MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  «Botanic Fictions»: Δωρεάν εκδηλώσεις από το Ινστιτούτο Γκαίτε

  Από τις 11 έως τις 14 Σεπτεμβρίου το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, με θέμα «Botanic Fictions: On the Political Narratives of Plants» και ελεύθερη είσοδο.

  Ζάππειο
  Ζάππειο
  Monopoli Team

  «Botanic Fictions: On the Political Narratives of Plants», είναι το θέμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Γκαίτε από την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019. Στις δραστηριότητες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα μέρη της Αθήνας, περιλαμβάνονται προβολές ταινιών, περίπατος και συμπόσιο.

  «Botanic Fictions»: Λίγα λόγια για το θέμα

  Η μελέτη και η επιστήμη των φυτών, η βοτανική, συνδέεται στενά με την πολιτική. Η ταξινόμηση των φυτών και των ειδών υπήρξε σημαντική πτυχή της αποικιοκρατικής επέκτασης.

  Ωστόσο, η πολιτική συνδήλωση των φυτών και η επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στη φύση δεν περιορίζονται στο αποικιοκρατικό παρελθόν. Εύγλωττη απόδειξη για αυτό είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για μια νέα γεωλογική περίοδο: το «Ανθρωπόκαινο», η εποχή δηλαδή στην οποία ο άνθρωπος έγινε ένας από τους κυρίαρχους παράγοντες επιρροής των βιολογικών, γεωλογικών και ατμοσφαιρικών διεργασιών στη γη.

  «Ο Λινναίος και ο Θανατηφόρος Καρπός»: ταινία του Pedro Neves Marques.

  Με αφετηρία τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι φοίνικες στην Ελλάδα από το 2004-5 και μετά λόγω της προσβολής τους από επιβλαβή έντομα, το εγχείρημα «Botanic Fictions: On the Political Narratives of Plants» σε επιμέλεια της Anja Lückenkemper πραγματοποιεί μια προσωρινή καταγραφή. Πιο συγκεκριμένα, το τριπλό αυτό εγχείρημα διερευνά την τρέχουσα κατάσταση του κόσμου μέσα από την εικόνα του φυτού: εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στο τοπίο, την επικράτεια και το έθνος όπως αυτή αναφαίνεται μέσα από τις βοτανολογικές μεταφορές της καθομιλουμένης ή τις γεωλογικές επιπτώσεις μιας αέναης διαδικασίας αποικιοκρατίας, παγκοσμιοποίησης και καπιταλισμού.

  Το συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

  Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, 20:00

  Προβολές ταινιών μικρού μήκους

  Χώρος: Κινηματογράφος ΠΑΛΑΣ, Υμηττού 109, Παγκράτι

  • «Linnaeus and the Terminator Seed» / «Ο Λινναίος και ο Θανατηφόρος Καρπός» του Pedro Neves Marques. 2017-18 βίντεο, 15′ 45», με ήχο (voiceover).

             Με την υποστήριξη του Μουσείου της Συλλογής Berardo

  • «The Current Situation» / «Η Τρέχουσα Κατάσταση» του Pedro Barateiro, 2015 βίντεο (HD, έγχρ., με ήχο, 11’52»)

              Με την ευγενική παραχώρηση του δημιουργού και της Γκαλερί Filomena Soares, Λισσαβώνα.

  • «Wild Relatives» /«Άγριοι Συγγενείς» | Σενάριο-σκηνοθεσία-παραγωγή της Jumana Manna, 2018 | (HD, έγχρ., ομιλούσα, 66′)

  Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, 20:00

  Προβολή ταινίας μικρού μήκους

  Χώρος: Κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ, Σταδίου 28 (Στοά Κοραή)

  • «Pulau-pulaukelapasawit» [«Islands of Palm Oil»/«Νησιά Φοινικέλαιου»], 2017 του Armin Linke σε   συνεργασία με την Giulia Bruno και τον Giuseppe Ielasi. Βίντεο HD, με ήχο, 95΄04΄΄

            Με την ευγενική παραχώρηση των καλλιτεχνών.

  «Άγριοι Συγγενείς»: ταινία της Jumana Manna

  Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, 10:30
  • Ερευνητικός Περίπατος

           Χώρος: Εθνικός Κήπος

   Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, η συμμετοχή είναι δυνατή μόνο κατόπιν εγγραφής                  στο [email protected]

  Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, 18:00
  • Συμπόσιο

           Χώρος: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιερά Οδός 75

  Λίγα λόγια για την Anja Lückenkemper

  Η Anja Lückenkemper ζει στο Βερολίνο και εργάζεται ως επιμελήτρια σε διεθνή εγχειρήματα. Έχει επίσης εργαστεί για διάφορους πολιτιστικούς θεσμούς, όπως το KW Institute for Contemporary Art Berlin και την Μπιενάλε του Βερολίνου, ενώ το 2016-2017 διηύθυνε τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο του Γκαίτινγκεν. Παράλληλα με την επιμελητική της δραστηριότητα, γράφει τακτικά και τα κείμενά της συμπεριλαμβάνονται σε εκδόσεις τέχνης και καταλόγους εκθέσεων.

  Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων «Botanic Fictions – On the Political Narratives of Plants».

   

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  «Botanic Fictions: On the Political Narratives of Plants»
  Από Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 έως Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019
  Είσοδος Ελεύθερη
  *Σε μερικές εκδηλώσεις απαιτείται εγγραφή στο [email protected]

   

  Περισσότερα από Εκδηλώσεις
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ