MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
29
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ο άνθρωπος ιδιοφυΐα πίσω από τους τίτλους του «Stranger Things»

Η αισθητική πινελιά του Ed Benguiat ήταν καθοριστικής σημασίας για την μεγάλη επιτυχία της σειράς «Stranger Things».

Monopoli Team

Ο τρίτος κύκλος του Stranger Things κυκλοφόρησε στις 4 Ιουλίου μέσω του Netflix και όσοι πρόλαβαν να ολοκληρώσουν όλα τα επεισόδια, έμειναν έκπληκτοι με το αισθητικό αριστούργημα του κύκλου.

Η σειρά διαδαρματίζεται στην δεκαετία των 80’s. Η παραγωγή ήθελε να πετύχει την ακριβή αισθητική της συγκεκριμένης δεκαετίας και δεν σκόπευε να παραλήψει καμία λεπτομέρια.
Από τα ρούχα, τις ατάκες, την κουλτούρα, μέχρι και τον τίτλο, όλα λάμπουν σαν νέον 80’s nostalgia!

Ο τίτλος του Stranger Things αποτελεί μια ωδή στην τυπογραφία

Οι δημιουργοί Duffer Brothers ανέφεραν πρόσφατα στον The Hollywood Reporter ότι η γραμματοσειρά τίτλου τους είναι μια “ιδιαίτερα σημαντική” πτυχή του show. Ήθελαν να συνδυάσουν τα εξώφυλλα 15 βιβλίων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι μυθιστορήματα του Stephen King. Έστειλαν σε μια εταιρεία σχεδιασμού που ονομάζεται Imaginary Forces.

Κάποιοι πιο μεγάλοι θεατές ένιωθαν πολύ οικεία με την γραμματοσειρά, σαν να την έχουν ξαναδεί. Δεν άργησε μέχρι οι πιο έμπειροι να παρατηρήσουν  τις ομοιότητες της, με αυτή χρησιμοποιείται στη σειρά βιβλίων για παιδιά, “Choose your Own Adventure” (1979–1998). Έτσι το Stranger Things χαρίζει ένα ταξίδι στον χρόνο, μέσω του τίτλου του, που είναι δημιούργημα του Ed Benguiat.

Ο Ed Benguiat θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους του κλάδου της τυπογραφίας και ένας από τους παλαιότερους. Ο Ed Benguiat έχει δημιουργήσει περισσότερες από 600 γραμματοσειρές, πολλές από τις οποίες έχουμε όλοι χρησιμοποιήσει μέσω ενός τυπικού επεξεργαστή κειμένου. Σχεδίασε επίσης μερικά από τα πιο εικονικά λογότυπα και τίτλους ταινιών του 20ου αιώνα.


Η γραμματοσειρά ICT Benguiat χρησιμοποιήθηκε στα best sellers του Stephen King.

Οι Duffer Brothers ήθελαν ο τίτλος να θυμίζει απόλυτα τον τίτλο χαρτόδετων βιβλίων και περιοδικών, που διάβαζαν αυτοί στο λύκειο και στο γυμνάσιο

Για τους χιλιάδες “εραστές” της γραφιστικής που ερωτεύτηκαν το Stranger Things, ο συνδυασμός έχει χαρακτηριστεί ως “καθαρό, ανόθευτο τυπογραφικό πορνό”.

Όπως οι Duffer Brothers, ούτε ο Stephen King, ούτε οι The Smiths, που χρησιμοποίησαν τις γραμματοσειρές του στα εξώφυλλα τους, ενημέρωσαν τον Benguiat πριν χρησιμοποιήσουν τη γραμματοσειρά του: «Το μάθαινα  όταν το έβλεπα σε ένα περίπτερο ή σε ένα περιοδικό , και έλεγα, “Ooh, αυτή η γραμματοσειρά είναι δική μου. Αλλά έπαιρνα τα credits και είχα τα δικαιώματα και αυτό είναι που μου ενδιέφερε κυρίως».

«Είναι τα αναμνηστικά μου. Έτσι όταν περπατάω στο δρόμο μπορώ να πω” Ει, εγώ το έκανα αυτό. “Ξέρεις. Είμαι πολύ περήφανος για αυτό. Όταν βλέπω τους New York Times σε ένα κτίριο σε έναν τοίχο, μπορώ να κοιτάξω ψηλά και να πω: «Αυτό είναι το λογότυπό μου». Έτσι, αυτή είναι η συμβολή μου στην κοινωνία ».

Ένας από τους μεγαλύτερους συνεργάτες του ήταν ο Herb Lubalin, ο συνιδρυτής της ITC που σχεδίασε τη γραμματοσειρά Avant Garde, ενώ ο Benguiat τη ζωγράφισε.

“Ο Herb ήταν, κατά τη γνώμη μου, ένας από τους καλύτερους τυπογραφικούς σχεδιαστές της βιομηχανίας”, λέει ο πρώην συνάδελφός του, ο οποίος πέθανε το 1981.

Το Avant Garde είναι η γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται στα Stranger Things για τα credits. Αλλά οι Duffer Brothers δεν το γνώριζαν. ‘Aλλο ένα ευχάριστο ατύχημα! Ο Benguiat και ο Herb, οι δύο μάστορες της τυπογραφίας ξανασυναντήθηκαν μετά από χρόνια.

Στο σωστό μέρος , την σωστή ώρα!

Περισσότερα από Τι Νέα;
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Από βιντεοκλήσεις μέχρι memes: Το 97% αλληλεπιδρά με την οικογένειά του ψηφιακά
Cine News
Poor Things: Σε ποιο κανάλι θα δούμε την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου;
ShowBiz
Παναγιώτα Βλαντή: “Πριν από 25 χρόνια ήταν διαφορετικά στην τηλεόραση. Υπήρχε λογοκρισία” (vid)
Θεατρικά Νέα
Ταξιδεύουμε στη «Λαπωνία» για 2η σεζόν
Μουσικά Νέα
«Παράθυρο με θέα προς τα μέσα»: 5+1 μουσικά “διαμάντια” από τον Γιώργο Μυζάλη
Cine News
Το CINEphil_101 επιστρέφει για 2η χρονιά στο Ηράκλειο
Cine News
Όταν ο Ρέιφ Φάινς «πρόδωσε» τον νέο Βόλντεμορτ… κατά λάθος
Εικαστικά
ΕΜΣΤ: Μεγάλη αναδρομική έκθεση για τον κεραμίστα Πάνο Βαλσαμάκη – Open call
Μουσικά Νέα
Φίλιπ Γκλας: Ακύρωσε την πρεμιέρα του στο Kennedy Center, που μετονομάστηκε σε… Trump Kennedy
ShowBiz
Γιώργος Κωνσταντίνου: Αν δεν δούλευα, πιθανόν να είχα πεθάνει πριν 20 χρόνια
ShowBiz
Ευαγγελία Μουμούρη: Μετά τα γυρίσματα του Ριφιφί δεν μπορούσα να γυρίσω στο σπίτι μου
Θεατρικά Νέα
7ος Διεθνής Διαγωνισμός Μπαλέτου Κωνσταντινούπολης: Αιτήσεις συμμετοχής