MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Europium» από την ομάδα RootlessRoot και άλλες παραγωγές στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης

Το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση ανανεώνει το εβδομαδιαίο πρόγραμμά του, με την παράσταση «Europium» των RootlessRoot, ντοκιμαντέρ, θέατρο ραδιοφώνου και άλλες online δράσεις.

Ωνάση
RootlessRoot, «Europium» (2015) | Φωτογραφία: Mike Rafail
Monopoli Team

Αρχείο Καβάφη | «Η Πόλις», Επτά Ποιήματα, Επτά Μαθήματα (2017)

Διάρκεια: 48 λεπτά

Επτά συναντήσεις με αφορμή επτά καβαφικά ποιήματα. Στις συναντήσεις, η ανάλυση του ποιήματος ακολουθείται από μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την καβαφική ποίηση. Σε μία από αυτές τις επτά συναντήσεις-μαθήματα αναλύεται το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη «Η Πόλις» από τον Καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλη Κολώνα.

Κάθε συνάντηση ξεκινά από την ανάλυση ενός επιλεγμένου ποιήματος του Κ. Π. Καβάφη, με σκοπό να επεκταθεί στην ανάλυση του λογοτεχνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο γράφτηκαν τα συγκεκριμένα έργα. Κάθε ποίημα γίνεται έτσι γέφυρα που οδηγεί σε μια μεγαλύτερη συζήτηση και συσχέτιση με άλλα έργα του ποιητή και άλλων Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών και δημιουργών.

Simon Critchley, Apply-Degger – Μια ανάλυση της σκέψης του Χάιντεγκερ στο Είναι και Χρόνος (2020)

16ο Επεισόδιο – «Ιστορικότητα και Πολιτική»: 100 λεπτά
17ο Επεισόδιο«Υπαρξιακός Χρόνος και Καθημερινός Χρόνος»: 72 λεπτά
18ο Επεισόδιο«Κατακλείδα – Ανοιχτωσιά και Παρουσία»: 45 λεπτά

Ο Σάιμον Κρίτσλεϊ, φιλόσοφος, συγγραφέας, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο New School και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, θεωρεί πως η ανάγνωση του έργου «Είναι και Χρόνος» του Martin Heidegger μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου. Και επιχειρεί, με τη συγκεκριμένη σειρά podcasts, να εξηγήσει πώς μπορεί να συμβεί αυτή η αλλαγή.

Το «Apply-Degger» είναι μια μεγάλης φόρμας καταβύθιση στο πιο σημαντικό βιβλίο φιλοσοφίας των τελευταίων 100 ετών. Κάθε επεισόδιο παρουσιάζει μία από τις βασικές έννοιες της φιλοσοφίας του Χάιντεγκερ. Όταν ολοκληρωθούν, τα επεισόδια θα παρουσιάζουν το σύνολο αυτού του έργου σε όσους διακατέχονται από περιέργεια, σοβαρότητα και ενδιαφέρον, αλλά απλώς δεν έχουν τον χρόνο να στρωθούν και να διαβάσουν τις 437 πυκνογραμμένες σελίδες του βιβλίου. Ο Κρίτσλεϊ ευελπιστεί, με τη σειρά αυτή, να αναδείξει τα πεδία εφαρμογής που μπορεί να βρει η σκέψη του εγχειρήματος του Χάιντεγκερ στην καθημερινή ζωή, με τρόπο διαφωτιστικό, εμψυχωτικό και ωφέλιμο.

Με τις αργές, καθαρές και ενδελεχείς εξερευνήσεις των ιδεών του Χάιντεγκερ στο «Είναι και Χρόνος», ο Κρίτσλεϊ έχει την πεποίθηση πως «η γνήσια φιλοσοφία μπορεί να εξηγηθεί με απλότητα και σαφήνεια. Αλλά αυτό χρειάζεται κάποιον χρόνο. Δεν μπορεί να γίνει βεβιασμένα. Πρέπει λοιπόν να κατεβάσουμε ρυθμούς, να πάρουμε τον χρόνο μας, να ανοίξουμε τα αφτιά μας και να σκεφτούμε σε βάθος. Για μία φορά, ας δοκιμάσουμε κάτι άλλο.» Αυτή την εβδομάδα διατίθενται τα επεισόδια: «Ιστορικότητα και Πολιτική», «Υπαρξιακός Χρόνος και Καθημερινός Χρόνος», «Κατακλείδα – Ανοιχτωσιά και Παρουσία».

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b