MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
06
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς στην Ισπανία ο Πολιτισμός παραμένει ζωντανός;

Πακέτο μέτρων «έκτακτης βοήθειας» στις παραστατικές τέχνες, τη μουσική, τον κινηματογράφο, το βιβλίο, τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού και τις πολιτιστικές εταιρίες ύψους 76,4 εκ. ευρώ ενέκρινε χθες, 5 Μαΐου, η Ισπανική Βουλή.

author-image Αγγελική Βασιλάκου

Η Ισπανία, μια χώρα που δοκιμάστηκε πολύ σκληρά από την πανδημία και μετρά χιλιάδες θανάτους, κάνει πράξη το αίτημα #SupportAtrWorkers και ανακοινώνει ένα 2ο πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης για τους ανθρώπους που εργάζονται στον πολιτισμό!

Το φωτεινό παράδειγμα της Ισπανίας

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στην Ισπανία το μεγαλύτερο ποσοστό των προγραμματισμένων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων έχουν ακυρωθεί. Ωστόσο μετά από 7 υπουργικά συμβούλια αλλά και ισχυρές πιέσεις των εργαζομένων και των εταιρειών στον χώρο του πολιτισμού, έρχεται το δεύτερο χρονικά, αλλά το πρώτο ουσιαστικά κονδύλι –ύψους 76,4 εκατομμυρίων ευρώ-, που «εγγυάται ότι ο Πολιτισμός θα επιβιώσει!». Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Χοσέ Μανουέλ Ροντρίγεθ Ουρίμπες δηλωσε ότι θεωρεί το ποσό αυτό «δίκαιο» και «απαραίτητο» γιατί «θωρακίζει έναν ζωτικό τομέα της χώρας, τον Πολιτισμό!»

Τα πρόσθετα μέτρα, που προωθήθηκαν στην Ισπανία με Βασιλικό Διάταγμα και εγκρίθηκαν χθες στη Βουλή, κρίθηκαν αναγκαία καθώς το πρώτο πακέτο ενίσχυσης του πολιτισμού στις αρχές του Μάρτη, «αποδείχθηκε ανεπαρκές εφόσον δεν διασφάλιζε την αναγκαία πρόσβαση σε χρηματοδότηση και την απαραίτητη ρευστότητα.»

Το πιο δραστικό μέσο και με την έννοια του κατεπείγοντας μέτρο του διατάγματος αφορά τη ρευστότητα, καθώς οι Τράπεζες αρνούνταν να δώσουν δάνεια ακόμη και με κρατική εγγύηση 70% (programa ICO), θεωρώντας τον τομέα του πολιτισμού «αβέβαιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο δράσης για τον πολιτισμό;12.09.2018

Ας δούμε όμως τα μέτρα αναλυτικά:
  • 16,25 εκ. ευρώ για δανειοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Και 3,75 εκ. επιπλέον για τρέχοντα έξοδα και χρέη. Σύνολο 20 εκ., ώστε να απελευθερωθούν τα 750 εκ. ευρώ του προγράμματος ICO, για άμεση ρευστότητα στον τομέα των οπτικοακουστικών & παραστατικών τεχνών, της μουσικής βιομηχανίας, του βιβλίου, των εικαστικών τεχνών.
  • Κάθε τομέας δικαιούται τουλάχιστον 40 εκ. ευρώ από το δάνειο του κρατικού χρήματος με επιτόκιο 1,5%.
  • Αυτή η ένεση ρευστότητας θα βοηθήσει στην εξυπηρέτηση ενοικίων και προμηθευτών, σε μια χρονική στιγμή που οι οφειλέτες έχουν μηδενικά έσοδα.
  • Οι παραστατικές τέχνες (θέατρο, χορός) και ο τομέας της μουσικής ενισχύεται με 28,2 εκ. ευρώ ενώ γίνεται προσπάθεια να μειωθεί το ΦΠΑ εισιτηρίων και, παρότι ο πελάτης έχει τον τελευταίο λόγο, καταβάλλεται προσπάθεια να μην επιβαρυνθεί κι άλλο ο κλάδος από επιστροφές προπωλημένων εισιτηρίων.
  • Ως προς τον οπτικοακουστικό τομέα δεν θα δοθούν άμεσα ποσά. Προκαταβάλλεται όμως το 50% των κρατικών ενισχύσεων στους παραγωγούς, παρατείνεται το όριο φορολογικών και οικονομικών υποχρεώσεων, ενώ δίνονται επιπλέον φορολογικά κίνητρα ύψους 30% στο πρώτο εκ. ευρώ για την παραγωγή ταινιών εντός της χώρας και εκτός. Τέλος, ως τις 31 Αυγούστου θεωρείται εμπορική δραστηριότητα καθώς είδους streaming σε οπτικοακουστικές πλατφόρμες ή τηλεοπτικά κανάλια.
  • Οι κινηματογραφικές αίθουσες ενισχύονται με 13,2 εκ. ευρώ, από 8.000 ευρώ οι μικρές και από 32.000 οι αίθουσες με πάνω από οκτώ οθόνες προβολής.
  • Τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία (3.500 τον αριθμό) επιδοτούνται με 5 εκ. ευρώ.
  • Τέλος, όλοι οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού με 20-54 μέρες εργασίας δικαιούνται 4μηνη αποζημίωση ενώ από 55 ημερομίσθια και πάνω, η βοήθεια θα είναι εξάμηνη.

Με πληροφορίες από την EL PAIS

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Ο άντρας μου: Η σκηνική εκδοχή των διηγημάτων της Rumena Bužarovska από τη Μαρία Μαγκανάρη στο WOW Athens 2026
Θεατρικά Νέα
Sidi Larbi Cherkaoui: Ο διάσημος χορογράφος που φέρνει στην Αθήνα το “Ihsane”
Βιβλία
Θέατρο του Νέου Κόσμου: 4 κορυφαία θεατρικά έργα της φετινής σεζόν από τη σκηνή στη βιβλιοθήκη μας
Θεατρικά Νέα
Αγγέλων Βήμα: Τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με ένα τριήμερο θεάτρου και εικαστικών
Θεατρικά Νέα
210 καλλιτέχνες ενώνουν τη φωνή τους κατά του σχεδίου νόμου περί Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών
Εκδηλώσεις
Προθάλαμος Δ’: Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το Εθνικό συζητά για τις όψεις της συμβολικής βίας
Δραστηριότητες
Από Μάρτη… Άνοιξη στη Βαμβακού: Ένας μήνας με δράσεις για όλους στην καρδιά του Πάρνωνα
Θεατρικά Νέα
Stages of Resistance: Ίδρυμα Θεοχαράκη και Θέατρο Μαβίλη φέρνουν στην Αθήνα τρεις διεθνείς παραγωγές
Θεατρικά Νέα
Τζένη Τζένη: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παραγωγή
Θεατρικά Νέα
5 χρόνια GNO TV: Η ψηφιακή πλατφόρμα της Λυρικής γιορτάζει και προσφέρει δωρεάν περιεχόμενο
Θεατρικά Νέα
Μήδεια Έξοδος ΙΙΙ: Η μουσική σύνθεση του Γιώργου Κουμεντάκη στην Εθνική Γλυπτοθήκη
Εκδηλώσεις
Hopeart: Ανοιχτό κάλεσμα για δωρεάν εκπαίδευση καλλιτεχνών βασισμένη στη μεθοδολογία MPAS