MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα με δωρεάν εκδηλώσεις στο ΚΠΙΣΝ

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνει αποκριάτικες εκδηλώσεις, για μικρούς και μεγάλους, την Κυριακή 1 και τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020, με ελεύθερη είσοδο.

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα με δωρεάν εκδηλώσεις στο ΚΠΙΣΝ
Φωτογραφία: Nikos Karanikolas
Monopoli Team

Για μια ακόμη χρονιά, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) γιορτάζει την Αποκριά και την Καθαρά Δευτέρα με ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα.

Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Την Αποκριά Κυριακή 1 Μαρτίου ξεσηκωτικά κρουστά, απροσδόκητες μίξεις ήχων, ένα περιπετειώδες DJ set και μια συναυλία-εμπειρία από τους Burger Project θα κατακλύσουν με ρυθμό, χορό και εορταστική διάθεση το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι καταλαμβάνει απ’ άκρη σ’ άκρη το Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, καλωσορίζοντας τη Σαρακοστή με μουσική, χορό και, φυσικά, το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού.

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα με δωρεάν εκδηλώσεις στο ΚΠΙΣΝ

The Burger Broject

Οι εκδηλώσεις για την Αποκριά και τα Κούλουμα, καθώς και η πλειονότητα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ακολουθούν αναλυτικά οι εκδηλώσεις του εορταστικού διήμερου:

Κυριακή 1 Μαρτίου | Αποκριά στο ΚΠΙΣΝ

11.00-16.00, Ξέφωτο

The Burger Project

Η δραστήρια μουσική κολεκτίβα με το αστείρευτο χιούμορ ετοιμάζει μια μοναδική αποκριάτικη μουσική εμφάνιση με αναπάντεχες ανατροπές. Το συγκρότημα έκπληξη για μικρούς και μεγάλους έρχεται στο ΚΠΙΣΝ,  σε μια από τις σπάνιες συναυλίες του, για να μας θυμίσει παλιές, αγαπημένες επιτυχίες αλλά και χαρακτηριστικές διασκευές σε ένα live με μουσικά όργανα κάθε είδους που θα ξεσηκώσει τους επισκέπτες.

Μαράκες, σφυρίχτρες, κιθάρες και βιολιά μπλέκονται δημιουργικά και με χιούμορ και μας υπόσχονται ένα αξέχαστο live στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ.

Συντελεστές:
Χ – King, κιθάρα, φωνή
Professor Cosmic, πλήκτρα, φωνή
To Soma, μπάσο, φωνή
Barbie G., ντραμς
Special guest: Valentino, βιολί

DJ Espeekay

DJ Espeekay

Ένας από τους πιο ανήσυχους και δημιουργικούς DJ, ο Espeekay -κατά κόσμον Νίκος Μπαρπάκης– έρχεται στο ΚΠΙΣΝ για να μας παρασύρει σε ένα απρόβλεπτο DJ set με δυναμικούς ήχους και πολύ χορό. Οι μουσικές των πόλεων, οι ρυθμοί των χαμένων πατρίδων, αλλά και τα οικουμενικά ακούσματα συνδυάζονται δημιουργικά από τον Espeekay σε ένα ψηφιδωτό αναφορών που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Με αυτό το ιδιότυπο μείγμα ήχων στις αποσκευές του, ο Espeekay, που ηλεκτρίζει street parties και φεστιβάλ εδώ και είκοσι χρόνια, έρχεται στην αποκριάτικη γιορτή του ΚΠΙΣΝ για μια πρωτότυπη, χορευτική ξενάγηση σε ξεσηκωτικά μουσικά τοπία.

Bloco Swingueira

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι Bloco Swingueira, γνωστοί για την πολυπολιτισμική μουσική τους, φέρνουν την εκρηκτική τους ενέργεια στο ΚΠΙΣΝ και υπόσχονται να παρασύρουν και φέτος σε ξέφρενους ρυθμούς όσους βρεθούν στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Οι Bloco Swingueira πρωτοσυστήθηκαν στο κοινό το 2014 και έκτοτε οι εμφανίσεις τους θυμίζουν έντονα το βραζιλιάνικο Καρναβάλι. Το πληθωρικό σχήμα κρουστών προσεγγίζει με μοναδικό οπτικοακουστικό τρόπο τις ρυθμικές δομές της samba reggae, συνδυάζοντας ζωηρές χορογραφίες με νοτιοαμερικάνικους ήχους. Με περισσότερες από τριάντα εμφανίσεις σε φεστιβάλ και συναυλίες, οι Bloco Swingueira  προσκαλούν τους επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ να τους ακολουθήσουν σε μια ρυθμική αποκριάτικη παρέλαση μέσα στο Πάρκο.

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα με δωρεάν εκδηλώσεις στο ΚΠΙΣΝ

Φωτογραφία: Nikos Karanikolas/ SNFCC

11.00-12.30, σημείο εκκίνησης: Αγορά

Bubble Parade

Μια διαδραστική παρέλαση με χιλιάδες σαπουνόφουσκες.

Στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ θα απλωθεί ένα μαγικό, αιωρούμενο τοπίο από σαπουνόφουσκες. Ισορροπώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στο εφήμερο και το άχρονο, η ομάδα La Petite Marguerite προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να περιπλανηθούν σ’ έναν κόσμο ονείρου και παραμυθιού και να πειραματιστούν με τα υλικά του.

11.30-16.30, Πευκώνας

Face Painting

Πολύχρωμα αποκριάτικα σχέδια ζωγραφίζονται στα πρόσωπα των παιδιών, μέσα από τις δημιουργικές πινελιές της ομάδας Moutzoures.

Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου | Κούλουμα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

12.00-15.00, Ξέφωτο

«Δώστε του χορού κι ας πάει…»

Την Καθαρά Δευτέρα  στο ΚΠΙΣΝ παρουσιάζεται ένα πανόραμα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής υπό την καθοδήγηση του εθνομουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα. Νησιώτικοι μπάλοι συναντιούνται με ηπειρωτικά πωγωνίσια, καλαματιανά και τσάμικα μπλέκονται με μακεδονίτικα συρτά, ενώ πολίτικα χασάπικα και σμυρναίικοι καρσιλαμάδες συμπληρώνουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα, προσκαλώντας τους επισκέπτες να συμμετέχουν σε μια τελετουργία παραδοσιακού γλεντιού. Ένα καλειδοσκόπιο αναφορών που ανασύρονται από το αρχαίο παρελθόν και μας θυμίζουν τις ρίζες αυτού του τόπου.

Κυριακή Σπανού & Νίκος Οικονομίδης

Ο δεξιοτέχνης του βιολιού Νίκος Οικονομίδης συμπράττει με την τραγουδίστρια Κυριακή Σπανού και η Κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα μοιράζεται τη σκηνή με τα «Χάλκινα της Κοζάνης» και τον τραγουδιστή Ηλία Γάκο. Όλοι μαζί στρώνουν το μουσικό χαλί πάνω στο οποίο θα χορέψουν οι «Κουδουνάτοι» και οι «Γλεντιστάδες» του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση», καθώς και ο Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Όμιλος Γλυφάδας «Το Χοροστάσι».

Συντελεστές:
Επιμέλεια-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Κομπανία Νίκου Οικονομίδη:
Νίκος Οικονομίδης, βιολί-τραγούδι
Κυριακή Σπανού, τραγούδι
Παναγιώτης Βέργος, σαντούρι
Γιώργος Γαβράς, λαγούτο

Κομπανία Δημήτρη Κώτσικα:
Δημήτρης Κώτσικας, κλαρίνο-τραγούδι
Ηλίας Γάκος, τραγούδι
Γιώργος Κώτσικας, βιολί
Νίκος Αγγελόπουλος, λαγούτο
Τζιούκαλιας Μάρκος, τρομπέτα
Τσιγγανάς Γιώργος, τρομπόνι
Θανάσης Κώτσικας, κρουστά

«Κουδουνάτοι» και «Γλεντιστάδες» από τον Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου
«Η Αναγέννηση» (επιμέλεια: Κώστας Πιπίνης)
Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Όμιλος Γλυφάδας «Το Χοροστάσι» (επιμέλεια: Γιώργος Βελισσαρόπουλος)

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα με δωρεάν εκδηλώσεις στο ΚΠΙΣΝ

Κομπανία Δημήτρη Κώτσικα

11.30-14.30, Παιδικό Εργαστήρι

Δημιουργούμε όλοι μαζί τέχνη – «Η Κυρά Σαρακοστή»

Γλυπτική και ζωγραφική δίνουν πνοή στην «Κυρά Σαρακοστή», ένα έθιμο πάντα αγαπητό στα παιδιά. Η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα αρχίζει με την Κυρά Σαρακοστή να καταφθάνει με τα εφτά της πόδια στο ΚΠΙΣΝ.

Κάθε της πόδι και μια εβδομάδα, κάθε πτυχή της κι ένας συμβολισμός από την ελληνική παράδοση. Τα παιδιά καλούνται να τη ζωντανέψουν με ζυμάρι και άλλα βρώσιμα υλικά και να τη χρωματίσουν με τους πιο ευφάνταστους τρόπους, φτιάχνοντας ένα μοναδικό, αυτοσχέδιο ημερολόγιο με λαογραφικές αναφορές.

*Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 7 ετών και άνω. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση:
Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Εικαστικός, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ
Ελισάβετ Χελιδώνη, Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα με δωρεάν εκδηλώσεις στο ΚΠΙΣΝ

Κυριακή 1 & Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Είσοδος Ελεύθερη | Για το παιδικό εργαστήρι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Περισσότερες πληροφορίες στο SNFCC.org

Χώρος: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Τηλέφωνο: 216 8091000. Email: [email protected] | https://www.snfcc.org/

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b