MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
15
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστροφή στην κανονικότητα: Αυτές είναι οι ημερομηνίες σταδιακής άρσης των μέτρων

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Τις ημερομηνίες σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 28/4, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το διάγγελμά του.

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Η πορεία προς την άρση των μέτρων

Το κυβερνητικό σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοινώθηκε μόλις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες των νέων ρυθμίσεων που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Το σχέδιο για την σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα θα αρχίσει να υλοποιείται σε επιμέρους στάδια, διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Σημαντικό είναι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων να απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να μπορεί να αξιολογείται παράλληλα η εξέλιξη της πανδημίας!

Συγκεκριμένα οι ημερομηνίες – «κλειδιά»:
  • Από τη Δευτέρα 4/5 καταργούνται η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS μετακίνησης. Ωστόσο, εξακολουθούμε να περιορίζουμε τις εξόδους από το σπίτι χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
  • Θα εξακολουθούν να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας.
  • Από τη Δευτέρα 4/5 η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.
  • Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ, καταστήματα αθλητικών ειδών και κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού.
  • Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου.
  • Τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
  • Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες.
  • Όσον αφορά στην εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες.
  • Δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά. Ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου.
  • Την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης.
  • Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης.
  • Μέσα στον Ιούνιο και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. 
  • Μέσα στο καλοκαίρι δεν θα επιτρέπονται οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές.

«Το πρόγραμμα της επόμενης φάσης είναι απόλυτα μελετημένο. Θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο, από ένα μεικτό Παρατηρητήριο Κυβέρνησης, Υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως τώρα στη δεύτερη φάση του σχεδίου το σύνθημα θα είναι «Μένουμε ασφαλείς» και σε πρώτο πλάνο θα μπει η ατομική μας πειθαρχία και υπευθυνότητα!

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Τι Νέα;
Σχετικά Θέματα
Cine News
WIPE Berlin: Το διεθνές αντισυμβατικό φεστιβάλ ερασιτεχνικού κινηματογράφου κάνει στάση στην Αθήνα
Μουσικά Νέα
«Καρδιά μου κράτα»: Η Πολυξένη Καράκογλου ερμηνεύει Ναταλία Γερμανού – Alex Sid
Εικαστικά
clinamen: Η viral εγκατάσταση του Céleste Boursier-Mougenot ταξιδεύει στην Αθήνα
Μουσικά Νέα
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ανοίγει τη νέα σεζόν στο Μέγαρο και τιμά το Έτος Μπετόβεν
Cine News
CineFIX: Η χειμερινή έκδοση "βλέπει" ντοκιμαντέρ - Το πρόγραμμα των πρώτων προβολών
Cine News
Emmy 2026: Ποιες σειρές αναδείχθηκαν οι καλύτερες της χρόνιας
Εκδηλώσεις
«Τα Σινεμά της Αθήνας και το μέλλον τους»: Μια καίρια συζήτηση στον Κινηματογράφο Στέλλα
Cine News
DISFF49: Ολόκληρη η ζωή χωράει σε μια μικρού μήκους ταινία
Επίκαιρα
Άλλη μια “πρωτιά” για την Ελλάδα: Πρώτη στο εργασιακό στρες – Σχεδόν 1 στους 2 εργαζομένους σε πίεση
Cine News
Θα μιλάμε για τον Robert Pattinson του 2026 για πολύ καιρό ακόμα
Μουσικά Νέα
Chico Pinheiro: Ο κιθαρίστας που φέρνει τη σύγχρονη βραζιλιάνικη jazz στο Half Note
Cine News
ANIMASYROS 2026: Οι ταινίες, τα αφιερώματα και τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν