MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
24
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΜΟΥΣΕΙΑ

  Διαδικτυακή περιήγηση στη φημισμένη συλλογή του Μουσείου του Πράδο

  Μένουμε σπίτι και περιηγούμαστε ψηφιακά στην αριστουργηματική συλλογή του Μουσείου του Πράδο της Ισπανίας, με εκατοντάδες έργα των σπουδαιότερων εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής ζωγραφικής.

  Πράδο
  Monopoli Team

  Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ισπανίας, Πράδο, μας δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθούμε ψηφιακά στην εκπληκτική συλλογή του. Μια συλλογή απαράμιλλης καλλιτεχνικής αξίας, η οποία περιέχει έργα σπουδαίων δημιουργών της ισπανικής και ευρύτερης ευρωπαϊκής ζωγραφικής.

  Οι Ισπανοί ζωγράφοι

  Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1818 και στεγάζει μεγάλο μέρος της βασιλικής συλλογής των Αψβούργων και Βουρβόνων Ισπανών Βασιλιάδων. Μέσα από την ιστοσελίδα του μπορείτε να έρθετε σε επαφή με αριστουργήματα της ισπανικής ζωγραφικής. Τα φημισμένα βασιλικά πορτραίτα του «πρίγκιπα» του ισπανικού μπαρόκ, Diego Velazquez, με διασημότερο το «Las Meninas» («Οι Δεσποινίδες επί των τιμών»). Τα σπάνιας ομορφιάς έργα του Γκόγια, όπως η «Γυμνή Μάγια», «Η 3η Μαΐου, 1808: Η Εκτέλεση των Υπερασπιστών της Μαδρίτης» και οι 14 «Μαύροι Πίνακες». Και πολλά άλλα σπουδαία έργα σημαντικών Ισπανών ζωγράφων.

  Πράδο

  «Γυμνή Μάγια», Francisco de Goya y Lucientes, 1800.

  Ελ Γκρέκο

  Επιπλέον, θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τη συλλογή έργων του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου («El Greco»). Αριστουργήματα όπως  «Η Προσκύνηση των Ποιμένων», τελευταίο έργο του καλλιτέχνη, καθώς και «Ο Ιππότης με το Χέρι στο Στήθος» που αποτελεί την πιο γνωστή προσωπογραφία του.

  «Η προσκύνηση των Ποιμένων», Έλ Γκρέκο, 1612 – 1614

  Οι Ιταλικοί Πίνακες

  Επίσης, το Μουσείο του Πράδο διαθέτει μια από τις πλουσιότερες συλλογές ευρωπαϊκής ζωγραφικής. Στους χώρους του εκτίθενται έργα των τριών κυριότερων μορφών της βενετσιάνικης τέχνης. Ανάμεσά σε αυτά ξεχωρίζει το εμβληματικό πορτέτο «Ο Κάρολος Ε΄στο Μίλμπεργκ» του Τιτσιάνο, το οποίο αποτέλεσε για αιώνες πρότυπο επετειακών προσωπογραφιών εφίππων. Ο «Νιπτήρ», από τη μεγάλη σειρά πινάκων του Τιντορέτο για τη Σκουόλα ντι Σαν Ρόκο, με σκηνές από τον βίο του Ιησού και της Παναγίας. Και η «Αφροδίτη και Άδωνις» του Πάολο Βερονέζε, ενός από τους σπουδαιότερους διακοσμητικούς ζωγράφους, φημισμένος για τις παγανιστικές σκηνές του.

  Άλλοι εμβληματικοί Ιταλοί ζωγράφοι, των οποίων έργα μπορείτε να ανακαλύψετε ψηφιακά, είναι οι Φρα Αντζέλικο, Ραφαήλ, Μποτιτσέλι, Μαντένια, Καραβάτζιο, Μπελίνι και Τιέπολο.

  Πράδο

  «Ο Κάρολος ο Ε’ στο Μίλμπεργκ», Τιτσιάνο, 1548

  Οι Κάτω Χώρες

  Από τη συλλογή δεν λείπουν οι πίνακες σπουδαίων Φλαμανδών και Ολλανδών καλλιτεχνών. «Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων» του Ιερώνυμου Μπος, «Οι Τρεις Χάριτες» του Ρούμπενς, ένας ύμνος στον γυναικείο αισθησιασμό και η «Αρτεμισία ή Σοφονίσβη του Ρέμπραντ. Επιπλέον, πολλά άλλα αριστουργήματα, καλλιτεχνών όπως ο Βαν Ντάικ και ο Πίτερ Μπρέγκελ ο Πρεσβύτερος, βρίσκονται ένα κλικ μακριά σας.

  «Οι Τρεις Χάριτες» Πέτερ Πωλ Ρούμπενς, 1636-1638

  Η Γερμανική Συλλογή

  Τέλος, μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στην μικρή, αλλά πολύτιμη γερμανική συλλογή του Πράδο. Οι πιο αξιοσημείωτοι πίνακες αυτής της κατηγορίας είναι η «Αυτοπροσωπογραφία» και το δίπτυχο «Αδάμ και Εύα» του Γερμανού αναγεννησιακού καλλιτέχνη Άλμπρεχτ Ντύρερ.

  Πράδο

  «Αδάμ και Εύα», Άλμπρεχτ Ντύρερ, 1507

  Περισσότερα από Εικαστικά
  VIMA_WEB3b