MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
10
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

ΚΘΒΕ-Τι απαντά ο Γιάννης Αναστασάκης στη Λίνα Μενδώνη και στους υπονομευτές του

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης, η αναπληρώτρια διευθύντρια Μαρία Τσιμά, ο πρόεδρος του ΔΣ ‘Αρης Στυλιανού και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ Δημοσθένης Δώρος σχολίαζαν την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να τους καρατομήσει.

author-image Στέλλα Χαραμή

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Μετά από το τεταμένο τριήμερο που διαδέχθηκε την αιφνιδιαστική αποπομπή τους από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το απερχόμενο σχήμα διοίκησης του θεάτρου τοποθετήθηκε δημόσια για πρώτη φορά. Σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης, η αναπληρώτρια διευθύντρια Μαρία Τσιμά, ο πρόεδρος του ΔΣ ‘Αρης Στυλιανού και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ Δημοσθένης Δώρος σχολίαζαν, νωρίτερα το μεσημέρι, την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να τους καρατομήσει, κοινοποιώντας την πρόθεση της μ’ ένα δελτίο τύπου!\

Ο κ. Αναστασάκης χαρακτήρισε «ντροπιαστικό» τον τρόπο αποπομπής τους, σημειώνοντας πως κατά την ανάληψη των καθηκόντων της η κ. Μενδώνη εμφανίστηκε απρόθυμη να συναντήσει και να συνεργαστεί με την υφιστάμενη διοίκηση του ΚΘΒΕ. Δεν είχαν καμία ενημέρωση ούτε καν για την βίαιη λήξη της θητείας τους.

Παρόλα αυτά, δήλωσε πως θα στηρίξει τη νέα επιλογή στο πρόσωπο του συνταξιούχου ηθοποιού Γιώργου Κολοβού αφού «το θέατρο πρέπει και μπορεί να πάει μπροστά».

Ο, μέχρι σήμερα, καλλιτεχνικός διευθυντής – αφού το σχετικό ΦΕΚ δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα – τόνισε, με κάθε τρόπο, το κατόρθωμα μηδενισμού του χρέους του ΚΘΒΕ (όταν παρέλαβε τη διοίκηση το χρέος υψωνόταν στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ). «Η απόσβεση δεν προέκυψε, επειδή, όπως επιμένουν κάποιοι, η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν γαλαντόμα απέναντι μας, αλλά επειδή υπηρετήσαμε μιαν αποστολή. Κανείς, προηγούμενος διευθυντής δεν είχε ασχοληθεί επί της ουσίας με το θέατρο» είπε ο κ. Αναστασάκης με τον κ. Δώδο να αναφέρει το χαρακτηριστικό παράδειγμα των μη διεκδημημένων επιστροφών ΦΠΑ από το 2004 που έφθανε τις 800.000 ευρώ!

Τόσο ο Γιάννης Αναστασάκης όσο και ο ‘Αρης Στυλιανού καυτηρίασαν τις συντεταγμένες επιθέσεις που δέχονται εδώ και καιρό εντός κι εκτός του ΚΘΒΕ. «Τα οχυρά κάστρα πέφτουν πάντα από μέσα. ‘Ετσι και στο ΚΘΒΕ υπήρξαν μικροί θύλακες ιδιοτέλειας που μας πολέμησαν και αντιτάχθηκαν στο γενικό καλό αφού το θέατρο είναι δημόσιο. Κάποιοι επιμένουν να έχουν προνόμια και εξουσία, παρότι ο φορέας μπορεί να υποφέρει» επισήμανε ο κ. Στυλιανού· εκθέτωντας μια κατάσταση που περιγράφει όχι μόνο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αλλά στο σύνολο τους εποπτευόμενους φορείς παραστατικών τεχνών από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η θητεία του ΔΣ του ΚΘΒΕ προγραμματιζόταν να λήξει τον προσεχή Δεκέμβριο, ωστόσο η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή και της αναπληρώτριας είχε ανανεωθεί τον περασμένο Νοέμβριο από την, τότε υπουργό, Μυρσίνη Ζορμπά και θα έληγε το φθινόπωρο του 2021.

Στην αποφώνηση της θητείας του ο Γιάννης Αναστασάκης – στο πλευρό του οποίου τάχθηκαν τις περασμένες ημέρες πλήθος καλλιτεχνών δηλώνοντας την δυσαρέσκεια και την αποδοκιμασία τους για την πρακτική του ΥΠΠΟ – τόνισε πως «έκανα σίγουρα λάθη, ίσως να ζήτησα και περισσότερεα από όσα μπορούσαν οι άλλοι να δώσουν, όμως, προσπαθήσαμε για κάτι καλύτερο. Πιστεύω ότι, στο τέλος, το καλό θα νικήσει».

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου γίνεται 30: Όλα όσα θα δούμε τη σεζόν 2026-27
Θεατρικά Νέα
Cartel: Δύο μεγάλες θεατρικές επιτυχίες επιστρέφουν τη νέα σεζόν
Art & Culture
Να γιατί έπρεπε να επαναληφθούν οι “Τρωάδες” σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας
Θεατρικά Νέα
“Εγώ ο σερ, Γρηγόρης Μπιθικώτσης”: Η ζωή του Γρηγόρη Μπιθικώτση γίνεται παράσταση
Θεατρικά Νέα
Το Παραβάν: Ένας νέος θεατρικός χώρος ανοίγει τις πόρτες του σε ερασιτέχνες ηθοποιούς όλων των ηλικιών
Εκδηλώσεις
10 Χρόνια Θέατρο Σταθμός: Νέα σεζόν, πλούσιο ρεπερτόριο και επετειακή προσφορά προπώλησης
Θεατρικά Νέα
Η άγνωστη ιστορία των παιδιών που υιοθετήθηκαν από την Ελλάδα στην Αμερική γίνεται παράσταση
Θεατρικά Νέα
«Χώρισε με ΑΕ και ΣΙΑ»: Η Κόρα Καρβούνη στην πρώτη της σκηνοθεσία
Θεατρικά Νέα
Το θρυλικό μιούζικαλ «Το Κλουβί με τις Τρελές» ανεβαίνει στο Θέατρο Βέμπο
Θεατρικά Νέα
Πριν & Μετά – τα παιδιά: Χαραλαμπούδη, Μακαλιάς, Σαμαρά και Μαλιάτσης στο θέατρο Πέτρας
Θεατρικά Νέα
Τρωάδες: Μια επιπλέον παράσταση με αισθητηριακή προσβασιμότητα στο Θέατρο Βράχων
Εκδηλώσεις
Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου: Το Εθνικό υποδέχεται τη σύγχρονη θεατρική σκηνή της Κύπρου