MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΣΩΠΑ

Γιατί η Billie Eilish ήταν η καλλιτέχνις της χρονιάς;

Εξετάζουμε το “φαινόμενο Billie Eilish”, τη φωνή της νέας γενιάς που καθόρισε όσο κανείς άλλος την pop μουσική φέτος.

author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου
Καθώς αποχαιρετήσαμε το 2019 και αναλογιζόμαστε ποιοι καλλιτέχνες άφησαν το στίγμα τους τη χρονιά αυτή, δεν γίνεται να μην παραδεχτούμε ότι υπήρξε μια καλλιτέχνις που σίγουρα ξεχώρισε, η Billie Eilish. Το NME ονόμασε το ντεμπούτο της “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?” το καλύτερο άλμπουμ για το 2019, ενώ για το μουσικό περιοδικό SPIN και τη βρετανική εφημερίδα Guardian η Billie είναι η καλλιτέχνις της χρονιάς.
Έτσι, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στην πορεία της 18χρονης Billie, που για πολλούς αποτελεί την αποκάλυψη του έτους που μας πέρασε.

Η Billie Eilish είναι γνωστή για το ιδιαίτερο στιλ της.

Το φαινόμενο “Billie Eilish”
Η Billie στα 18 της χρόνια είναι σχετικά “νέα” στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας.  Το πρώτο τραγούδι που την έκανε γνωστή στο “εναλλακτικό” κοινό του SoundCloud, Ocean Eyes, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2015, ενώ το 2017 την βρήκε να συμμετέχει στο soundtrack της σειράς “13 Reasons Why” με τον Khalid. Η καριέρα της, όμως, εκτοξεύθηκε φέτος, όταν κυκλοφόρησε το “When we all fall asleep, where do we go?“, που της χάρισε εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.
Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, λοιπόν, και με μόλις ένα άλμπουμ στο βιογραφικό της, έχει καταφέρει να θεωρείται η κορυφαία καλλιτέχνις της χρονιάς. Συνοψίζοντας τα φετινά της επιτεύγματα: η Billie φέτος κατόρθωσε να είναι η πρώτη καλλιτέχνις γεννημένη τα 00s με νούμερο 1 άλμπουμ στις ΗΠΑ, η νεότερη καλλιτέχνις με νούμερο 1 άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έσπασε το ρεκόρ για τα περισσότερα τραγούδια στο Hot 100 του Billboard από γυναίκα, ενώ είναι η νεότερη καλλιτέχνις που έχει αποσπάσει 6 υποψηφιότητες στα βραβεία Grammy.
Μέσα σε ένα χρόνο απέκτησε εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές, κάθε ηλικίας. Φυσικά, η μουσική της απευθύνεται κυρίως στην “νέα γενιά”, ή Γενιά Ζ, που βλέπει την Billie ως τη “φωνή” της. Στα τραγούδια της μιλάει για όλα αυτά τα θέματα που απασχολούν πλέον τους νέους, από τη μοναξιά και την κατάθλιψη μέχρι και την κλιματική αλλαγή. Αν θέλετε να καταλάβετε τι απασχολεί τους νέους πλέον, αρκεί να ακούσετε ένα τραγούδι της Billie.
Αντανακλά τέλεια την κουλτούρα της γενιάς της. Μπορεί να μην ανήκει σε ένα μόνο είδος, αλλά ξέρει τι μήνυματα περνάει. Δεν κρύβει τίποτα -όλα στις μέρες μας βρίσκονται online εξάλλου, αλλά ταυτόχρονα ζητά τον προσωπικό της χώρο. Η μουσική της δεν ανήκει ούτε στα 00s, αλλά ούτε και στα 10s. Είναι κάτι τελείως φρέσκο και διαφορετικό και είναι αυτό που την οδήγησε στην απόλυτη επιτυχία.

When We All Fall Asleep, Where Do We Go?

Ο ιδιαίτερος αυτός τίτλος του ντεμπούτου της Billie Eilish σε προϊδεάζει αμέσως για το περιεχόμενο του. Μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ ύπνου και πραγματικής ζωής,  ήχος που θυμίζει όνειρο, αλλά στίχοι που μάλλον περιγράφουν έναν εφιάλτη. Δεν είναι τυχαίο ότι 14 από τα 15 τραγούδια του άλμπουμ αυτού έγιναν επιτυχίες και μπήκαν στα αμερικανικά charts, κάτι που δεν έχει καταφέρει άλλος καλλιτέχνης.

Αυτό που κάνει την περίπτωση της Billie ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι το γεγονός ότι η μουσική της δεν είναι το αποτέλεσμα κάποιου μεγάλου στούντιο, με διάσημους παραγωγούς και “έτοιμη” τη συνταγή. Κάθε τραγούδι στο “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?” έχει γραφτεί αποκλειστικά από την ίδια και τον μεγάλο της αδερφό, Finneas. Έτσι, αποδεικνύουν σε όλους ότι πλέον το ζητούμενο είναι η αυθεντικότητα και η διαφορετικότητα, όχι τα ίδια συνηθισμένα χιτάκια.

Η Billie, λοιπόν, δεν είναι μια απλή pop star, όπως εκείνες που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Χωρίς να υπάρχει κάτι κακό με τις αγαπημένες μας pop star των 00s, η Billie Eilish είναι απλά “διαφορετική”. Με την αφοπλιστικη της ειλικρίνεια, μας διαβεβαιώνει ότι δεν είναι άλλη μια εξωφρενική περσόνα που θέλει να τραβήξει τα βλέμματα. Είναι απλά ο εαυτός της, και αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας της.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b