Ένα νέο μυθιστόρημα της Σιμόν ντε Μποβουάρ, που δεν είχε δημοσιευθεί ποτέ μέχρι σήμερα, θα εκδοθεί στο τέλος του επόμενου χρόνου!

Γραμμένο το 1954, πέντε χρόνια μετά το συγκλονιστικό φεμινιστικό μανιφέστο “Δεύτερο Φύλο,” οι “Αχώριστες” (Les Inséparables) αφορά την ιστορία δύο κοριτσιών που σχηματίζουν μία παθιασμένη φιλία και επαναστατούν ενάντια στους κανόνες της τότε κοινωνίας. Πρόκειται για την παιδική φιλία της Σιμόν ντε Μποβουάρ με την Elisabeth “Zaza” Lacoin, η οποία όμως είχε θεωρηθεί πολύ “προσωπική” για να δημοσιευθεί όσο ζόυσε η διάσημη συγγραφέας και φιλόσοφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣιμόν ντε Μποβουάρ: Φιλόσοφος, αγωνίστρια, γυναίκα12.09.2018

Σύμφωνα με την Vintage, τον εκδοτικό οίκο που θα εκδώσει το βιβλίο στο τέλος του 2021, περιγράφει το βιβλίο ως “τη φιλία μεταξύ δύο νέων κοριτσιών που παλεύουν ενάντια στις συμβατικές ιδέες του πώς πρέπει να είναι μια γυναίκα στην αρχή του 20ου αιώνα στο Παρίσι: αγνή, ευσεβής, υπάκουη, και αναγκασμένη από μικρή ηλικία να παραμερίσει τα ενδιαφέροντα και τα πάθη της.”

Η πραγματική ιστορία πίσω από το μυθιστόρημα

Η Ζάζα Λακουάν και η Σιμόν ντε Μποβουάρ, 1925

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ συνήθιζε να εκδίδει μυθιστορήματα, την ιστορία των οποίων αντλούσε από την προσωπική της ζωή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το βιβλίο “She Came to Stay”, που μιλούσε για την αντισυμβατική σχέση της με τον Ζαν-Πωλ Σαρτρ.

Έτσι και αυτό το βιβλίο βασίζεται σε πραγματική ιστορία και συγκεκριμένα την φιλία της με την Elisabeth “Zaza” Lacoin, με την οποία γνωρίστηκε στο σχολείο. “Η έντονη σχέση της Μποβουάρ με την Zaza την διαμόρφωσε με πολλούς τρόπους στην γυναίκα που τελικά έγινε. Ενώ, όμως, η Μποβουάρ ελευθερώθηκε, η Zaza ποτέ δεν τα κατάφερε.” ανέφερε ο εκδοτικός οίκος.

Η Zaza πέθανε από εγκεφαλίτιδα στην ηλικία των 21 χρόνων, μετά από μεγάλη διαμάχη με την οικογένεια της για την σχέση της με τον φιλόσοφο Maurice Merleau-Ponty, που είχε γνωρίσει μέσω της Μποβουάρ.

Σύμφωνα με τους εκδοτικούς οίκους της εποχής, το βιβλίο ήταν πολύ “προσωπικό” για να εκδοθεί τότε. Πρόσφατα, όμως, ανακαλύφηκε από την κόρη της Σιμόν ντε Μποβουάρ, Σιλβύ Λε Μπον-ντε Μποβουάρ, που έγραψε και τον πρόλογο.  Μιλώντας στην New York Times, η Le Bon-de Beauvoir, είπε “Όταν το έγραψε το 1954, είχε ήδη τελειοποιήσει την τέχνη της ως συγγραφέας. Είχε πετάξει κάποια έργα της με τα οποία δεν ήταν ευχαριστημένη. Αυτό όμως δεν το πέταξε. Για τα γραπτά της μου είχε πει να κάνω ότι εγώ θεωρώ σωστό.”

Το βιβλίο Les Inséparables θα δημοσιευθεί φέτος τον Οκτώβριο στη Γαλλία. Στην Αγγλία θα εκδοθεί στο τέλος του 2021.