MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Ιταλός συνθέτης Ένιο Μορικόνε

Ο Ιταλός συνθέτης και ενορχηστρωτής, που έντυσε με τη μουσική του μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες όλων των εποχών, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών.

Monopoli Team

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, ένας από τους εμβληματικότερους συνθέτες της ιστορίας του κινηματογράφου, ο Ιταλός Ένιο Μορικόνε.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ένιο Μορικόνε έφυγε τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Ιουλίου, σε κλινική της Ρώμης, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες, με κάταγμα στο ισχύο, που προκάλεσε μια πτώση του.

Μουσικό έργο στον κινηματογράφο

Το έργο του Μορικόνε περιλαμβάνει περισσότερες από 500 μουσικές συνθέσεις για ταινίες και για την τηλεόραση, σε περισσότερα από 50 χρόνια συνολικής καριέρας, θέτοντας ένα ρεκόρ στην ιστορία του είδους «γουέστερν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜουσικός Ιούλιος στο Café του Νομισματικού Μουσείου12.09.2018

Τουλάχιστον δώδεκα από αυτές, έγιναν κλασικά φιλμ, από τα λεγόμενα «σπαγγέτι γουέστερν» της δεκαετίας του 1960, συμπεριλαμβανομένων των «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος» και «Κάποτε στη Δύση» έως το ευρέως γνωστό «Η Αποστολή» και το νοσταλγικό «Σινεμά, ο Παράδεισος» της δεκαετίας του 1980.

«Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος»

Όσκαρ

Προτάθηκε έξι φορές για Όσκαρ – για το «Μέρες Ευτυχίας», «Η Αποστολή», «Οι Αδιάφθοροι», «Bugsy», «Μαλένα» και «Οι Μισητοί 8», κερδίζοντας για το τελευταίο, μια σκηνοθεσία – φόρος τιμή στα σπαγγέτι με την υπογραφή του Κουέντιν Ταραντίνο, το 2016. Επίσης, το 2006, η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών του απένειμε ένα τιμητικό Όσκαρ για την «υπέροχη και πολύπλευρη συνεισφορά του στην τέχνη της κινηματογραφικής μουσικής». Ήταν μόλις ο δεύτερος συνθέτης στην ιστορία των Όσκαρ, που έλαβε τιμητικό βραβείο για τη συνολική συνεισφορά του στον κινηματογράφο.

«Οι Μισητοί 8»

Βιογραφία

Ο Μορικόνε γεννήθηκε στη Ρώμη, το 1928 και ξεκίνησε να μαθαίνει μουσική στο φημισμένο Santa Cecilia της Ιταλίας υπό τον συνθέτη Goffredo Petrassi. Αν και προτιμούσε να γράφει για ορχήστρες, τελικά άρχισε να οργανώνει και να συνθέτει τραγούδια για ποπ τραγουδιστές στα τέλη της δεκαετίας του 1950 προκειμένου να κερδίσει τα προς το ζην. Το ποπ τραγούδι του «Se Telefonando» ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ιταλίας του 1966.

«Μαλένα»

Συνεργασία με μεγάλους σκηνοθέτες

Επέμενε να εργάζεται στη Ρώμη – και αρνούνταν να μιλάει άλλη γλώσσα εκτός από την ιταλική – αλλά παρόλα αυτά συνεργάστηκε με ένα ευρύ φάσμα κινηματογραφιστών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, συμπεριλαμβανομένου του Σέρτζιο Λεόνε (Κάποτε στην Αμερική), Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (1900), Τέρενς Μάλικ (Μέρες Ευτυχίας),  Ρόμαν Πολάνσκι (Frantic), Μπράιαν Ντε Πάλμα (Οι Αδιάφθοροι), Μπάρι Λέβινσον (Disclosure), Μάικ Νίκολς (Λύκος), Τζουζέπε Τορνατόρε (Σινεμά, ο Παράδεισος, Μαλένα) και φυσικά Κουέντιν Ταραντίνο (Kill Bill, Death Proof, Άδοξοι Μπάσταρδη, Django: Ο Τιμωρός).

«Σινεμά ο Παράδεισος»

Άλλα βραβεία

Ο Μορικόνε επίσης, έγραψε το επίσημο τραγούδι για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το 1978 και έχει κερδίσει επίσης, τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο.

Ήταν παντρεμένος με την Μαρία Τράβια και είχε 4 παιδιά.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b