MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
09
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Θεατρικό Εργαστήριο & παράσταση από το Piccolo Teatro, στο Εθνικό Θέατρο

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Θεατρικό εργαστήρι που επιμελούνται οι καλλιτέχνες του Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa, με συμμετέχοντες τους φοιτητές του Γ΄ έτους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, με αποτέλεσμα μία παράσταση ανοιχτή για το κοινό.

| Φωτογραφίες: Masiar Pasquali
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου σε συνεργασία με το Piccolo Teatro του Μιλάνο, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα, οργανώνει θεατρικό εργαστήρι που επιμελούνται οι καλλιτέχνες του Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa, με συμμετέχοντες τους φοιτητές του Γ΄ έτους.

Αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα είναι μια ανοιχτή για το κοινό παράσταση το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στις 17:00, στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η μελέτη, η εκμάθηση και η πρακτική τεχνικών αυτοσχεδιασμού και υποκριτικής με τις μάσκες της Commedia dell’ Arte.

Χρησιμοποιώντας το σώμα, τη φωνή, τη μιμική και τη χειρονομία, οι μαθητές κάνουν ένα ταξίδι στην ιστορία: με αφετηρία την Αναγέννηση, περνώντας από τον 18ο αιώνα, μέχρι και την θεατρική μεταρρύθμιση του Κάρλο Γκολντόνι θα φτάσουν ως στον Υπηρέτη δύο αφεντάδων σε σκηνοθεσία του Τζόρτζιο Στρέλερ, μια παράσταση που συνεχίζει να εντυπωσιάζει εδώ και 70 χρόνια. Με πάνω από 11 εκδοχές, αποτελεί τη πλέον διάσημη ιταλική παράσταση στον κόσμο και έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 48 χώρες συνεχίζοντας έως σήμερα να αποτελεί «σχολείο» για τους νέους διπλωματούχους του Piccolo Teatro di Milano.

Με βάση την ικανότητα των ηθοποιών στο λόγο και την χειρονομία και το ταλέντο τους στον αυτοσχεδιασμό, η Commedia dell’ Arte γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην Ιταλία μεταξύ του 16ου και του 18ου αιώνα. Ήταν μια εποχή κατά την οποία θίασοι επαγγελματιών ηθοποιών –  των κωμικών ηθοποιών – ταξίδευαν από πόλη σε πόλη, ακόμη και στο εξωτερικό, για να παίξουν τα έργα τους σε πλατείες, πανηγύρια και σε προαύλια εκκλησιών. Οι ηθοποιοί αυτοσχεδίαζαν, στηρίζοντας τη δράση τους σε ένα canovaccio, έναν καμβά  με γενικές πληροφορίες για την εξέλιξη της ιστορίας. Οι ηθοποιοί ειδικεύονταν σε σταθερούς ρόλους, τους οποίους έπαιζαν συχνά για όλη τους τη ζωή και ενίοτε μεταβίβαζαν και στα παιδιά τους. Οι εραστές, οι ηλικιωμένοι και οι υπηρέτες είναι οι τυπικοί χαρακτήρες της Commedia dell’ Arte, που συχνά τυποποιούνται από μια μάσκα – ένας όρος που έχει γίνει συνώνυμος του «χαρακτήρα» – και ένα κοστούμι τα οποία το κοινό μαθαίνει να αναγνωρίζει σε όλες τις παραστάσεις. Ο Υπηρέτης δύο αφεντάδων είναι ένα μοντέλο για την κατανόηση του μετασχηματισμού της Commedia dell’ Arte στα μέσα του 18ου χάρη στην παρέμβαση του Carlo Goldoni (1707 – 1793). Ο συγγραφέας καθιέρωσε την υπεροχή του δραματουργού πάνω στον ηθοποιό και τη θεμελιώδη σημασία του γραπτού κειμένου που ο ηθοποιός έπρεπε να αποστηθίσει και να μάθει απ’ έξω, περιορίζοντας τον αυτοσχεδιασμό. Οι χαρακτήρες έπαψαν να είναι απλές μάσκες και εμπλουτίστηκαν με βάθος και ρεαλισμό. Γραμμένος πρώτα ως canovaccio, ο Υπηρέτης δύο Αφεντάδων απέκτησε την οριστική του μορφή το 1745.

Το εργαστήριο διευθύνουν οι:  Enrico Bonavera και ο Giorgio Bongiovanni.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

28 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου 2020
Παράσταση: Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στις 17:00
Είσοδος ελεύθερη
Γλώσσα: Ελληνικά, Ιταλικά
Το εργαστήριο εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του προγράμματος Tempo Forte Ιταλία – Ελλάδα.

 

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Οι Κάλπηδες, του Μυριβήλη σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου στο Φεστιβάλ στο Πάρκο 2026
Θεατρικά Νέα
«Ο Αλέκος βγήκε απ’ τον παράδεισο»: Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες της παράστασης
Θεατρικά Νέα
Εθνικό Θέατρο: Η «Παράσταση του μήνα» ζωντανεύει στο ραδιόφωνο μέσα από το πολύτιμο αρχείο του
Θεατρικά Νέα
Θέατρο Νέος Ακάδημος: Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης πρωταγωνιστεί τη νέα σεζόν στο «McNeal» του Ayad Akhtar
Θεατρικά Νέα
Οι κωμωδίες που θα δούμε αυτό το καλοκαίρι στα ανοιχτά θέατρα
Θεατρικά Νέα
«Στοιχειωμένοι»: Tο μουσικοθεατρικό έργο του Δημήτρη Μαραμή στο 35ο Φεστιβάλ Ναυπλίου
Θεατρικά Νέα
Φαέθων, του J. B. Lully σε σκηνοθεσία Σοφίας Αντωνίου στο 69ο Φεστιβάλ Φιλίππων
Art & Culture
Η Εναλλακτική Σκηνή περνάει σε μια νέα εποχή με το ρεπερτόριο 2026-2027
Εικαστικά
Στέγη: H νέα σεζόν ξεκινά με παγκόσμιες πρεμιέρες, μουσική, θέατρο και νέους χώρους
Θεατρικά Νέα
Ευτυχισμένες Μέρες: Πρεμιέρα στην Άνδρο για τη νέα παράσταση του Δημήτρη Τάρλοου με την Αγλαΐα Παππά
Θεατρικά Νέα
Το «ΝΤΑΡFΣΤΕΛΕΡ» του Θανάση Δόβρη επιστρέφει στο Θέατρο Ρεκτιφιέ
Θεατρικά Νέα
Η πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου, της Φωτεινής Αθερίδου για 2η χρονιά στο Θέατρο Ιλίσια – Βολανάκης