MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
10
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου επιστρέφουν στην πόλη

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου επιστρέφουν, με μια σειρά από νέες, συναρπαστικές διαδρομές βιβλίου, στην πόλη της Αθήνας.

Monopoli Team

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχαν οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου με αφορμή την «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», ο Δήμος Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net ετοίμασαν για τους κατοίκους της πόλης μια σειρά από νέες, συναρπαστικές διαδρομές για όλη τη χρονιά παρέα με γνωστούς, αγαπημένους συγγραφείς και τα βιβλία τους.

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου σχεδιάζονται σε συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, καλλιτέχνες και χώρους της Αθήνας. Χορηγός της δράσης είναι ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Oι δράσεις

Κάνουμε βόλτα στο κέντρο της πόλης με «Τα μηχανάκια» του Μένη Κουμανταρέα, περπατάμε στην Αθήνα με τον Νίκο Βατόπουλο, ανακαλύπτουμε την Αθήνα του πολέμου με τη Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, ακολουθούμε την καθημερινή διαδρομή του Κωστή Παπαγιώργη, περιηγούμαστε στην «επεισοδιακή» Αθήνα του 2012 με τη Ρέα Γαλανάκη, στον Κολωνό και στο Μεταξουργείο με τον Κώστα Κατσουλάρη και στα σημεία «πατρικής μνήμης» με τον Χρήστο Χρυσόπουλο.

Βλέπουμε «Με ένα άλλο βλέμμα» τον άξονα Σύνταγμα-Ομόνοια με τον Αλέξη Σταμάτη, κάνουμε περίπατο στον Εθνικό Κήπο με τον Θοδωρή Γκόνη, ανακαλύπτουμε τη «Σκοτεινή Αθήνα στο ελληνικό νουάρ» μαζί με τους συγγραφείς του, κάνουμε τη διαδρομή ενός φοιτητή στην Αθήνα του 19ου και 20ου αιώνα σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάνουμε αναπαραστάσεις της πόλης με τον αρχιτέκτονα Γιώργο Πρεβελάκη, αναζητούμε το «Χθες στο σήμερα» της πόλης με τον Γιώργο Κυριακόπουλο, και βαδίζουμε στα ίχνη των Μικρασιατών προσφύγων στην Αθήνα με οδηγό την Αγγελική Δαρλάση και το «Το αγόρι στο θεωρείο».

Η συμμετοχή είναι δωρεάν με ηλεκτρονική κράτηση (μέχρι 40 άτομα η κάθε διαδρομή).

Στόχος είναι να συμμετέχουν οι κάτοικοι σε κάθε γειτονιά της πόλης, να συνδεθούν με το βιβλίο, έχοντας άμεση επαφή με τους συγγραφείς που αναλαμβάνουν τον ρόλο ξεναγού και συνοδοιπόρου στις διαδρομές, αλλά και να συνδεθούν περισσότερο με την ίδια την πόλη, γνωρίζοντάς την καλύτερα μέσα από τις αφηγήσεις, τις ιστορίες της, τα μικρά και μεγάλα μυστικά της!

«Οι καλύτερες βόλτες και τα μεγαλύτερα ταξίδια γίνονται με ένα βιβλίο. Σε αυτά τα ταξίδια, ο Δήμος της Αθήνας, θα συνεχίσει να είναι επιβάτης και οδηγός. Θα συνεχίσει να δίνει το δικό του στίγμα σε κάθε δράση που φέρνει όλους μας πιο κοντά στον πολιτισμό, τη φαντασία και τη γνώση. Είναι οι δράσεις που μας χαρίζουν ποιότητα ζωής που τόσο έχουμε ανάγκη» τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Η πρώτη διαδρομή

Η πρώτη διαδρομή ξεκινά το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 13:30-14:30, εμπνευσμένη από «Τα μηχανάκια», το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε ο Μένης Κουμανταρέας το 1962, με αφορμή την επανέκδοσή του από τις Εκδόσεις Πατάκη. Σπουδαστές-ηθοποιοί της Δραματικής Σχολής ”Δήλος”- Δήμητρα Χατούπη παρεμβαίνουν στη διαδρομή με αναγνώσεις αποσπασμάτων του βιβλίου, που αναφέρονται στα αδιέξοδα που βιώνει ο νεαρός Αναστάσης και στον μάταιο αγώνα του για αναζήτηση εργασίας.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Έφη Θεοδώρου. Διαβάζουν: Γεωργία Ζάχου, Άννα- Λούνα Λούβαρη, Δημήτρης Νάστος, Ιωάννα Σίσκου. Σημείο Συνάντησης: Βιβλιοπωλείο Εκδόσεων Πατάκη, Ακαδημίας 65. Δεύτερη στάση: Σταδίου 30. Τρίτη στάση: Ομόνοια. Επιλογή αποσπασμάτων: Αλεξάνδρα Τράντα και Εκδόσεις Πατάκη.

Κι άλλοι γνωστοί και αγαπημένοι ήρωες από βιβλία του Μένη Κουμανταρέα θα “ζωντανεύουν” με ηθοποιούς σε γειτονιές της Αθήνας έως τον Ιούνιο.

Συμμετοχή ελεύθερη με απαραίτητη προεγγραφή.

Θα ακολουθήσει αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες.

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Στην Πόλη
Σχετικά Θέματα
ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
Hot or Not #218: Όλα όσα μας άρεσαν (ή μας χάλασαν) αυτή την εβδομάδα
Εκδηλώσεις
Ένα εκρηκτικό ΣΚ στην Αθήνα με Metallica, Athens Street Food Festival και πάρτι σε όλη την πόλη
Εκδηλώσεις
Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: Η Αθήνα μετά τα μεσάνυχτα, πάρτι και όλα όσα θα κάνουμε δωρεάν
Εικαστικά
Athens Photo World 2026: Μεγάλο open party για τα εγκαίνια των θερινών εκθέσεων στη Στοά Αρσακείου
Εκδηλώσεις
Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο και ιδιαίτερες δράσεις
Εκδηλώσεις
Παναγούλεια 2026 στον Άγιο Δημήτριο: Συναυλία με τη Νατάσσα Μποφίλιου και εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλέκου Παναγούλη
Εκδηλώσεις
«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, «Ήμερη - Η Ανατομία μιας Πτώσης» στο Θέατρο Πορεία – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Το Gyzi Street Party δίνει ξανά ραντεβού με δωρεάν είσοδο στην Πλατεία Γκύζη
Βγαίνουμε έξω
Οικονομίδης και Σπανού φέρνουν “το γλέντι” στο κέντρο της Αθήνας – Νησιώτικο πανηγύρι με δωρεάν είσοδο
Cine News
Το Καταφύγιο στην Ομόνοια: Το ντοκιμαντέρ της Φένιας Παπαδόδημα στον Κινηματογράφο Δαναό
Αγορές
Η Montblanc κάνει την Ημέρα της Μητέρας ξεχωριστή με τα πιο ιδιαίτερα δώρα
Εκδηλώσεις
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα ανοίξει δωρεάν για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2026