MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ENTER: Η Isabella Rossellini, η Έφη Μπίρμπα και άλλοι φτιάχνουν 7 νέα έργα σε 120 ώρες

Με νέα έργα από τους Isabella Rossellini – Paul Magid, Έφη Μπίρμπα, Liesbeth Gritter (Kassys), Emily Mast – Yehuda Duenyas και άλλους, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της ψηφιακής συλλογής τέχνης του Ιδρύματος Ωνάση, «ENTER».

ENTER
Isabella Rossellini & Paul Magid, «Darwin, What? What?»
Monopoli Team

Συλλογικό έργο | Emily Mast & Yehuda Duenyas, «How are we» ENTER

Video | Διάρκεια: 25΄42΄΄

Λίγα λόγια για το έργο

Το «How are we» είναι μια συλλογικής δημιουργίας περφόρμανς, που αποτελείται από δεκαπέντε σόλο διάρκειας 90 δευτερολέπτων το καθένα, τα οποία δημιουργήθηκαν στην απομόνωση της καραντίνας στη διάρκεια του πρώτου κύματος του Covid-19, τον Μάιο του 2020. Την εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία επανεκκίνησης της οικονομίας στο Λος Άντζελες, καλλιτέχνες δημιούργησαν έργα που απαντούσαν σε 10 θέματα τα οποία πρότειναν οι καλλιτέχνες Emily Mast και Yehuda Duenyas.

Το «How are we» είναι ένα τεχνούργημα που συλλαμβάνει μια φαινομενικά μακρινή πλέον στιγμή στον χρόνο και, συγχρόνως, ασχολείται με ένα ευρύτερο σύνολο ερωτημάτων που διανοίγονται από τις συνθήκες της πανδημίας. Το τελικό έργο ανέβηκε στο blockchain ως ένα αμετάβλητο ψηφιακό «τεχνούργημα». Καλλιτέχνες, συγγραφείς, προγραμματιστές και ένας δικηγόρος είναι συνιδιοκτήτες του έργου, μέσω ενός «έξυπνου συμβολαίου», που διασφαλίζει τη διάφανη και ισότιμη κατανομή του πλούτου, ανατρέποντας έτσι τις παραδοσιακές έννοιες της αγοράς και ανταλλαγής τέχνης. Το «How are we» διερωτάται πώς μπορεί η καλλιτεχνική φαντασία να συνευρεθεί με την τεχνολογική καινοτομία προκειμένου να φανταστούμε εκ νέου τον κόσμο σε μια εποχή όπου η αξία, η ισότητα και η ανθρωπιά απαιτούν τη ριζική επανεξέτασή τους.

Έμιλυ Μαστ

Το έργο της Έμιλυ Μαστ αντλεί από έναν συνδυασμό καλλιτεχνικών πρακτικών –εικαστικά, θέατρο και χορός– και είναι αγκιστρωμένο στην παραγωγή πολυσύνθετων πρότζεκτ που περιλαμβάνουν ζωντανή περφόρμανς, γλυπτική εγκατάσταση και βίντεο. Για κάθε νέο της πρότζεκτ, η Έμιλυ Μαστ συγκεντρώνει μια μικροκοινωνία συνεργατών με τους οποίους δουλεύει στη συλλογική διερεύνηση του υλικού του εκάστοτε έργου.

Η ίδια πιστεύει ότι έχει πάντα κάτι να μαθαίνει από τον καθένα. Έχει σκηνοθετήσει «χορογραφημένες εκθέσεις» και έχει παρουσιάσει ζωντανές περφόρμανς ανά τον κόσμο. Το 2018 άνοιξε στο Λος Άντζελες τον μη κερδοσκοπικό χώρο Mast on Fig, ο οποίος είναι αφοσιωμένος στην ανάπτυξη και την κοινοτική ανταλλαγή βιωματικών, ζωντανών εκδηλώσεων (αυτή την περίοδο είναι κλειστός για το κοινό λόγω της πανδημίας του Covid-19).

Γεχούντα Ντουένγιας

Ο Γεχούντα Ντουένγιας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λος Άντζελες, είναι ένας βιωματικός καλλιτέχνης και σκηνοθέτης που εργάζεται με ένα ευρύ φάσμα μέσων, από περφόρμανς έως εμπορικές σκηνοθεσίες. Δημιουργεί εμβυθιστικές συναντήσεις και διαδραστικά περιβάλλοντα που προκαλούν μέσα από τις αισθήσεις το μυθικό, το οικείο, το γελοίο και το υψηλό. Οι τεχνικές του ανακύπτουν από το πάθος και την επαγγελματική εμπειρία του στους χώρους του εμβυθιστικού θεάτρου, της σκηνοθεσίας οικειότητας, των διαδραστικών τεχνολογιών, του σχεδιασμού εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας, των τηλεοπτικών ριάλιτι, των μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεων, των βιντεοπαιχνιδιών και του εμπράγματου προγραμματισμού.

Το έργο του και οι συνεργασίες του έχουν αποσπάσει ένα βραβείο Primetime Emmy, 2 βραβεία Webby, 8 Λέοντες στις Κάννες, 11 βραβεία Clio, 2 βραβεία Facebook και ένα OBIE, μεταξύ άλλων. Ο Γεχούντα έχει μεταπτυχιακό (MFA) στις Ολοκληρωμένες Ηλεκτρονικές Τέχνες από το Rensselaer Polytechnic Institute και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της βραβευμένης νεοϋορκέζικης θεατρικής κολεκτίβας National Theater of the United States of America (NTUSA). Ο Γεχούντα εργάζεται επίσης ως συντονιστής οικειότητας για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το θέατρο. Αυτή την εποχή συνεργάζεται σε ένα νέο εγχείρημα στο Λος Άντζελες, για την εκπαίδευση των μελών του BIPOC (Black, Indigenous & People Of Color) ώστε να γίνουν συντονιστές οικειότητας.

Συντελεστές

Σύλληψη: Emily Mast & Yehuda Duenyas
Συμμετέχουν: Comma, Constance Hockaday, Darrian O’Reilly, David Adrian Freeland Jr., Dorothy Dubrule, Elisabeth Carpenter, Em, Faye Driscoll, Galen Swords, Heyward Bracy, Jay Carlon, Jessica Emmanuel, Mireya Lucio, Shannon Hafez, Stacy Dawson Stearns, Terrence Luke Johnson
Μουσική/τραγούδια: «Theme From ‘A Summer Place» από Percy Faith and His Orchestra

*Ανάθεση (ENTER): Ίδρυμα Ωνάση

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b