MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Tι γυρεύει ένα ελληνικό βιβλιοπωλείο στην καρδιά των Βρυξελλών; 

Στους πάγκους και στα ράφια του μπορεί κάποιος να βρει πολλά λογοτεχνικά βιβλία Ελλήνων, αλλά και ξένων συγγραφέων, λεξικά, ταξιδιωτικούς οδηγούς, παιδικά βιβλία, ελληνικά μουσικά CD – DVD, αλλά και κοσμήματα, διακοσμητικά, γλυπτά και πίνακες.

author-image Γεωργία Οικονόμου

Το τελευταίο που περιμένει κάποιος στις Βρυξέλλες είναι να βρεθεί μέσα σ΄ένα κουκλίστικο και πέρα ως πέρα ελληνικό βιβλιοπωλείο.

Κι όμως σ΄έναν κεντρικό δρόμο της πόλης, σε πολύ μικρή απόσταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σ΄ένα όμορφο αρχοντικό, βρίσκεται το βιβλιοπωλείο Periple (Περίπλου). Στους πάγκους και στα ράφια του μπορεί κάποιος να βρει πολλά λογοτεχνικά βιβλία Ελλήνων, αλλά και ξένων συγγραφέων, λεξικά, ταξιδιωτικούς οδηγούς, παιδικά βιβλία, ελληνικά μουσικά CD – DVD, αλλά και κοσμήματα, διακοσμητικά, γλυπτά και πίνακες.

Με έκπληξη είδαμε σε περίοπτες θέσεις βιβλία τελευταίας κοπής, όπως τις «Ρετσίνες του βασιλιά» (εκδ. Πατάκης) του Ισίδωρου Ζουργού, τη «Μέση Αγγλία» του Τζόναθαν Κόου (εκδ. Πόλις), αλλά και πολλά παιδικά βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά μέχρι τις περιπέτειες του αγαπητού στα παιδιά Τζερόνιμο Στίλτον (εκδ. Κέδρος). 

Το βιβλιοπωλείο – το οποίο ανήκει στην Ελληνίδα Φανή Πανταζή– αποτελεί σημείο συνάντησης των Ελληνικών Τεχνών και Γραμμάτων. Από την ίδρυσή του, το 1992 και μέχρι σήμερα έχει οργανώσει με μεγάλη επιτυχία, μεγάλο αριθμό πολιτιστικών εκδηλώσεων με άρωμα Ελλάδας, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικών, φωτογραφίας καθώς και χειροποίητων κοσμημάτων από καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες. Χαρακτηριστικό είναι πως έχει φιλοξενήσει στους κόλπους τους ενδιαφέρουσες ομιλίες/ συζητήσεις, όπως αυτή με τον Δημήτρη Δημητριάδη, αλλά και πολλές παρουσιάσεις βιβλίων συγγραφέων, όπως του Δημήτρη Στεφανάκη, της Ιωάννας Καρυστιάνη, της Μαρίας Ευθυμίου και πρόσφατα της Σεμίνα Διγενή. 

Από αριστερά: ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυμβούλου, ο Έλληνας Πρέσβυς, Διονύσιος Καλαμβρέζος, η Σεμίνα Διγενή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μήλας.

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Κίτρινο Υποβρύχιο» της Σεμίνας Διγενή περιηγηθήκαμε και εμείς στον χώρο του βιβλιοπωλείου, καθώς παρουσία του Ελληνα πρέσβη, Διονύσιου Καλαμβρέζου, και του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου -που ήταν και αυτός που μας προσκάλεσε στις Βρυξέλλες και μάλιστα λίγες ώρες πριν την εκδήλωση μάς ξενάγησε στο ευρωκοινοβούλιο ενημερώνοντάς μας διεξοδικά για τη δράση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή- η γνωστή δημοσιογράφος υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της σε μία πολύ ζεστή εκδήλωση.  

Το «Κίτρινο Υποβρύχιο» είναι κατά βάση ένα βιβλίο αυτοβιογραφικό που, όμως, χαρτογραφεί το κλίμα και την ατμόσφαιρα της Ελλάδας από τη “χαμένη άνοιξη” της δεκαετίας του 1960 στα ευφορικά 80’s, στην ευμάρεια των 90’s, μέχρι τους δαιδάλους της καταιγιστικής εθνικής μας κρίσης. Επιβάτες του δεν είναι μόνο οι θρυλικές προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής που συνάντησε η συγγραφέας, αλλά και τα μέλη μιας παράξενης -υπαρκτής- ελληνικής οικογένειας. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Info:Périple Arts et Lettres Helléniques, 115 rue Froissart, 1040 Bruxelles, phone: (+322) 230 93 35

Το βιβλίο της Σεμίνας Διγενή “Κίτρινο Υποβρύχιο” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b