MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
13
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΈΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Σε ηλικία 98 ετών και λόγω καρδιακής ανεπάρκειας έφυγε από τη ζωή ο αντιστασιακός και ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος.

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ο μεγάλος αγωνιστής και εμβληματική μορφή της Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή.

Ο σπουδαίος αγωνιστής πάλευε με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» στις 18 Μαρτίου και λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του είχε κριθεί απαραίτητη η εισαγωγή του. Τον Νοέμβριο είχε εισαχθεί στο ΝΙΜΤΣ (Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού), ενώ τέλη Δεκεμβρίου, είχε μεταφερθεί και πάλι στο ΝΙΜΤΣ, λόγω δύσπνοιας και πόνου στο στήθος.

Λίγα λόγια για τον σπουδαίο αγωνιστή της Αντίστασης

O Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Νάξο, στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 και στη συνέχεια μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών. Όταν ήταν ακόμη μαθητής γυμνασίου δημιούργησε αντιφασιστική ομάδα κατά της δικτατορίας του Μεταξά. Όταν ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος στις 28 Οκτωβρίου 1940 ζήτησε να καταταχτεί ως εθελοντής, κάτι που δεν έγινε δεκτό λόγω της νεαρής ηλικίας του.

Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ “Ο τελευταίος παρτιζάνος” του Ανδρέα Χατζηπατέρα, αφιερωμένο στον Μανώλη Γλέζο

Έγινε διάσημος, φέρνοντας συγκίνηση σε εκατομμύρια Έλληνες, όταν μαζί με τον Λάκη Σάντα πραγματοποίησαν μία εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης. Συνελήφθη και βασανίστηκε. Σε ηλικία μόλις 19 ετών είχε αφήσει ήδη ιστορία.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης στον Ριζοσπάστη, μέχρι το 1947 που απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του. Το 1948 άρχισαν και πάλι οι συλλήψεις για τις ιδεολογικές του πεποιθήσιες, με αποκορύφωμα την καταδίκη του σε θάνατο. Λόγω διεθνούς κατακραυγής γλίτωσε τρεις φορές τον θάνατο, μέχρι την οριστική του απαλλαγή με γενική αμνηστία του 1971.

Το 1962 βραβεύτηκε από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Ο Σαρλ ντε Γκωλ, την περίοδο των πρώτων δικαστικών του περιπετειών, τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα Bουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ). Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Στις 17 Ιουνίου 2015,  υπέβαλε την παραίτησή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει με την παρέλευση ενός χρόνου θητείας.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Τι Νέα;
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Stop Scrolling: Μέχρι να χωράμε όλ@
Cine News
Οι Άγριες Μέρες Μας ή Ρωμαίος και Ιουλιέτα; Όσα αξίζει να δεις στην TV αυτό το Σαββατοκύριακο
Επίκαιρα
Η Κατερίνα Μισιχρόνη είναι η νέα Πρωθιέρεια των τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας
Θεατρικά Νέα
Τα «Ηλιοβασιλέματα» του Μανώλη Χιώτη αλλιώς: Το ανατρεπτικό μπλουζ της παράστασης «Manolis»
Επίκαιρα
#StayAwake: Το μήνυμα της Στέγης για το φετινό Athens Pride
Δραστηριότητες
Μουσείο Βορρέ: Ιστορίες, παιχνίδι και τέχνη στο πιο δημιουργικό Summer Camp για παιδιά 6-11 ετών
Εικαστικά
Ντέιβιντ Χόκνεϊ: Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Βρετανός ζωγράφος
Εκδηλώσεις
«Άδειος Χώρος»: Το 2ο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών και Ομάδων διευρύνει τον θεατρικό του χάρτη στην Κυψέλη
Cine News
ERTFLIX: Γιορτάζει την Ημέρα του Πατέρα με ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα
Εκδηλώσεις
Athens Pride 2026: Το Σύνταγμα γεμίζει με μουσική και υπερηφάνεια – Το πρόγραμμα της κεντρικής ημέρας
Μουσικά Νέα
MuSifanto 2026: Το 11ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής φέρνει “μουσική για όλους” στη Σίφνο
Cine News
Το ντοκιμαντέρ του Uli M Schueppel για τους Einsturzende Neubauten στο σινεμά