MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Πέθανε ο συν-δημιουργός του «Asterix», Albert Uderzo

Ο Γάλλος εικονογράφος Albert Uderzo, συν-δημιουργός μαζί με τον René Goscinny της θρυλικής σειράς κόμικ «Αsterix», πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

Albert Uderzo
Monopoli Team

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειας του, ο 92χρονος εικονογράφος, Albert Uderzo, πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στο Νεγί, μετά από καρδιακή προσβολή, η οποία τονίζουν ότι δεν σχετίζεται με τον κορονοϊό.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Γεννημένος το 1927 στο Φίμ της Γαλλίας από Ιταλούς μετανάστες, ο Albert Uderzo επέδειξε από νεαρή ηλικία εξαιρετική ικανότητα στο σχέδιο. Με την απελευθέρωση της Γαλλίας το 1944, εργάζεται ως σκιτσογράφος για διάφορα περιοδικά και πρακτορεία ειδήσεων, όπως το Word Press/International Press όπου το 1951 θα γνωρίσει τον επίσης εικονογράφο και συγγραφέα René Goscinny, με τον οποίο, αργότερα, θα συνεργαστούν για τη δημιουργία της θρυλικής σειράς κόμικ «Αστερίξ».

Εδώ μαζί με τον συνεργάτη και φίλο του René Goscinny

Ο Αστερίξ

Το 1959, οι Uderzo και Goscinny θα ιδρύσουν το γαλλο – βελγικό περιοδικό «Pilote» από κοινού με τον François Clauteaux, ο οποίος τελεί χρέη αρχισυντάκτη. Οι δύο εικονογράφοι, στην αναζήτηση τους για έναν τυπικό Γάλλο ήρωα, καταλήγουν στη μορφή του Αστερίξ, ενός γενναίου Γαλάτη πολεμιστή, από ένα μικρό χωριό της ρωμαιοκρατούμενης Γαλατίας, το 50 π.χ. Έτσι, στις 29 Οκτωβρίου 1959, στη σελίδα 20 του πρώτου τεύχους του «Pilote», δημοσιεύεται το πρώτο κόμικ της σειράς, με τίτλο «Οι περιπέτειες του Αστερίξ του Γαλάτη», σημειώνοντας τεράστια επιτυχία και πουλώντας πάνω από 300.000 αντίτυπα.

Albert Uderzo

Το 1977, μετά τον θάνατο του φίλου του και αρχικού συγγραφέα της σειράς René Goscinny, ο Albert Uderzo ανέλαβε και τη συγγραφή του Αστερίξ έως το 2011, όταν και παρέδωσε τα ηνία σε έναν νεαρότερο καλλιτέχνη, ύστερα από συνολικά 52 χρόνια εικονογράφησης του δημοφιλούς ήρωα κόμικ.

Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη σειρά κόμικ έχει πουλήσει διεθνώς περισσότερα από 380 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από εκατό γλώσσες, ενώ έχει μεταφερθεί και στην μεγάλη οθόνη, σε μορφή κινουμένων σχεδίων και live action, με πιο γνωστή τη σειρά ταινιών με πρωταγωνιστή τον Gerard Depardieu, στον ρόλο του Οβελίξ.

Περισσότερα από Τι Νέα;
VIMA_WEB3b