MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μένουμε Σπίτι: Η καμπάνια για τον περιορισμό του κορονοϊού που έγινε viral

“Μένουμε Σπίτι”: Όταν οι ειδικοί, οι κυβερνήσεις, οι πολίτες, αλλά και οι celebrities ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διαδώσουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα.

Monopoli Team

Πείτε το περιορισμό των περιττών εξόδων, πείτε το οικειωθελή καραντίνα, το νόημα όμως παραμένει ένα: μένουμε σπίτι! Αυτό προτείνει η νέα καμπάνια του Υπουργείου Υγείας -αλλά και γιατροί σε όλο τον κόσμο, ώστε να μπει φρένο στη ταχύτατη εξάπλωση του κορονοϊού, που χαρακτηρίστηκε και επίσημα πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: “Μένουμε Σπίτι. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας, με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης, εάν δεν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα. Δίνουμε προτεραιότητα για την εξέταση στα νοσοκομεία στους συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα & σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας”.

Μένουμε Σπίτι: Αυτό είναι το επίσημο μήνυμα του Υπουργείου Υγείας

Γιατί να μείνουμε σπίτι;

Αυτή τη στιγμή στην γειτονική χώρα έχει επιβληθεί καραντίνα, ενώ οι θάνατοι από τον κορονοϊό ξεπερνούν πλεόν τους χίλιους. Η Ιταλία είχε την ατυχία να είναι από τις πρώτες χώρες που προσβλήθηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό από τον ιό, σε μία φάση που ο κόσμος δεν το είχε πάρει ακόμα σοβαρά. Έτσι, οι αρμόδιες αρχές άργησαν να λάβουν τα απαραίτητα αυστηρά μέτρα και ο ιός COVID-19 έχει εξαπλωθεί σε 15 χιλιάδες Ιταλούς μέχρι τώρα.

Δυστυχώς, δεν επρόκειτο για μια απλή εποχιακή γρίπη, αλλά για μία πανδημία, η οποία δεν είχε ξαναεμφανιστεί σε ανθρώπινο οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τα αντισώματα αλλά ούτε και τα φάρμακα/εμβόλια για την αντιμετώπιση του. Αυτό σημαίνει ότι για τις ευπαθείς ομάδες (οι ηλικιωμένοι, αλλά και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα) ο COVID-19 μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Για τους υπόλοιπους, τα συμπτώματα θα είναι αυτά μιας ήπιας γρίπης, πολλοί δεν συνειδητοποιούν καν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Παρ’ όλ’ αυτά, έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τους ευάλωτους συνανθρώπους μας, των οποίων η ζωή θα απειληθεί από τον ιό. Τα βήματα και τα μέτρα που εφαρμόζουμε εμείς οι ίδιοι τώρα θα καθορίσουν πόσες ζωές θα χαθούν. Για πολλούς, λοιπόν, η απάντηση είναι μία, πρέπει να μείνουμε στο σπίτι, για να ελαττωθεί η ταχύτατη εξάπλωση του κορονοϊού.

Τι λένε οι ειδικοί

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρότεινε αυτοπεριορισμό και τήρηση των υγειονομικών μέτρων που έχουν εξαγγελθεί σε κεντρικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: “Θα πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και ο πρωθυπουργός, χθες, στο διάγγελμά του είπε “μείνετε σπίτι σας”. Αυτό σημαίνει μην πάτε και για καφέ, όχι μην πάτε μόνο στη δουλειά και θεωρήσετε ότι είναι Κυριακή. Ο αυτοπεριορισμός όλων μας τις επόμενες ημέρες είναι πάρα πολύ σημαντικός,” προσθέτοντας ότι “θα πρέπει να αντιληφθούμε αυτή τη στιγμή ότι θα πρέπει να μειώσουμε τις κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες κάθε είδους ώστε να υπάρχει μια ανάσχεση στην εξάπλωση του ιού, ο οποίος εξαπλώνεται ταχύτατα και παντού πλέον”.

Με αυτή τη δήλωση φαίνεται να συμφωνούν και διεθνείς υγειονομικοί φορείς και ειδικοί, οι οποίοι τονίζουν τη σημασία της “ελάττωσης της στατιστικής καμπύλης” (flatten the curve), που δείχνει σε τι ταχύτητα μεταδίδεται ο ιός ανά τον κόσμο.

Για τον Carl Bergstrom, βιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η μόνη πραγματική ευκαιρία που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό είναι να “ισοπεδώσουμε” αυτή την καμπύλη, να μειώσουμε δηλαδή την ταχύτητα που εξαπλώνεται ο COVID-19. Αυτό φυσικά θα γίνει μόνο αν τηρήσουμε τα υγειονομικά μέτρα που προτείνει το Υπουργείο Υγείας και αν περιορίσουμε τις εξόδους μας.

Φυσικά, το να μείνουμε σπίτι δεν αποτελεί πανάκεια, δεν θα εξαλείψει τον ιό. Θα μειώσει, όμως, την ταχύτητα εξάπλωσης του. Αυτό από την μία θα προστατεύσει τις ευπαθείς ομάδες , ενώ θα δώσει μια απαραίτητη “ανάσα” στα πλημμυρισμένα από ασθενείς νοσοκομεία, ώστε να εξετάζουν και να θεραπεύουν πιο αποτελεσματικά τους νοσούντες.

Οι Έλληνες σελέμπριτις που “μένουν σπίτι”

Στο να γίνει viral η καμπάνια του Υπουργείου Υγείας συνέβαλαν φυσικά πολλοί αγαπημένοι μας διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, αλλά και δημοσιογράφοι, οι οποίοι “μένουν σπίτι” και μας προτείνουν να κάνουμε κι εμείς το ίδιο!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#Μένουμε_σπίτι και εμείς λοιπόν, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ωριμότητα αλλά και αισιοδοξία, τηρώντας πάντα τις οδηγίες πρόληψης και υγιεινής των επίσημων φορέων, ώστε να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας, τις ευπαθείς ομάδες και όλους όσους αγαπάμε ? #letsdothis #stayhome #WeAreInThisTogether

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sakis Rouvas (@sakisrouvas) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#μένουμε_σπίτι #stayhome

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maria Solomou (@mariasolomou_official) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Μένουμε σπίτι! Αυτές τις μέρες μένουμε υπεύθυνα σπίτι! #stayhome #μένουμε_σπίτι

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη EvgeniaDimitropoulou (@evgeniadimitropoulou) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#μένουμε_σπίτι #stayhome

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thodoris Atheridis (@atheridis_thodoris_official) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#μένουμε_σπίτι #stayhome

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Smaragda Karydi (@smaragda_karidi_official) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Το «Μένουμε Σπίτι» έχει διττό στόχο ? : αφ’ ενός να προστατεύσουμε την υγεία μας και την υγεία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αφετέρου να δώσουμε περιθώρια αντίδρασης στο σύστημα Υγείας. #menoumespiti #μένουμε_σπίτι ??? ? ??Η ατομική ευθύνη αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η πανδημία και σύντομα όλοι να επιστρέψουμε και πάλι υγιείς στα καθήκοντά μας και σε αυτά που αγαπάμε! ???✍??❤️ _______________________________________________ #basketball #euroleague #nba #novasports #dorapanteli #stayhome #μένουμεσπίτι #coronavirus #stayinghome #covid_19

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dora Panteli??? (@dora_panteli_) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην χώρα μας και όχι μόνο, για αυτό ας είμαστε υπεύθυνοι. Ο @apostolis_totsikas_official μας προτρέπει να μείνουμε σπίτι. Και καλά κάνει! Γιατί μόνο έτσι θα προστατεύσουμε τόσο εμάς όσο και τους γύρω μας. Ας μείνουμε σπίτι αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις. #μένουμε_σπίτι #μένουμεσπίτι #menoumespiti #StayHome #Covid19 #StopCoronavirus

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Apostolis.Totsikas.Official.FC (@apostolis.totsikas.official.fc) στις

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Με μία απλή πράξη -το να μείνουμε στο σπίτι όσο περισσότερο γίνεται, μπορούμε να συμβάλλουμε σε κάτι πολύ σημαντικό, να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Εξάλλου, η διαμονή στο σπίτι δεν είναι απαραίτητα κάτι το δυσάρεστο. Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις δραστηριότητες που προτείνουμε, ώστε να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας στο σπίτι.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b