MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
03
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΈΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος

Σε ηλικία 98 ετών και λόγω καρδιακής ανεπάρκειας έφυγε από τη ζωή ο αντιστασιακός και ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος.

Monopoli Team

Ο μεγάλος αγωνιστής και εμβληματική μορφή της Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή.

Ο σπουδαίος αγωνιστής πάλευε με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» στις 18 Μαρτίου και λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του είχε κριθεί απαραίτητη η εισαγωγή του. Τον Νοέμβριο είχε εισαχθεί στο ΝΙΜΤΣ (Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού), ενώ τέλη Δεκεμβρίου, είχε μεταφερθεί και πάλι στο ΝΙΜΤΣ, λόγω δύσπνοιας και πόνου στο στήθος.

Λίγα λόγια για τον σπουδαίο αγωνιστή της Αντίστασης

O Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Νάξο, στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 και στη συνέχεια μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών. Όταν ήταν ακόμη μαθητής γυμνασίου δημιούργησε αντιφασιστική ομάδα κατά της δικτατορίας του Μεταξά. Όταν ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος στις 28 Οκτωβρίου 1940 ζήτησε να καταταχτεί ως εθελοντής, κάτι που δεν έγινε δεκτό λόγω της νεαρής ηλικίας του.

Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ “Ο τελευταίος παρτιζάνος” του Ανδρέα Χατζηπατέρα, αφιερωμένο στον Μανώλη Γλέζο

Έγινε διάσημος, φέρνοντας συγκίνηση σε εκατομμύρια Έλληνες, όταν μαζί με τον Λάκη Σάντα πραγματοποίησαν μία εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης. Συνελήφθη και βασανίστηκε. Σε ηλικία μόλις 19 ετών είχε αφήσει ήδη ιστορία.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης στον Ριζοσπάστη, μέχρι το 1947 που απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του. Το 1948 άρχισαν και πάλι οι συλλήψεις για τις ιδεολογικές του πεποιθήσιες, με αποκορύφωμα την καταδίκη του σε θάνατο. Λόγω διεθνούς κατακραυγής γλίτωσε τρεις φορές τον θάνατο, μέχρι την οριστική του απαλλαγή με γενική αμνηστία του 1971.

Το 1962 βραβεύτηκε από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Ο Σαρλ ντε Γκωλ, την περίοδο των πρώτων δικαστικών του περιπετειών, τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα Bουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ). Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Στις 17 Ιουνίου 2015,  υπέβαλε την παραίτησή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει με την παρέλευση ενός χρόνου θητείας.

Περισσότερα από Τι Νέα;
Σχετικά Θέματα
Cine News
Το τελευταίο νησί: Ποιοι πρωταγωνιστούν στη νέα σειρά της ΕΡΤ;
Επίκαιρα
Στα Grammys ακούστηκε δυνατά: «Κανείς δεν είναι παράνομος σε κλεμμένη γη»
Εκδηλώσεις
Σταθμός Ω: Η νέα παράσταση του Εθνικού ταξιδεύει ανά την Ελλάδα πριν την αθηναϊκή της πρεμιέρα
Cine News
«Ο Διάβολος φοράει Prada 2» – Το trailer του πολυαναμενόμενου sequel
ShowBiz
Grammy 2026: Οι εμφανίσεις που έκλεψαν την παράσταση στο κόκκινο χαλί
Εκδηλώσεις
Προθάλαμος Δ’ 5: Στάθης Καλύβας και Γιώργος Ζώης συζητούν στο Εθνικό για την έννοια της αλλαγής
Μουσικά Νέα
Οι Cure κέρδισαν το πρώτο τους Grammy – μετά από 50 χρόνια καριέρας
Μουσικά Νέα
Ο Bad Bunny έγραψε ιστορία στα Grammys και πέρασε το δικό του μήνυμα για την ICE
Μουσικά Νέα
Release Athens 2026: Οι Pet Shop Boys επιστρέφουν για ένα greatest hits show
Μουσικά Νέα
Βραβεία Grammy: Έσπασε ρεκόρ ο Kendrick Lamar, σάρωσε ο Bad Bunny – Τα highlights της βραδιάς
Μουσικά Νέα
Η Μαρίνα Σπανού στο Block33 στη Θεσσαλονίκη
Cine News
Ο μήνας μπαίνει με Poor Things – Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στην TV