MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
05
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ανακήρυξη του 2020 ως έτος Μελίνας Μερκούρη

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Από την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, μπαίνουμε στο έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη.

author-image
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Η Μελίνα Μερκούρη είναι η διεθνής σταρ του κινηματογράφου και του θεάτρου, η αγωνίστρια της Δημοκρατίας, η πολιτικός, η μακροβιότερη υπουργός Πολιτισμού, η μεγάλη Ελληνίδα.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά από τον θάνατό της, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακηρύσσει το 2020 ως έτος Μελίνας Μερκούρη. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στη συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου.

Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη γυναίκα που χαρακτηρίστηκε «η τελευταία Ελληνίδα θεά», αλλά δεν επαναπαύθηκε σε αυτόν τον τίτλο. Παρά τη διεθνή αναγνώριση που είχε ως ηθοποιός, η Μελίνα Μερκούρη σε όλη της τη ζωή έδινε μάχες. Μάχες εναντίον της δικτατορίας και αγώνες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Παράλληλα με αυτές τις μάχες, η Μελίνα χάραξε μια επιθετική πολιτική πολιτιστικής διπλωματίας και δημιούργησε σημαντικούς θεσμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν έως σήμερα, όπως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τα ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και μεγάλα έργα, όπως η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.

Η απώλειά της υπήρξε τεράστια για τον ελληνικό πολιτισμό. Η απουσία της παραμένει αισθητή και μεγάλη. Τη θυμόμαστε και τιμούμε τη μνήμη και την προσφορά της.

 

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Τι Νέα;
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Θεσσαλονίκη: Εγκαίνια για τη Γυάλινη Δημοτική Πινακοθήκη στη Νέα Παραλία
Θεατρικά Νέα
Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης 2026: Αυλαία με απονομή βραβείων και τιμητική διάκριση στον Θεόδωρο Τερζόπουλο
Cine News
«Primordial»: Τέσσερα διεθνή βραβεία για την ελληνική ποιητική ταινία
Θεατρικά Νέα
Το φονικό της Ιζαμπέλας Μόλναρ: Επιπλέον ημερομηνίες για την παράσταση της Στεφανίας Γουλιώτη
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Cleansed»
Θεατρικά Νέα
Το «Kontakthof» της Pina Bausch επιστρέφει για 2η χρονιά στο Εθνικό
Cine News
Τι βλέπουμε στην TV: Η Carrie του Στίβεν Κινγκ επιστρέφει δια χειρός Mike Flanagan
Cine News
Αυτό το ΣΚ βλέπουμε Scrubs: Η αγαπημένη ιατρική κωμωδία έχει πάλι εφημερία
Cine News
Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας KINO Athens: Ανακοινώνει τις ημερομηνίες της διοργάνωσης του 2027
Cine News
Συμφωνία MagentaTV και Amazon MGM Studio: Κορυφαίες ταινίες απ’ τον Νοέμβριο στην πλατφόρμα
Μουσικά Νέα
ANYMA στο ΟΑΚΑ: Αυτοί οι artists συμπληρώνουν το line-up του ÆDEN Athens
Εικαστικά
Το αόρατο νήμα υφαίνει: Εικαστικά, γεύσεις και βιωματικές δράσεις υμνούν την αξία της φροντίδας στην Τήνο