MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκλεκτικές συγγένειες στη Φωκίωνος Νέγρη

Ομαδική έκθεση 24 εικαστικών με αφορμή το νέο διαδικτυακό τόπο της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου πραγματοποιείται στην αίθουσα τέχνης «16 Φωκίωνος Νέγρη»

Αλέκος Λεβίδης, Λουόμενοι [1990], Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
Monopoli Team

Έργα από 24 σημαντικούς σύγχρονους έλληνες δημιουργούς περιλαμβάνονται στην εικαστική έκθεση «Συγγένειες», η οποία αποτελεί το υλικό πρότυπο του ομώνυμου τμήματος του ανανεωμένου ιστότοπου της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου (https://felioscollection.gr/el/affinities/) και φιλοξενείται μέχρι τις 30 Ιουνίου στον χώρο που διατηρεί ο συλλέκτης επί της οδού Φωκίωνος Νέγρη 16.

Η έκθεση επιδιώκει να αναδείξει πνευματικές συγγένειες που οι ίδιοι οι καλλιτέχνες αναγνωρίζουν σε ζωγραφικά, αλλά και θεατρικά, κινηματογραφικά, μουσικά, λογοτεχνικά και άλλα δημιουργήματα του σύγχρονου διεθνούς καλλιτεχνικού χώρου. Μέσα από έναν άτυπο διάλογο με έργα που γεννήθηκαν σε διαφορετικές χωροκοινωνικές συνθήκες, ο κάθε καλλιτέχνης εκμυστηρεύεται προσωπικά σημεία αναφοράς, επισημαίνει αναζητήσεις κοινές με τις δικές του ή υποδεικνύει υπόγεια νήματα που αποτελούν σύνθετα πεδία επιρροών.

Έργο του Στέφανου Δασκαλάκη

Με σκαριφήματα, σκίτσα, σχέδια, μικρές ζωγραφιές και πολύ λίγα λόγια, οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν εδώ την εικόνα της συγκίνησης που τους προκαλεί η πνευματική ταύτισή τους με ένα άλλο έργο, ενός άλλου περιβάλλοντος, απαντώντας στη δημιουργία με τη δημιουργία. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα μικρά αυτά έργα και κείμενα των καλλιτεχνών, καθώς και τα ανάλογα έργα τους στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου με τα οποία οι δημιουργοί τους επιθυμούν να τα συσχετίσουν.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ηώ Αγγελή, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Στέφανος Δασκαλάκης, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Κώστας Λαλές, Αλέκος Λεβίδης, Αφροδίτη Λίτη, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Τάσος Μισούρας, Βάλλυ Νομίδου, Αχιλλέας Παπακώστας, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Ρόρρης, Άννα Μαρία Τσακάλη, Μαρία Φιλοπούλου, Παντελής Χανδρής, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Μαρία Χατζηανδρέου.

Έργο του Τάσου Μισούρα

Ένας ιστότοπος, 130 εικαστικοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον επανασχεδιασμένο ιστότοπο της Συλλογής Φέλιου (https://felioscollection.gr/el/) καινούριο σάιτ παρουσιάζεται το σύνολο της συλλογής που περιλαμβάνει πάνω από 130 καλλιτέχνες με περισσότερα από 1.000 έργα. Κάθε καλλιτέχνης διαθέτει ατομική ιστοσελίδα με πλήρη ατομική εκθεσιογραφία, εικόνες και αναλυτικά στοιχεία των έργων του, καθώς και σχετικά κριτικά κείμενα.

Παράλληλα, επιλεγμένοι καλλιτέχνες της συλλογής, που στόχος είναι να πληθύνουν μελλοντικά, μιλούν για τις απόψεις τους σχετικά με την τέχνη και την τέχνη τους σε ολιγόλεπτα βίντεο που γυρίστηκαν ειδικά για τον νέο σάιτ της Συλλογής Φέλιου, αποτελώντας μοναδικά τεκμήρια για τους φιλότεχνους και τους ερευνητές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Το νέο σάιτ της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου συμπληρώνεται επίσης με τμήματα τα οποία περιλαμβάνουν τις Εκθέσεις και τις Εκδηλώσεις που σχετίζονται με τις δράσεις της συλλογής, ενώ τα Έργα καταλαμβάνουν ταυτόχρονα χωριστό τμήμα, με σύνθετες δυνατότητες αναζήτησης και ομαδοποίησής τους από τον επισκέπτη.

Όπως σημειώνουν οι σχεδιαστές του, ο νέος ιστότοπος «στοχεύει να αποδώσει το εύρος της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου. Κυρίως όμως, ‎με την πρωτοποριακή δομή και παρουσίαση του υλικού του, επιδιώκει να μεταφέρει μια διαφορετική οπτική για την ελληνική τέχνη διεθνώς και να προσελκύσει ολοένα αυξανόμενους διαδικτυακούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συλλογή Σωτήρη Φέλιου: «Συγγένειες»
16 Φωκίωνος Νέγρη (16fokionosnegri.gr)
Διάρκεια: 12-30/6/2019
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Παρασκευή 18.00-21.00, Σάββατο 12.00-20.00, Κυριακή 12.00-15.00

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b