MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

«Μπαλάντα του Γέρου Ναυτικού»: Ο Iggy Pop & άλλοι καλλιτέχνες διαβάζουν…online το διάσημο ποίημα

Διάσημοι καλλιτέχνες διαβάζουν online, την «Μπαλάντα του Γέρου Ναυτικού», το πιο διάσημο ποίημα του Σάμιουελ Τέιλορ Κόλριτζ.

Monopoli Team

Η «Μπαλάντα του Γέρου Ναυτικού» είναι ένα από τα σημαντικότερα ποιήματα της αγγλικής λογοτεχνίας. Δημοσιεύτηκε αρχικά το 1798. Κι όμως, φαίνεται να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο Σάμιουελ Τέιλορ Κόλριτζ κατόρθωσε μέσα απ’ αυτό να συλλάβει και να εκφράσει την πικρή ιστορία της ζωής ενός καταραμένου ναυτικού που περιπλανιέται μέσα σε ένα κενό χώρο, προσπαθώντας να δώσει νόημα στην θέση του μέσα σ’ αυτό, πιστεύοντας στην ανακάλυψη της υπερβατικής αλήθειας και στη λύτρωση.

«Μόνοι, μόνοι, όλοι, όλοι μόνοι». Ένας από τους στίχους του ποιήματος, όπου η μοναξιά και απομόνωση του Ναυτικού, μας θυμίζει την  καραντίνα στην οποία βρισκόμαστε όλοι.

«Η Μεγάλη Ανάγνωση του Γέρου Ναυτικού»

Το ποίημα του 18ου αιώνα, παίρνει σάρκα και οστά, σε μορφή καθημερινής online ανάγνωσης, από διάσημους ηθοποιούς και τραγουδιστές, όπως η Marianne Faithfull, ο Iggy Pop, ο Jeremy Irons και η Tilda Swinton.

Jeremy Irons

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ίδρυμα Τεχνών του Πανεπιστημίου Plymouth του Ηνωμένου Βασιλείου, και ξεκίνησε να εφαρμόζεται το Σάββατο 18 Απριλίου. Το ποίημα των 150 στίχων χωρίστηκε σε 40 κομμάτια, με τον κάθε καλλιτέχνη να διαβάζει 3-4 στίχους, το οποίο  ηχογραφείται και ανεβαίνει στο διαδίκτυο, καθημερινά και δωρεάν.

Το μήνυμα του ποιήματος

Το πρότζεκτ θα συνδυάζει την ανάγνωση με τα έργα διάσημων καλλιτεχνών, όπως η Marina Abramović και η Yinka Shonibare και θα εστιάζει στο «επείγον οικολογικό μήνυμα» που μεταδίδει, με σχετικές επιστημονικές έρευνες σε τομείς όπως η θαλάσσια επιστήμη και η ανάλυση του κλίματος. Μόλις ολοκληρωθεί το ποίημα, θα συνοδευτεί από ένα ηχητικό έργο του μουσικού Jay Auborn, με ηχογραφήσεις πεδίου από το Αλμπατρός και ήχους πάγου από την Ανταρκτική.

Tilda Swinton

Τι λέει ο συντονιστής Philip Hoare

Όπως δήλωσε ο συντονιστής της πρωτοβουλίας, Philip Hoare (συγγραφέας του Leviathan), η «Μεγάλη Ανάγνωση του Γέρου Ναυτικού», θα προσφέρει «ένα ολοκαίνουργιο ψηφιακό έργο τέχνης που θα βιώσετε στο σπίτι – σε ένα άγριο ταξίδι στον άγνωστο και υδατώδη κόσμο. Πρόκειται για το πρώτο σύγχρονο έργο λογοτεχνίας που ασχολείται με την ιδέα της απομόνωσης, με τον πιο έντονο και τρομακτικό, αλλά παράξενα αναζωογονητικό τρόπο. Η μοναξιά του ναυτικού είναι μέρος μας τώρα», δήλωσε ο Hoare.

Όσον αφορά την επιλογή των καλλιτεχνών, ο Hoare σχολίασε πως όλοι έχουν μια προσωπική σχέση με το συγκεκριμένο ποίημα. Ο Iggy Pop για παράδειγμα, «είναι ο σύγχρονος Γέρος Ναυτικός. Μοιάζει με κάποιον που βρίσκεται σε μια σχεδία στον Ειρηνικό για έξι μήνες. Και φέρνει τη δική του ιστορία – ας το παραδεχτούμε, είχε προβλήματα με ναρκωτικά, όπως άλλωστε και ο Κόλριτζ».

Iggy Pop

Τι λέει η δημιουργός Angela Cockayne

O Hoare συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με την καλλιτέχνιδα Angela Cockayne και την Sarah Chapman, διευθύντρια του Ιδρύματος  Τεχνών. Οι τρεις του είχαν δουλέψει μαζί το 2013, στην «Μεγάλη Ανάγνωση του Μόμπι Ντικ», με τον David Cameron και τον Stephen Fry, να αναλαμβάνουν την ανάγνωση.

«Παρόλο που γράφτηκε πριν από 200 χρόνια, ο Ναυτικός είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, προειδοποιώντας μας σχετικά με την κακοποίηση της φύσης και τον τρόπο με τον οποίο είμαστε όλοι αλληλένδετοι», δήλωσε η Cockayne. «Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, ένα ατέλειωτο ταξίδι απώλειας, θλίψης και τιμωρίας, αλλά και ελπίδας για τους ταραγμένους καιρούς μας», ανέφερε.

Για να ζήσετε την ακουστική και οπτική εμπειρία της «Μεγάλης Ανάγνωσης του Γέρου Ναυτικού», εντελώς δωρεάν, κάντε κλικ, εδώ.

Πηγή: Τhe Guardian

Περισσότερα από ShowBiz
VIMA_WEB3b