MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξανά το κοινό στους χώρους της με ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων και συναυλιών για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Φωτογραφία: A. Simopoulos
Monopoli Team

Μουσικό θέατρο για παιδιά και νέους: Patari project, «Τέσσερις εποχές»

Φωτογραφία: V. Isaeva

Βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Αντόνιο Βιβάλντι
Παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ
Πρωινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 11.00
1, 3, 4, 5, 15, 19, 20, 22, 25, 26, 27, 29 Νοεμβρίου 2020
6, 11, 12, 13, 19, 20, 22, 23, 24, 26, 27, 29, 30, 31 Δεκεμβρίου 2020
2, 3, 5, 10, 12, 13, 14, 17 Ιανουαρίου 2020
Μεσημβρινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 13.30
15, 22, 29 Νοεμβρίου 2020

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ένα διαχρονικό αριστούργημα που υμνεί τις εναλλαγές της φύσης και την κυκλικότητα του χρόνου, οι «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι έρχονται για δεύτερη χρονιά μέσα από μια πρωτότυπη παράσταση με «πράσινο» χαρακτήρα στην Εναλλακτική Σκηνή. Μετά τη μεγάλη περσινή επιτυχία, οι «Τέσσερις εποχές», ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της μπαρόκ μουσικής, ξαναζωντανεύουν επί σκηνής με τρόπο μοναδικό σε μια παράσταση μουσικού θεάτρου η οποία θίγει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον και τους κινδύνους που διατρέχει.

Θέματα όπως η μείωση της χρήσης πλαστικών, η σπατάλη τροφίμων και η κυκλική οικονομία παρουσιάζονται στα παιδιά με τρόπο παιγνιώδη και ψυχαγωγικό, αναπτύσσοντας παράλληλα την οικολογική τους συνείδηση, αλλά και την καλλιτεχνική τους παιδεία. Η ιδέα της ανακύκλωσης βρίσκεται στον πυρήνα της δραματουργίας της παράστασης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 96 ετών, ενώ είδη μιας χρήσης, από πλαστικές σακούλες και μπουκάλια μέχρι πλαστικά καλαμάκια και γάντια, μεταμορφώνονται σε εντυπωσιακά κοστούμια.

Τη σκηνική δημιουργία της παράστασης έχει αναλάβει το Patari Project, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της ταλαντούχας Σοφίας Πάσχου, μια ομάδα που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια μια σειρά παραστάσεων που έγιναν σημεία αναφοράς για το κοινό του θεάτρου για παιδιά και νέους.

Η παράσταση Τέσσερις εποχές αποτελεί μια δημιουργική συνέργεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τη Lidl Ελλάς και έρχεται ως συνέχεια της συνεργασίας που ξεκίνησε ήδη από το 2018 με τη Lidl Eλλάς ως χορηγό των εκπαιδευτικών εργαστηρίων μουσικής, μουσικού θεάτρου και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Συντελεστές:

Μουσική επεξεργασία, πρωτότυπη σύνθεση: Νίκος Γαλενιανός
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Δραματουργία: Χουάν Αγιάλα
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Κίνηση: Άννι Πούι Λινγκ Λοκ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Μουσικοί: Γιάννης Αγρανιώτης (βιολί), Αλέξης Καραϊσκάκης (τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν)

Διανομή:

Άνοιξη: Αλέξης Βιδαλάκης, Κατερίνα Μαυρογεώργη
Καλοκαίρι: Γιάννης Γιαννούλης, Στέφη Πουλοπούλου
Φθινόπωρο: Θεοδόσης Κώνστας, Εριφύλη Στεφανίδου
Χειμώνας: Αποστόλης Ψυχράμης

*Τιμές εισιτηρίων: Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία: €10  • Σαββατοκύριακα: €12, €15 • Φοιτητικό: €10

Όπερα δωματίου: Χάρης Βρόντος, «Ρέκβιεμ Αχμάτοβα» και «Η επέτειος»

20, 21, 27, 28 Νοεμβρίου 2020
Ώρα έναρξης: 20.30 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Χάρης Βρόντος είναι μια από τις πιο συνεπείς φωνές στον χώρο του ελληνικού μουσικού θεάτρου των τελευταίων δεκαετιών, έχοντας συνθέσει πολυάριθμες όπερες. Δύο από τις μονόπρακτες όπερες δωματίου του (μια μορφή που εξερευνά εδώ και χρόνια) παρουσιάζονται σε ενιαία παράσταση στην Εναλλακτική Σκηνή.

Το «Ρέκβιεμ Αχμάτοβα», βασισμένο σε ποίηση της Άννας Αχμάτοβα και του Χάρη Βλαβιανού, εκκινεί από τη ζωή της σπουδαίας Ρωσίδας ποιήτριας για να θέσει ερωτήματα για τη σχέση τέχνης και εξουσίας. Όπως σημειώνει ο συνθέτης, «στο Ρέκβιεμ Αχμάτοβα περιλαμβάνονται, με τη μορφή στίχων, περιστατικά εξόντωσης, εν ψυχρώ εκτέλεσης, φυλακίσεων και εξορίας ποιητών και καλλιτεχνών που δεν υπάκουσαν τυφλά στο δόγμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού στην τέχνη. Την ίδια περίοδο, καταδικασμένοι ως καλλιτέχνες της παρακμής, εξοντώνονταν, εξορίζονταν κι έβλεπαν τα έργα τους να καίγονται ή ν’ απαγορεύονται πολλοί συγγραφείς, μουσικοί και ζωγράφοι, κυρίως Εβραίοι, από το ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία, την Αυστρία και την Κεντρική Ευρώπη».

Στην «Επέτειο», σε λιμπρέτο του συνθέτη και του ποιητή Γιάννη Ιωαννίδη, πρωταγωνιστής είναι ο συγγραφέας Γιάννης Μπεράτης, σε ένα παιχνίδι με τα γεγονότα του Εμφυλίου και τη διαιώνισή του στο πεδίο της ιστορικής μνήμης.

Συντελεστές:

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου
Σκηνοθεσία: Αγγέλα-Κλεοπάτρα Σαρόγλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Βίντεο: Βασίλης Κεχαγιάς

*Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €10

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b