MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα, 7 Ιουνίου 1958, γεννιέται ο Prince

Σαν σήμερα, 7 Ιουνίου 1958, γεννιέται ο “πρίγκιπας της ποπ” Prince, από τους πιο γνωστούς μουσικούς, τραγουδιστές και ηθοποιούς.

Monopoli Team

Σαν σήμερα στις 7 Ιουνίου γεννήθηκε ο Prince ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς που γνώρισε ποτέ η μουσική βιομηχανία. Ο πρίγκιπας της pop, όπως τον αποκαλούν, άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της μουσικής με το μοναδικό του στυλ, τις πρωτοποριακές ιδέες και τις μεγάλες επιτυχίες του, που ακούμε μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε να ακούμε για πολλά χρόνια.

Μπορεί ο θρυλικός Prince να έφυγε από τη ζωή πριν από τέσσερα χρόνια, εμείς όμως δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Η “κληρονομιά” του στην ποπ κουλτούρα παραμένει ακέραιη.Έχει επηρεάσει μερικούς από τους πιο διάσημους μουσικούς των ημερών μας, από την Beyonce και τον Justin Timberlake μέχρι και την Cyndi Lauper και τους… Red Hot Chilli Peppers!

Αυτή ήταν η ζωή του μουσικού που δεν δίστασε στιγμή να αψηφήσει τις κοινωνικές νόρμες της εποχής του, και έτσι να διαμορφώσει τη pop μουσική όπως την ξέρουμε σήμερα.

Τα πρώτα χρόνια και τα πρώτα βήματα του νεαρού “αστεριού”
Σπάνια φωτογραφία του 19χρονου Prince, to 1977

Σπάνια φωτογραφία του 19χρονου Prince, to 1977

Γεννημένος στη Μινεσότα, ο Prince ήταν ο πρωτότοκος γιος του μουσικού και πιανίστα John Lewis Nelson και της τζαζ τραγουδίστριας Mattie Della. Ο πατέρας του μάλιστα επέλεξε το όνομα “Prince”, επειδή αυτό ήταν το δικό του καλλιτεχνικό ψευδώνυμο.

Ο Prince έδειξε το ταλέντο του στη μουσική από την ηλικία των 7 χρονών, όταν και έγραψε το πρώτο του τραγούδι με τίτλο “Funk Machine”. Το 1976, σε ηλικία μόλις 18 ετών, ηχογράφησε το πρώτο του demo, το οποίο προκάλεσε ενδιαφέρον από διάφορες δισκογραφικές εταιρίες. Δύο χρόνια μετά, το 1978, κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο “For You”. Τα δύο επόμενα έρχονται πολύ σύντομα, με το “Dirty Mind” να γίνεται χρυσό το 1980 και το “Controversy” του επόμενου χρόνου να σημειώνει εξίσου τεράστια επιτυχία.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή, για μια καριέρα που σύντομα επρόκειτο να απογειωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑPrince: Tα 10 πιο αξέχαστα look του θρύλου της μουσικής12.09.2018

Την ίδια περίοδο, ο Prince δημιούργησε το συγκρότημα The Time, με το οποίο κέρδισε υποψηφιότητα για τα βραβεία Grammy. Μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Prince, τόσο μόνος όσο και με το συγκρότημά του, σημείωσε πολλές επιτυχίες, όπως τα  “Sign ‘O’ The Times”, “Alphabet St.”, και το αγαπημένο “Purple Rain” καθώς και την ομώνυμη ταινία.

Μία πολυτάραχη καριέρα στην εξίσου πολυτάραχη ζωή του

Λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του “Purple Rain”, ο Prince αρραβωνιάστηκε την Susannah Melvoin. Ο αρραβώνας τους έληξε, καθώς πέντε χρόνια αργότερα, το 1990, γνωρίστηκε με την Mayte Garcia, η οποία ήταν τότε μόλις 16 ετών. Παντρεύτηκαν το 1996, και απέκτησαν ένα γιο τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, που όμως λόγω προβλημάτων υγείας απεβίωσε μια βδομάδα μετά τη γέννησή του. Ο θάνατος του παιδιού τους οδήγησε το ζευγάρι σε διαζύγιο το 2000.

Το "σύμβολο" του Prince, πορτραίτο του Mitch Monson

Το “σύμβολο” του Prince, πορτραίτο του Mitch Monson

Τότε ήταν που έληξε και η μακροχρόνια διαμάχη του με την πρώην δισκογραφική του εταιρία, Warner Bros. Είχε ξεκινήσει 7 χρόνια πριν όταν άλλαξε νομικά το όνομα του στο… διάσημο σύμβολο του. Μιας και το σύμβολο του δεν ήταν λέξη, αποκαλούσε παράλληλα τον εαυτό του “Ο Καλλιτέχνης Παλαιότερα Γνωστός ως Prince”. Ευτυχώς, όταν το συμβόλαιο του με την Warner Bros. έληξε μπόρεσε να πάρει πίσω το όνομα, με το οποίο τον ξέρουμε όλοι.

Φυσικά, τα σκάνδαλα στη ζωή του Prince δεν τελείωσαν εκεί. Την επόμενη χρονιά, το 2001, έγινε Μάρτυρας του Ιεχωβά και μάλιστα κυκλοφόρησε ένα θρησκευτικό άλμπουμ, με τίτλο “The Rainbow Children”. Πρόκειται για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα άλμπουμ του. Άλλοι το λάτρεψαν για την “πνευματικότητα” του. Άλλοι (περιοδικό Rolling Stone) του χάρισαν μία από τις χειρότερες κριτικές στην ιστορία του.

Ό,τι και να γινόταν, όμως, τίποτα δεν μπορούσε να σβήσει το καλλιτεχνικό άστρο του. Το διάστημα που ακολούθησε έως και το 2015 αποτέλεσε την πιο παραγωγική περίοδο του καλλιτέχνη, με πολυάριθμα άλμπουμ και επιτυχημένες συνεργασίες με άλλους μουσικούς.

Μάλιστα, το 2007 πραγματοποίησε μέσα σε καταρρακτώδη βροχή τη θρυλική πλέον συναυλία για το Super Bowl, ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά (αλλά και μουσικά) γεγονότα στην Αμερική. Το 2010 κέρδισε βραβείο BET για τα κατορθώματα του. Παράλληλα, ονομάστηκε ένας από τους “100 Πιο Επιδραστικούς Ανθρώπους στον Κόσμο” από το περιοδικό TIME.

Όταν το λαμπερό αστέρι “έσβησε”

Τον Απρίλιο του 2016, ο Prince νοσηλεύτηκε στο Ιλινόις των ΗΠΑ. Έφυγε σύντομα από το νοσοκομείο, παρά τις αντιρρήσεις των γιατρών. Δύο εβδομάδες αργότερα, ένα ασθενοφόρο στάλθηκε στο σπίτι του Prince στη Μινεσότα, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Στις 2 Ιουνίου, ένα δελτίο τύπου επιβεβαίωσε το θάνατο του Prince από υπερβολική δόση φαιντανύλης, στην ηλικία των 57 ετών.

Το Μάρτιο πριν το θάνατό του, ο Prince ανακοίνωσε ότι εργαζόταν επάνω στην αυτοβιογραφία του, η οποία δυστυχώς ποτέ δεν εκδόθηκε. Τρεις μήνες μετά, το όνομα του Prince προστέθηκε επάξια στο Rhythm and Blues Music Hall of Fame.

Με μια από τις πλουσιότερες δισκογραφίες και συμμετοχές σε μουσικά πρότζεκτ, καθώς και αριθμώντας 5 ρόλους σε κινηματογραφικές ταινίες και δύο τηλεοπτικές συμμετοχές, ο Prince αποτέλεσε έναν από τους παραγωγικότερους καλλιτέχνες στους τομείς της μουσικής, της ηθοποιίας και της σκηνοθεσίας.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b