MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
25
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΕΧΝΗ

Για πρώτη φορά σε δημοπρασία το άγνωστο πορτρέτο της ερωμένης του Πικάσο

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ο οίκος Sotheby θα βγάλει σε δημοπρασία το άγνωστο μέχρι στιγμής πορτρέτο που είχε ζωγραφίσει ο Πικάσο και απεικονίζει την ερωμένη και μούσα του, Marie-Thérèse Walter.

Το πορτραίτο της Marie-Thérèse Walter από τον Πικάσο
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ένα τρυφερό πορτρέτο που είχε ζωγραφίσει ο Πικάσο, της ερωμένης και μούσας του, Marie-Thérèse Walter, πρόκειται να εμφανιστεί σε δημοπρασία για πρώτη φορά, από τον οίκο Sotheby στο Λονδίνο.

Η ιστορία του πορτρέτου

Το σχέδιο με κάρβουνο, του 1931, ρίχνει φως σε μια από τις μεγαλύτερες ερωτικές σχέσεις του 20ού αιώνα, την οποία ο ζωγράφος κράτησε μυστική, μέχρι την ημέρα του θανάτου του, το 1973. Το πορτρέτο αργότερα, πέρασε στον γιο του ζωγράφου Bernard και έπειτα, το 1986, αγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη του. Έκτοτε, δεν έχει εκτεθεί ποτέ δημόσια.

Η 17χρονη ερωμένη και μούσα του Πικάσο, Marie-Thérèse Walter. Φωτογραφία: The Guardian.

Το σχέδιο ονομάζεται «Femme endormie» και θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby στις 28 Ιουλίου. Η αξία του εκτιμάται περίπου στα 6-9 εκατομμύρια λίρες. Το πορτρέτο αποτελεί μέρος μιας ιδιωτικής συλλογής, που μετρά πάνω από 40 χρόνια, με έργα που αφηγούνται την ιστορία της ευρωπαϊκής πρωτοποριακής τέχνης του 20ού αιώνα.

«Είναι απλώς υπέροχο, θυμίζει τα υπέροχα σχέδια της Αναγέννησης, αλλά είναι τόσο απίστευτα μοντέρνο, ελεύθερο, αυθόρμητο και άμεσο. Είναι σα να κοιτάς πάνω από τον ώμο του καθώς το σχεδιάζει», σχολιάζει η Helena Newman, επικεφαλής του τμήματος ιμπρεσιονιστικών και σύγχρονων έργων τέχνης του Sotheby.

«Le Rêve». 1932. Ο πιο γνωστός πίνακας που εμπνεύστηκε ο Πικάσο από την ερωμένη και μούσα του. Πουλήθηκε για 103 εκατομμύρια λίρες. Φωτογραφία: Tate London.

Ο μεγάλος έρωτας του Πικάσο και της Marie-Therese

Ο Πικάσο ήταν 45 ετών και ζούσε έναν δυστυχισμένο γάμο, όταν ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την 17χρονη Walter, μόλις την είδε από το παράθυρο της Γκαλερί Λαφαγιέτ στο Παρίσι το 1927. Ήταν η ερωμένη του μεταξύ 1927 και 1936, ενώ μαζί απέκτησαν και μια κόρη, την Μάγια. Από τότε, η Walter έγινε η μούσα του και ενέπνευσε πολλούς πίνακες, σχέδια και γλυπτά του Πικάσο, μερικά από τα οποία θεωρούνται τα μεγαλύτερα έργα της καριέρας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈργο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ γίνεται εξώφυλλο στην βρετανική Vogue12.09.2018

Οι πίνακες που ενέπνευσε η Walter το 1932 στον Πικάσο, κοστολογούνται σε υψηλές τιμές. Το 2010, ο πίνακας «Nude, Green Leaves and Bust» πουλήθηκε για 66 εκατομμύρια λίρες, ενώ ο πίνακας «Le Rêve» αγοράστηκε για 103 εκατομμύρια λίρες από τον διαχειριστή κεφαλαίων, Steven A Cohen.

 

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Μουσείο Ακρόπολης: Μια τελευταία ευκαιρία να ανακαλύψεις την έκθεση «Έμπνευση. Αρχαία Ελληνική Τέχνη στην Ιταλία»
Art & Culture
Από τη Φρίντα Κάλο στον Ντέιβιντ Χόκνεϊ: Μια εικαστική περιδιάβαση στο καλοκαιρινό Λονδίνο
Εικαστικά
Το φως μέσα στο μαύρο: Το «Σκοτεινό γυαλί» του Αλέξανδρου Καπετάνου στην Τήνο
Εικαστικά
Μετά τη Στάχτη: Όταν η τέχνη γεννιέται στα καμένα τοπία των Κυθήρων
Εικαστικά
Cycladic Biennale: Οι Κυκλάδες αποκτούν τη δική τους Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης
Εικαστικά
Έχεις άλλη μια ευκαιρία να δεις την «Αφροδίτη» του Jeff Koons στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μετά το καλοκαίρι
Εικαστικά
10 Χρόνια Ιόνιο: Το φωτογραφικό οδοιπορικό του Κωνσταντίνου Λιόπετα γίνεται έκθεση στην Ιθάκη
Εικαστικά
Μάρπησσες: Θηλυκές ιστορίες που εμπνέουν σε μια εικαστική έκθεση στην Πάρο
Εικαστικά
Υπουργείο Πολιτισμού: Στο φως το ρωμαϊκό μνημειακό σύνολο της Βασιλίσσης Όλγας
Εικαστικά
Video Art Μηδέν: Η διεθνής σκηνή βιντεοτέχνης δίνει ραντεβού στη Φλώρινα για ένα διήμερο προβολών
Εικαστικά
Ιούλιος Βερν 200: Μια διαδραστική έκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο» ζωντανεύει το σύμπαν του σπουδαίου συγγραφέα
Εικαστικά
«Κλεμμένος Πειρατής» – «Beauty and Blue»: Το διπλό εκθεσιακό ταξίδι του Απόστολου Χαντζαρά στην Πάτμο