MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξανά το κοινό στους χώρους της με ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων και συναυλιών για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Φωτογραφία: A. Simopoulos
Monopoli Team

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ – Πρόγραμμα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020

«Μαντάμα Μπαττερφλάι», Τζάκομο Πουτσίνι
Εθνική Λυρική Σκηνή

Φωτογραφία: Stefanos Kyriakopoulos

11, 14, 16, 18, 20, 23, 25, 30 Οκτωβρίου 2020
1, 8, 15, 22 Νοεμβρίου 2020 [Ώρα έναρξης 20.00 | Κυριακές 18.30]
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Λίγα λόγια για την παράσταση

Για την Εθνική Λυρική Σκηνή η «Μαντάμα Μπαττερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι αποτελεί ένα έργο ορόσημο, καθώς υπήρξε η πρώτη όπερα που ανέβασε ο τότε νεοϊδρυθείς οργανισμός, στις 25 Οκτωβρίου 1940, τρεις μέρες πριν από την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Στην ιστορική εκείνη πρεμιέρα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, παρέστη ο γιος του συνθέτη, ο Αντόνιο Πουτσίνι, αλλά και ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα θα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση το ιταλικό τελεσίγραφο πολέμου.

Φέτος, με τη συμπλήρωση των 80 ετών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η «Μπαττερφλάι» επιστρέφει στο νέο σπίτι της ΕΛΣ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όχι μόνο για να τιμήσει την επέτειο, αλλά και για να σημάνει την επανεκκίνηση της ΕΛΣ μετά την πανδημία και να καταδείξει ότι η τέχνη και ο πολιτισμός όχι μόνο επιβιώνουν στις πιο δύσκολες συνθήκες, αλλά αποτελούν την κινητήρια δύναμη για τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια της παραγωγής, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, και τώρα αναβιώνει σε μια νέα εκδοχή για τη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος, υπογράφει ο διάσημος Αργεντίνος σκηνοθέτης Ούγκο ντε Άνα. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παραγωγή με παραδοσιακά γιαπωνέζικα κοστούμια και σκηνικά, καθώς και προβολές που εικονοποιούν με εντυπωσιακό τρόπο τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Στη διανομή συναντούμε σπουδαίους Έλληνες και ξένους πρωταγωνιστές, με κορυφαία τη σοπράνο Ερμονέλα Γιάχο, που έχει χαρακτηριστεί από τον Economist «η πιο φημισμένη σοπράνο στον κόσμο», αλλά και τη διεθνώς καταξιωμένη Κριστίν Όπολαϊς, την οποία το ελληνικό κοινό έχει θαυμάσει πριν δώδεκα χρόνια στον ρόλο της Τόσκας. Η σπουδαία πρωταγωνίστρια της ΕΛΣ Τσέλια Κοστέα θα ερμηνεύσει επίσης τον ομώνυμο ρόλο, ενώ το καστ συμπληρώνουν οι Τζανλούκα Τερρανόβα, Δημήτρης Πακσόγλου, Διονύσης Σούρμπης, Νίκος Κοτενίδης κ.ά.

Συντελεστές:

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια: Ούγκο ντε Άνα
Σχεδιασμός προβολών: Ideogamma – Σέρτζιο Μετάλλι
Φωτισμοί: Βινίτσιο Κέλι
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ

Διανομή:

Τσο-Τσο-Σαν: Ερμονέλα Γιάχο, Τσέλια Κοστέα, Κριστίνε Οπολάις
Σουτζούκι: θ.α., Χρυσάνθη Σπιτάδη
Πίνκερτον: Τζανλούκα Τερρανόβα, Δημήτρης Πακσόγλου
Σάρπλες: Διονύσης Σούρμπης, Νίκος Κοτενίδης
Γκόρο: Νίκος Στεφάνου, Γιάννης Καλύβας
Μπόνζο: Γιάννης Γιαννίσης, Δημήτρης Κασιούμης

*Τιμές: €15, €20, €30, €35, €42, €50, €55, €70 | Φοιτητικό, παιδικό: €12 | Περιορισμένης ορατότητας: €10

Συναυλία: 250 χρόνια Μπετόβεν

Φωτογραφία: A. Simopoulos

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020
5 Νοεμβρίου 2020 [Ώρα έναρξης 20.00]
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Λίγα λόγια για τη συναυλία

Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής 2020 κορυφώνεται με την κεντρική συναυλία αφιερωμένη στα 250 χρόνια Μπετόβεν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σε αυτή τη μεγάλη συναυλία, η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ συμπράττουν με τους καταξιωμένους σολίστ Χρίστο Παπαγεωργίου, Βασίλη Βαρβαρέσο, Χαράλαμπο Αγγελόπουλο (πιάνο), Ιάσονα Κεραμίδη (βιολί), Άγγελο Λιακάκη (βιολοντσέλο) και ερμηνεύουν τρία δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου.

Πρόκειται για τα έργα: «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 61α»· «Τριπλό κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο και ορχήστρα σε ντο μείζονα, έργο 56»· «Χορωδιακή φαντασία για πιάνο, χορωδία και ορχήστρα σε ντο ελάσσονα, έργο 80».

Διευθύνει ο διακεκριμένος Σλοβάκος αρχιμουσικός Οντρέι Όλος. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Χαράλαμπου Αγγελόπουλου.

Συντελεστές:

Μουσική διεύθυνση: Οντρέι Όλος
Σολίστ: Χρίστος Παπαγεωργίου, Βασίλης Βαρβαρέσος, Χαράλαμπος Αγγελόπουλος (πιάνο), Ιάσονας Κεραμίδης (βιολί), Άγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλο)
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ

*Τιμές εισιτηρίων: €10, €15, €20, €25 | Φοιτητικό, παιδικό: €10 | Περιορισμένης ορατότητας: €8

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b