MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ανώνυμο» της Τζένης Αργυρίου και άλλες παραγωγές στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης

Με την παράσταση «Ανώνυμο», σε σύλληψη – χορογραφία Τζένης Αργυρίου, ακόμη περισσότερο «θέατρο ραδιοφώνου» και άλλες online δράσεις, εμπλουτίζει το εβδομαδιαίο πρόγραμμά του το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Τζένη Αργυρίου, «Ανώνυμο» (2018) | Φωτογραφία: Stavros Habakis
Monopoli Team

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη | «Συλλέγοντας για το ευρύ κοινό» (2017)

Διάρκεια: 104 λεπτά

Μια ομιλία για την ιστορία, το περιεχόμενο της συλλογής βιβλίων και τους στόχους της Ωνάσειου Βιβλιοθήκης. Μάθετε τη διαδικασία και το σκεπτικό συλλογής της βιβλιοθήκης και την ιστορική σημασία της. Στην ομιλία του Δρ. Κωνσταντίνου Στάικου, Ιστορικού του Βιβλίου και Αρχιτέκτονα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε έντυπα και χειρόγραφα ιδιαίτερης καλλιτεχνικής και πνευματικής αξίας.

Στέγη

Simon Critchley, «Apply-Degger – Μια ανάλυση της σκέψης του Χάιντεγκερ στο Είναι και Χρόνος» (2020)

Ο Σάιμον Κρίτσλεϊ, φιλόσοφος, συγγραφέας, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο New School και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, θεωρεί πως η ανάγνωση του έργου «Είναι και Χρόνος» του Martin Heidegger μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου. Και επιχειρεί, με τη συγκεκριμένη σειρά podcasts, να εξηγήσει πώς μπορεί να συμβεί αυτή η αλλαγή.

Το Apply-Degger είναι μια μεγάλης φόρμας καταβύθιση στο πιο σημαντικό βιβλίο φιλοσοφίας των τελευταίων 100 ετών. Κάθε επεισόδιο παρουσιάζει μία από τις βασικές έννοιες της φιλοσοφίας του Χάιντεγκερ. Όταν ολοκληρωθούν, τα επεισόδια θα παρουσιάζουν το σύνολο αυτού του έργου σε όσους διακατέχονται από περιέργεια, σοβαρότητα και ενδιαφέρον, αλλά απλώς δεν έχουν τον χρόνο να στρωθούν και να διαβάσουν τις 437 πυκνογραμμένες σελίδες του βιβλίου. Ο Κρίτσλεϊ ευελπιστεί, με τη σειρά αυτή, να αναδείξει τα πεδία εφαρμογής που μπορεί να βρει η σκέψη του εγχειρήματος του Χάιντεγκερ στην καθημερινή ζωή, με τρόπο διαφωτιστικό, εμψυχωτικό και ωφέλιμο.

Με τις αργές, καθαρές και ενδελεχείς εξερευνήσεις των ιδεών του Χάιντεγκερ στο «Είναι και Χρόνος», ο Κρίτσλεϊ έχει την πεποίθηση πως «η γνήσια φιλοσοφία μπορεί να εξηγηθεί με απλότητα και σαφήνεια. Αλλά αυτό χρειάζεται κάποιον χρόνο. Δεν μπορεί να γίνει βεβιασμένα. Πρέπει λοιπόν να κατεβάσουμε ρυθμούς, να πάρουμε τον χρόνο μας, να ανοίξουμε τα αφτιά μας και να σκεφτούμε σε βάθος. Για μία φορά, ας δοκιμάσουμε κάτι άλλο.»

Αυτή την εβδομάδα διατίθενται τα επεισόδια:

13ο Επεισόδιο – «Προκαταβολική Αποφασιστικότητα»: 61 λεπτά
14ο Επεισόδιο – «Εκστατική Χρονικότητα»: 42 λεπτά
15ο Επεισόδιο – «Ο Χρόνος του Καθημερινού Κόσμου»: 99 λεπτά

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b