυ της 7ης Ιουλίου του 1994, μια γυναίκα 44 ετών είχε ένα τραγικό ατύχημα. Το δίκυκλο στο οποίο επέβαινε έχασε την πορεία του και η γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά καθώς πέφτοντας στο οδόστρωμα ένα αιχμηρό αντικείμενο διαπέρασε το συκώτι της. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο σε κώμα. Όσες μέρες παρέμεινε εκεί, ήταν συνεχώς δίπλα της ο άντρας που αγάπησε όσο τίποτε άλλο στη ζωή της. Ένας άντρας 62 ετών, υγιής και εύσωμος. Κάθε βράδυ αυτός ο άντρας ξάπλωνε δίπλα της στο κρεβάτι του νοσοκομείου και κοιμόταν μαζί της. Αυτές τις λίγες ώρες, μέχρι να ξημερώσει, έμοιαζαν σαν να ήταν και οι δύο σε κώμα ή σαν να κοιμούνται απλώς και οι δύο. Οι νυχτερινές νοσοκόμες δεν τον ξυπνούσαν, μόνο τον σκέπαζαν αν τύχαινε κάποιο πόδι και έβγαινε από την άσπρη κουβέρτα.

Αυτή είναι η τελευταία συζήτηση ανάμεσα στα όργανα των σωμάτων του άντρα και της γυναίκας, όπως καταγράφηκε από τα ιατρικά μηχανήματα λίγο πριν αυτή πεθάνει στις 18 Ιουλίου του 1994 από εσωτερική αιμορραγία. Η απομαγνητοφώνηση της συζήτησης έγινε από τον Ευθύμη Φιλίππου. Τα εσωτερικά όργανα των δυο τραγικών εραστών ερμηνεύονται από τους μουσικούς, περφόρμερ και μέλη του Ensemble ICTUS Τομ Πάουελς και Μάικ Σμιντ, τη μουσικό και sound artist Ανγκέλικα Καστελλιό, τον ηθοποιό Ζαν-Μπενουά Υγκέ και τους ηθοποιούς και σκηνοθέτες Αγγελική Παπούλια και Χρήστο Πασσαλή.

Ο εσωτερικός κόσμος του έργου «HΠΑΡ» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των μελών του σχήματος και των διαφορετικών καλλιτεχνικών πεδίων από τα οποία προέρχονται.

Συντελεστές:

Κείμενο: Ευθύμης Φιλίππου
Δημιουργική ομάδα, διανομή: Τομ Πάουελς, Μάικ Σμιντ, Ανγκέλικα Καστελλιό, Ζαν-Μπενουά Υγκέ, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής
Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

*Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 • Φοιτητικό: €10

Μουσικό Θέατρο: Ντέιβιντ Γκρέιγκ, «Τα γεγονότα»

Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση / Συμπαραγωγή με τα ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Σερρών, Κρήτης, Καλαμάτας, Αγρινίου, το Θεσσαλικό Θέατρο και τη Ferodo Bridges

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ
10, 11, 12, 13 Δεκεμβρίου 2020
Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.00)

Λίγα λόγια για το έργο

Εμπνευσμένο από τη μαζική σφαγή 69 ατόμων από τον Άντερς Μπρέιβικ το 2011 στη Νορβηγία, το έργο «Τα γεγονότα» (2013) του Ντέιβιντ Γκρέιγκ επιχειρεί να κατανοήσει το αδιανόητο και να εξερευνήσει τα όρια της συγγνώμης ενώπιον μιας θηριωδίας.

Η Κλαίρη, μια δασκάλα που στον ελεύθερο χρόνο της διευθύνει μια τοπική ερασιτεχνική χορωδία αποτελούμενη από μετανάστες και άτομα από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πιστεύει πως υπάρχει μια εξήγηση για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Μια μέρα ένας νεαρός ντόπιος θα εισβάλει ένοπλος στην αίθουσα προβών της και θα ανοίξει πυρ. Η Κλαίρη θα είναι η μοναδική επιζήσασα και το μόνο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να καταλάβει το γιατί.

Τα γεγονότα είναι ένα πολιτικό έργο που εξετάζει την άνοδο της ακροδεξιάς, του νεοφασισμού και της ξενοφοβίας μέσα από μια απόπειρα να προσεγγίσει το ίδιο το «τέρας». Στο έργο πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν ερασιτεχνικές χορωδίες από τις πόλεις που θα παρουσιαστεί η παράσταση, στο πλαίσιο της συμπαραγωγής της Εναλλακτικής Σκηνής με οκτώ Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα.

Συντελεστές:

Μουσική – Στίχοι: Τζων Μπράουν
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος
Μουσική διεύθυνση – Διδασκαλία χορωδιών: Κωνσταντίνος Θωμαΐδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Ηχοτοπία: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης
Με τους Μαρία Κεχαγιόγλου και Κωνσταντίνο Μπιμπή
Πιάνο: Μελαχρινός Βελέντζας
Συμμετέχουν οι χορωδίες Libro Coro (10, 12/12), Διαπολιτισμική Χορωδία της ΕΛΣ (11/12) , Rainbow Singers (13/12)

*Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €10

Μιούζικαλ: «Into the Woods»

Φωτογραφία: Valeria Isaeva

Σε μουσική και στίχους Στήβεν Σόντχαϊμ και κείμενο Τζέιμς Λαπίν

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ
19, 20, 22, 23, 24, 26, 27, 29, 30, 31 Δεκεμβρίου 2020
2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 12, 13 Ιανουαρίου 2021
Ώρα έναρξης: 20.00 (Κυριακές στις 19.00 & 31/12 στις 18.30)

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και την ενθουσιώδη υποδοχή από κοινό και κριτικούς, το αριστουργηματικό και πολυβραβευμένο μιούζικαλ «Into the Woods» του κορυφαίου συνθέτη και στιχουργού Στήβεν Σόντχαϊμ και του σπουδαίου συγγραφέα Τζέιμς Λαπάιν επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή, στην εγκεκριμένη εκδοχή για πιάνο και κρουστά. Πρόκειται για ένα σκοτεινό παραμύθι ενηλικίωσης γεμάτο συναρπαστικές μελωδίες, συνεχείς ανατροπές, αφοπλιστικό χιούμορ και υποβλητική ατμόσφαιρα.

Οι πιο αναγνωρίσιμοι ήρωες των αδελφών Γκριμ, του Σαρλ Περρώ και της κουλτούρας του Ουώλτ Ντίσνεϋ χάνονται βαθιά στο δάσος των επιθυμιών, των ευχών και των συνεπειών των επιλογών τους, καταβαραθρώνοντας τα ριζωμένα happily ever after στερεότυπα, σε ένα «παραμύθι» που καθόλου δεν νανουρίζει. Η «Κοκκινοσκουφίτσα», η «Σταχτοπούτα», «ο Τζακ και η φασολιά του», η «Ραπουνζέλ» μπλέκονται σε μια σκοτεινή, σπονδυλωτή ιστορία που ανατρέπει τις γνωστές διαδρομές τους και εξελίσσεται απρόβλεπτα, ακριβώς όπως και η ζωή́.

Το έργο παρουσιάζεται σε συνεργασία με τη Music Theatre International (Europe): www.mtishows.eu

Πρώτη σκηνοθεσία στο Μπρόντγουεϊ από τον Τζέιμς Λαπάιν
Ενορχήστρωση από τον Τζόναθαν Τιούνικ

Συντελεστές:

Μουσική διεύθυνση – Μουσική διδασκαλία: Στάθης Σούλης
Σκηνοθεσία – Μετάφραση: Δημήτρης Μπογδάνος
Απόδοση στίχων: Τζούλια Διαμαντοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Λίνα Πηγαδιώτη
Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Κουνέλλας
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Ερμηνεύουν: Νάντια Κοντογεώργη, Χαρά Κεφαλά, Αποστόλης Ψυχράμης, Μαρία Γράμψα, Δάφνη Δαυίδ, Λευτέρης Καλπακτσίδης, Ιωάννης Κοντέλλης, Θάνος Λέκκας, Δανάη Μουτσοπούλου, Δημήτρης Μπογδάνος, Όλγα Παπακωνσταντίνου, Λυδία Τζανουδάκη
Πιάνο: Στάθης Σούλης
Κρουστά: Θοδωρής Βαζάκας, Κώστας Σερεμέτης

*Τιμές εισιτηρίων: €18, €25 • Φοιτητικό: €15

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b