MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
26
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Πέθανε ο συν-δημιουργός του «Asterix», Albert Uderzo

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ο Γάλλος εικονογράφος Albert Uderzo, συν-δημιουργός μαζί με τον René Goscinny της θρυλικής σειράς κόμικ «Αsterix», πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

Albert Uderzo
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειας του, ο 92χρονος εικονογράφος, Albert Uderzo, πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στο Νεγί, μετά από καρδιακή προσβολή, η οποία τονίζουν ότι δεν σχετίζεται με τον κορονοϊό.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Γεννημένος το 1927 στο Φίμ της Γαλλίας από Ιταλούς μετανάστες, ο Albert Uderzo επέδειξε από νεαρή ηλικία εξαιρετική ικανότητα στο σχέδιο. Με την απελευθέρωση της Γαλλίας το 1944, εργάζεται ως σκιτσογράφος για διάφορα περιοδικά και πρακτορεία ειδήσεων, όπως το Word Press/International Press όπου το 1951 θα γνωρίσει τον επίσης εικονογράφο και συγγραφέα René Goscinny, με τον οποίο, αργότερα, θα συνεργαστούν για τη δημιουργία της θρυλικής σειράς κόμικ «Αστερίξ».

Εδώ μαζί με τον συνεργάτη και φίλο του René Goscinny

Ο Αστερίξ

Το 1959, οι Uderzo και Goscinny θα ιδρύσουν το γαλλο – βελγικό περιοδικό «Pilote» από κοινού με τον François Clauteaux, ο οποίος τελεί χρέη αρχισυντάκτη. Οι δύο εικονογράφοι, στην αναζήτηση τους για έναν τυπικό Γάλλο ήρωα, καταλήγουν στη μορφή του Αστερίξ, ενός γενναίου Γαλάτη πολεμιστή, από ένα μικρό χωριό της ρωμαιοκρατούμενης Γαλατίας, το 50 π.χ. Έτσι, στις 29 Οκτωβρίου 1959, στη σελίδα 20 του πρώτου τεύχους του «Pilote», δημοσιεύεται το πρώτο κόμικ της σειράς, με τίτλο «Οι περιπέτειες του Αστερίξ του Γαλάτη», σημειώνοντας τεράστια επιτυχία και πουλώντας πάνω από 300.000 αντίτυπα.

Albert Uderzo

Το 1977, μετά τον θάνατο του φίλου του και αρχικού συγγραφέα της σειράς René Goscinny, ο Albert Uderzo ανέλαβε και τη συγγραφή του Αστερίξ έως το 2011, όταν και παρέδωσε τα ηνία σε έναν νεαρότερο καλλιτέχνη, ύστερα από συνολικά 52 χρόνια εικονογράφησης του δημοφιλούς ήρωα κόμικ.

Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη σειρά κόμικ έχει πουλήσει διεθνώς περισσότερα από 380 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από εκατό γλώσσες, ενώ έχει μεταφερθεί και στην μεγάλη οθόνη, σε μορφή κινουμένων σχεδίων και live action, με πιο γνωστή τη σειρά ταινιών με πρωταγωνιστή τον Gerard Depardieu, στον ρόλο του Οβελίξ.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Τι Νέα;
Σχετικά Θέματα
Cine News
Εθνικός Ελληνορώσων: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας του Γιώργου Τελτζίδη
Εικαστικά
Ο William Kentridge στο ΕΜΣΤ με περισσότερα από 100 έργα
Μουσικά Νέα
Από καρκίνο έφυγε από τη ζωή η Ντόλι Πάρτον – Η ανακοίνωση της οικογένειας
Μουσικά Νέα
Η Ντόλι Πάρτον έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών
Εικαστικά
Μουσείο Ακρόπολης: Μια τελευταία ευκαιρία να ανακαλύψεις την έκθεση «Έμπνευση. Αρχαία Ελληνική Τέχνη στην Ιταλία»
Μουσικά Νέα
Ο Δημήτρης Κόκοτας έφυγε από τη ζωή
Μουσικά Νέα
Το Ταξίδι στο Φως συνεχίζεται: Ο Σταύρος Ξαρχάκος ταξιδεύει τον Λυκαβηττό “σε σύμπαν ερωτικό”
Μουσικά Νέα
Το Φεστιβάλ Γλυφάδας συνεχίζεται: Δωρεάν συναυλίες, θέατρο, σινεμά και τον Σεπτέμβριο
Cine News
Spider-Man-Brand New Day: Έτοιμο να ξεπεράσει τον «Τιτανικό» στο παγκόσμιο box office
Μουσικά Νέα
Off The Hook Festival 2026: Τα μεγαλύτερα ονόματα της rap στο ΟΑΚΑ
Art & Culture
Από τη Φρίντα Κάλο στον Ντέιβιντ Χόκνεϊ: Μια εικαστική περιδιάβαση στο καλοκαιρινό Λονδίνο
Εικαστικά
Το φως μέσα στο μαύρο: Το «Σκοτεινό γυαλί» του Αλέξανδρου Καπετάνου στην Τήνο