MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ENTER: Ο Σίμος Κακάλας, ο Γιώργος Ζώης και άλλοι, φτιάχνουν 7 νέα έργα σε 120 ώρες

Το διαδικτυακό project «ENTER» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, με έργα διάσημων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, δημιουργημένα σε 120 ώρες, συνεχίζεται με την προσθήκη νέων δημιουργιών από ένα ευρύ φάσμα τεχνών.

ENTER
Σίμος Κακάλας, Destination Acropolis
Monopoli Team

Ethan Lipton & his Orchestra, «Sleep Train»

Φωτογραφία: Robert Adam Mayer

Τραγούδι | Διάρκεια: 6΄30΄΄

Λίγα λόγια για το έργο

Το Onassis LA ανέθεσε στον Ethan Lipton ένα έργο για το ENTER και έτσι προέκυψε η σουίτα «Sleep Train» των Ethan Lipton & his Orchestra. Ο Λίπτον συνέλαβε αυτό το κομμάτι μέσα στη νύχτα στη διάρκεια της καραντίνας, που την πέρασε παρέα με το τεσσάρων μηνών μωρό του, και η μουσική απηχεί εκείνα τα αισθήματα παραληρήματος, ανησυχίας και χαράς. Ο Λίπτον και τα μέλη της μπάντας του, Ian Riggs, Vito Dieterle και Eben Levy, παίζουν μαζί εδώ και δεκαπέντε χρόνια, αλλά αυτό το τραγούδι είναι η πρώτη τους απόπειρα απομακρυσμένης συνεργασίας.

Λίγα λόγια από τον Ethan Lipton

Ο Λίπτον σημειώνει «Αυτή η σουίτα δημιουργήθηκε στο διάστημα 2-8 Μαΐου, όταν η σύντροφός μου κι εγώ βρισκόμασταν σε ένα ντελίριο αϋπνίας με το τεσσάρων μηνών μωρό μας. Ενορχήστρωσα κάποιες φράσεις τραγουδιών που έτρεχαν στο μυαλό μου σε μια ενιαία σύνθεση, αποσκοπώντας να περιγράψω τους επαναλαμβανόμενους βρόχους των σκέψεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι, όταν ζουν σε καραντίνα.

Με ενδιέφερε να καταγράψω το πώς η καραντίνα (και η πατρότητα) μας ζητά διαρκώς να ζήσουμε την κάθε στιγμή και το πώς η κάθε στιγμή αναφωνεί το δικό της μάντρα, που γρήγορα γίνεται μια ολόκληρη ιστορία κάποιου, ώσπου να δώσει τη θέση της στην επόμενη στιγμή και στο επόμενο μάντρα, το οποίο μπορεί να είναι πολύ παρόμοιο με το αμέσως προηγούμενο. Έστειλα τα φωνητικά στα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, κι αυτοί ανταποκρίθηκαν: ο Ίαν Ριγκς πρόσθεσε το μπάσο, ο Βίτι Ντίτερλε πρόσθεσε πνευστά και μελόντικα και ο Έμπεν Λέβι πρόσθεσε κιθάρα, κρουστά, πλήκτρα και την παραγωγή.

Με το Sleep Train είναι η πρώτη φορά που ηχογραφήσαμε κάτι χωρίς να το δουλεύουμε όλοι μαζί στον ίδιο χώρο, χωρίς καν να το έχουμε παίξει ποτέ ζωντανά. Ανταλλάξαμε κάποια μέιλ, αλλά δεν μιλήσαμε ποτέ γι’ αυτό. Ήταν μια πρόκληση να δουλεύουμε πάνω σε αυτό από μακριά, χωρίς να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε ή να διαβάσουμε ο ένας τη γλώσσα του σώματος του άλλου, όμως το αισθανθήκαμε όλο αυτό ως μια ευκαιρία. Και μετά από 15 χρόνια που παίζουμε μαζί, βρεθήκαμε να συνδιαλεγόμαστε μέσω της μουσικής. Τα υπόλοιπα παιδιά πήγαν σε τόπους που δεν θα φανταζόμουν ποτέ, προσθέτοντας ο καθένας το δικό του μάντρα πάνω στα μάντρα των υπολοίπων, και το κομμάτι είναι ακριβώς αυτό που θα ευχόμουν να γίνει.»

Ethan Lipton

Ο Ethan Lipton είναι θεατρικός συγγραφέας και τραγουδοποιός, υπότροφος του ιδρύματος Guggenheim για το 2020. Από το 2005, η νεοϋορκέζικη μπάντα του, Ethan Lipton & his Orchestra, έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ και έχει περιοδεύσει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εμφανιζόμενη σε χώρους όπως το Grand Performances στο Λος Άντζελες, το φεστιβάλ Celebrate Brooklyn στη Νέα Υόρκη, το Gate στο Λονδίνο και το Théâtre de la Ville στο Παρίσι. Μέλη της μπάντας είναι ο Eben Levy (κιθάρα), ο Ian M. Riggs (κοντραμπάσο) και ο Vito Dieterle (σαξόφωνο).

Ο Ίθαν Λίπτον γράφει τους στίχους και τις μελωδίες και η ενορχήστρωση γίνεται από όλα τα μέλη του κουαρτέτου. Τα μιούζικάλ τους, «No Place to Go» (βραβείο Obie) και «The Outer Space»(υποψήφιο για βραβείο Lortel), ήταν παραγωγές του Public Theater στο Joe’s Pub και σκηνοθετήθηκαν από τη Leigh Silverman. Το συγκρότημα δουλεύει αυτή την εποχή στο The Unlived Life, που είναι μια μουσική απάντηση στο βιβλίο δοκιμίων του ψυχαναλυτή Adam Phillips.

Ο Ίθαν έχει υπάρξει υπότροφος του βραβείου Herb Alpert στο MacDowell, μέλος του γκρουπ ανερχόμενων συγγραφέων του Public Theater, φιλοξενούμενος μέσω του προγράμματος «Space» στο Working Farm του Ryder Farm, υπότροφος του προγράμματος για θεατρικούς συγγραφείς Playwrights Realm Page One, υπότροφος του προγράμματος New York Voices του Joe’s Pub και υπότροφος του Ιδρύματος για τις Τέχνες της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (NYFA), καθώς και επί σειρά ετών συνεργαζόμενος καλλιτέχνης του θιάσου Clubbed Thumb. Τα θεατρικά του έργα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Samuel French.

Συντελεστές:

Ethan Lipton: στίχοι και φωνητικά
Eben Levy: κιθάρα, κρουστά, πλήκτρα, παραγωγή
Ian M. Riggs: μπάσο
Vito Dieterle: σαξόφωνα, μελόντικα

Ανάθεση: Ίδρυμα Ωνάση

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b