MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξανά το κοινό στους χώρους της με ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων και συναυλιών για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Φωτογραφία: A. Simopoulos
Monopoli Team

«Δον Κιχώτης» του Λούντβιχ Μίνκους

Φωτογραφία: A. Simopoulos

21, 29 Νοεμβρίου 2020
6, 19, 24, 26, 30, 31 Δεκεμβρίου 2020 [Ώρα έναρξης 20.00 | Κυριακές 18.30]
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Λίγα λόγια για την παράσταση

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανοίγει τη νέα σεζόν με τη νέα φιλόδοξη παραγωγή του «Δον Κιχώτη» του Λούντβιχ Μίνκους, η οποία επρόκειτο να παρουσιαστεί τον περασμένο Μάρτιο, αλλά ανεστάλη λόγω της πανδημίας. Η χορογραφία του Τιάγκο Μπορντίν βασίζεται στην κλασική χορογραφία του Μαριύς Πετιπά, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 1869 στο Μπολσόι. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Δον Κιχώτης είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή έργα του κλασικού ρεπερτορίου του μπαλέτου. Μέσα από τη μοναδική μουσική του Μίνκους, η χορογραφία περιγράφει μια ιστορία για τα υψηλά ιδανικά του ιπποτισμού που συγκινεί διαχρονικά συνδυάζοντας κωμικά και ρομαντικά στοιχεία. Για τη νέα παραγωγή του Δον Κιχώτη ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος επέλεξε καλλιτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας, τον χορογράφο Τιάγκο Μπορντίν για να αναβιώσει την κλασική χορογραφία του Πετιπά, τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα σκηνογράφο Γιώργο Σουγλίδη για τα σκηνικά και τη διάσημη Ελληνίδα fashion designer Μαίρη Κατράντζου για τα κοστούμια. Μαζί τους η Ειρήνη Βιανέλλη στον σχεδιασμό του animation και ο Χρήστος Τζιόγκας στους φωτισμούς.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος σημειώνει:

«Καθώς το κλασικό μπαλέτο είναι η βασική κατεύθυνση του Μπαλέτου της ΕΛΣ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη διεύθυνσή του είχα στο μυαλό μου να παρουσιάσουμε έναν κλασικό Δον Κιχώτη. Είναι ένα έργο που αγαπώ και θεωρώ πως η ομάδα μας μπορεί να το ερμηνεύσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Βεβαίως, η έννοια του κλασικού στο μυαλό μου δεν έχει σχέση με σκονισμένα χαρτονένια σκηνικά και κοστούμια που μυρίζουν ναφθαλίνη. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή στόχευσα σε καλλιτέχνες με ξεχωριστή ματιά και μοναδική αισθητική.

Για τη δημιουργική αναβίωση της χορογραφίας του Πετιπά προσκαλέσαμε τον διακεκριμένο χορογράφο και χορευτή του Μπαλέτου του Αμβούργου και του Nederlands Dans Theater Τιάγκο Μπορντίν. Τα σκηνικά σχεδιάζει ο ιδιαιτέρως εμπνευσμένος σκηνογράφος μας, που διαπρέπει στα λυρικά θέατρα της Ευρώπης, Γιώργος Σουγλίδης και μαζί του η animator Ειρήνη Βιανέλλη. Για τα κοστούμια έχουμε τη χαρά να φέρνουμε για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή την κορυφαία Ελληνίδα fashion designer με τη μοναδική διεθνή καριέρα Μαίρη Κατράντζου, η οποία επαναπροσδιορίζει με μοναδικό τρόπο την έννοια του μπαλετικού κοστουμιού. Μαζί με την Ορχήστρα –σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη– και τους μοναδικούς χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, είμαι βέβαιος ότι θα δημιουργήσουμε έναν Δον Κιχώτη κλασικό, αλλά και τόσο σημερινό ταυτόχρονα».

Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο ανερχόμενος αρχιμουσικός Στάθης Σούλης. Συμμετέχουν οι Α΄ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de ballet της ΕΛΣ.

Συντελεστές:

Μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης
Χορογραφία: Τιάγκο Μπορντίν
Σκηνικά: Γιώργος Σουγλίδης
Κοστούμια: Μαίρη Κατράντζου
Animation: Ειρήνη Βιανέλλη
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

*Τιμές: €15, €20, €30, €35, €40, €45, €50, €70 | Φοιτητικό, παιδικό: €12 | Περιορισμένης ορατότητας: €10

«Ντον Τζοβάννι» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Συμπαραγωγή με την Όπερα του Γκαίτεμποργκ (Σουηδία) και τη Βασιλική Όπερα της Δανίας
11, 13, 16, 18, 20, 22, 27, 29 Δεκεμβρίου 2020 [Ώρα έναρξης 19.30 | Κυριακές 18.30]
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η νέα παραγωγή του «Ντον Τζοβάννι» του Μότσαρτ αποτελεί μια μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με δύο σημαντικά βορειοευρωπαϊκά λυρικά θέατρα, την Όπερα του Γκαίτεμποργκ και τη Βασιλική Όπερα της Δανίας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Βασιλικής Όπερας της Δανίας Τζων Φούλτζεϊμς. Η παραγωγή, μετά την αθηναϊκή πρεμιέρα του Δεκεμβρίου του 2020, θα παρουσιαστεί σε Γκαίτεμποργκ και Κοπεγχάγη. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

O Φούλτζεϊμς τοποθετεί τη δράση της όπερας σε ένα σημερινό ξενοδοχείο, έναν μικρόκοσμο μιας πόλης, έναν τόπο συνάντησης ανθρώπων, όπου το ιδιωτικό γίνεται δημόσιο και ο χρόνος παραμονής είναι περιορισμένος.

Ο σκηνοθέτης σημειώνει:

«Ο Ντον Τζοβάννι είναι μια όπερα που διαρκεί στον χρόνο επειδή είναι πολύπλευρη· έχει πολύ χιούμορ και σπουδαία θεατρικά σκηνικά, όλα ενταγμένα μέσα σε μια σκοτεινή ιστορία μυστηρίου για έναν αποπλανητή που κάποιος πρέπει να τον σταματήσει. Είναι ένα έργο για το πώς ζούμε μαζί στην κοινωνία και, όπως συμβαίνει πάντα με την όπερα, για το πώς αντιμετωπίζουμε τον θάνατο. Η κορύφωσή του έγκειται στον πολυαναμενόμενο θάνατο του ίδιου του Ντον Τζοβάννι, καθώς προτιμάει τον θάνατο, ακόμα και την κόλαση, από το να απαρνηθεί το ποιος είναι. Ο θάνατός του είναι μια έκφραση της τάξης που επανεπιβεβαιώνει την ισχύ της έναντι της αχαλίνωτης ελευθερίας που εκείνος αντιπροσωπεύει».

Στον «Ντον Τζοβάννι» –ένα από τα ορόσημα του οπερατικού ρεπερτορίου– ο Μότσαρτ αποδίδει με τη μουσική του όλες τις όψεις της πορείας του ανθρώπου που τα βάζει με τον Θεό και παίρνει την τύχη του στα χέρια του. Στους βασικούς ρόλους διακεκριμένοι μονωδοί, όπως οι Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Διονύσης Σούρμπης, Βασιλική Καραγιάννη, Γιάννης Χριστόπουλος, Βασίλης Καβάγιας, Τάσος Αποστόλου, Χάρης Ανδριανός, Πέτρος Μαγουλάς, Αλέξανδρος Σταυρακάκης, Άννα Στυλιανάκη, Άρτεμις Μπόγρη κ.ά. Τη μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Ντάνιελ Σμιθ.

Συντελεστές:

Μουσική διεύθυνση: Ντάνιελ Σμιθ
Σκηνοθεσία: Τζων Φούλτζεϊμς
Σκηνικά: Ντικ Μπερντ / Κοστούμια: Άνμαρι Γουντς / Φωτισμοί: Φαμπιάνα Πιτσόλι
Χορογράφος: Μαξίν Μπρέιαμ Σχεδιασμός Βιντεοπροβολών: Ουίλ Ντιουκ
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Διανομή:

Ντον Τζοβάννι: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Διονύσης Σούρμπης
Ντόννα Άννα: Βασιλική Καραγιάννη, θ.α.
Ντον Οττάβιο: Γιάννης Χριστόπουλος, Βασίλης Καβάγιας
Διοικητής: Πέτρος Μαγουλάς, Αλέξανδρος Σταυρακάκης
Ντόννα Ελβίρα: Άννα Στυλιανάκη, Άρτεμις Μπόγρη
Λεπορέλλο: Τάσος Αποστόλου, Χάρης Ανδριανός
Μαζέττο: Νίκος Κοτενίδης, Γιώργος Ματθαιακάκης
Tσερλίνα: Χρύσα Μαλιαμάνη, Μιράντα Μακρυνιώτη

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b