MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
29
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΈΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Σε ηλικία 98 ετών και λόγω καρδιακής ανεπάρκειας έφυγε από τη ζωή ο αντιστασιακός και ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος.

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ο μεγάλος αγωνιστής και εμβληματική μορφή της Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή.

Ο σπουδαίος αγωνιστής πάλευε με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» στις 18 Μαρτίου και λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του είχε κριθεί απαραίτητη η εισαγωγή του. Τον Νοέμβριο είχε εισαχθεί στο ΝΙΜΤΣ (Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού), ενώ τέλη Δεκεμβρίου, είχε μεταφερθεί και πάλι στο ΝΙΜΤΣ, λόγω δύσπνοιας και πόνου στο στήθος.

Λίγα λόγια για τον σπουδαίο αγωνιστή της Αντίστασης

O Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Νάξο, στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 και στη συνέχεια μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών. Όταν ήταν ακόμη μαθητής γυμνασίου δημιούργησε αντιφασιστική ομάδα κατά της δικτατορίας του Μεταξά. Όταν ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος στις 28 Οκτωβρίου 1940 ζήτησε να καταταχτεί ως εθελοντής, κάτι που δεν έγινε δεκτό λόγω της νεαρής ηλικίας του.

Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ “Ο τελευταίος παρτιζάνος” του Ανδρέα Χατζηπατέρα, αφιερωμένο στον Μανώλη Γλέζο

Έγινε διάσημος, φέρνοντας συγκίνηση σε εκατομμύρια Έλληνες, όταν μαζί με τον Λάκη Σάντα πραγματοποίησαν μία εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης. Συνελήφθη και βασανίστηκε. Σε ηλικία μόλις 19 ετών είχε αφήσει ήδη ιστορία.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης στον Ριζοσπάστη, μέχρι το 1947 που απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του. Το 1948 άρχισαν και πάλι οι συλλήψεις για τις ιδεολογικές του πεποιθήσιες, με αποκορύφωμα την καταδίκη του σε θάνατο. Λόγω διεθνούς κατακραυγής γλίτωσε τρεις φορές τον θάνατο, μέχρι την οριστική του απαλλαγή με γενική αμνηστία του 1971.

Το 1962 βραβεύτηκε από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Ο Σαρλ ντε Γκωλ, την περίοδο των πρώτων δικαστικών του περιπετειών, τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα Bουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ). Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Στις 17 Ιουνίου 2015,  υπέβαλε την παραίτησή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει με την παρέλευση ενός χρόνου θητείας.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Τι Νέα;
Σχετικά Θέματα
Cine News
Νύχτες Πρεμιέρας και Release Athens ενώνουν σινεμά και μουσική: Μια ξεχωριστή προβολή του «Pink Narcissus» με Κωνσταντίνο Βήτα
Θεατρικά Νέα
Ρόσμερσχολμ: Πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά
Μουσικά Νέα
Leon of Athens x Katerine Duska: Η «Δευτέρα» που θέλει να μάς κάνει να ξεφύγουμε
Μουσικά Νέα
12ο Tinos World Music Festival: Οι φωνές του κόσμου επιστρέφουν στην Τήνο
Cine News
East of Eden: Το αριστούργημα του Στάινμπεκ γίνεται σειρά εποχής στο Netflix – και ανυπομονούμε να το δούμε
Art & Culture
Clinamen στην Onassis Mandra: Όταν οι νότες γεννιούνται από μπολ που επιπλέουν
Εικαστικά
Το ΕΜΣΤ κερδίζει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων 2026
Cine News
Το American Horror Story επέστρεψε με all-star reunion και ξέρουμε τι θα δεις αυτό το ΣΚ
Εκδηλώσεις
Red Jasper Cabaret Theatre: Νέα σεζόν με ανανεωμένο ρεπερτόριο για την εναλλακτική σκηνή της πόλης
Βιβλία
Εθνική Βιβλιοθήκη: Ανοίγει τους θησαυρούς της στους μαθητές με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα
Μουσικά Νέα
Η Μικρά Ασία του Μίκη Θεοδωράκη: Αναβάλλεται η συναυλία στο Θέατρο Πέτρας
Σεμινάρια / Διαλέξεις
Supergreeks: Η Katherine E. Fleming στην Αθήνα για μια διάλεξη με θέμα τους Έλληνες Εβραίους της Μεσογείου